Googles gratis e-posttjeneste, Gmail, har etter hvert blitt svært populær. Antakelig både grunnet et ryddig, raskt grensesnitt, gode funksjoner og stadig økende lagringsplass. Vi har derfor i denne guiden tatt utgangspunkt i Gmail, men guiden kan også brukes som mal for oppsett av andre e-postkontoer, så lenge du kjenner til riktige serveradresser og eventuelle andre innstillinger. Vi har valgt å fokusere på e-postprogrammene som følger med Windows - Outlook Express for Windows XP og Windows Mail for Windows Vista, men framgangsmåten er tilsvarende for andre programmer.

Tykk her for å lese hvordan det gjøres i Windows Mail (Vista)

Outlook Express

Første steg er å aktivere POP i Gmail. Det gjøres ved at du logger deg inn på din konto på www.gmail.com på vanlig måte, klikker Innstillinger oppe i høyre hjørne og deretter Videresending og POP/IMAP. Under POP-nedlasting skal du:

1: Enten krysse av for Aktiver POP for all e-post, eller Bare aktiver POP for e-post som mottas fra nå av. Det avhenger av om du vil laste ned e-post som allerede ligger i innboksen din, eller om du bare vil laste ned fremtidig e-post.

2:Velge om du vil at posten du laster ned fortsatt skal ligge tilgjengelig når du logger deg inn på gmail.com, eller ikke. Fordelen med å ha den begge steder, er jo at du kan lese e-posten fra en hvilken som helst datamaskin. Men dersom du mottar mye post, må du kanskje en eller annen gang logge deg inn for å slette unna og frigjøre plass.

Klikk til slutt Lagre endringer.

=

Neste steg er å starte Outlook Express. Du skal nå legge til din Gmail-konto i programmet. Fra Verktøy-menyen velger du Kontoer.

=

Videre velger du fanen E-post og klikker på Legg til-knappen, og velger derfra E-post.

=

Du skal nå følge anvisningene på skjermen for å legge inn informasjon om din e-postkonto. Først er det navnet ditt som skal på plass, og så selve e-postadressen. Deretter skal du skrive inn serveradresser. Her skal Innkommende e-postserver være pop.gmail.com og Server for utgående e-post være smtp.gmail.com.

=

Nå skal du skrive inn din e-postadresse og ditt passord. Kontonavn skal settes lik din e-postadresse. Deretter kan du velge om du ønsker at PC-en skal lagre passordet, eller om du skal skrive det inn hver gang du laster ned e-post.

Klikk Neste, og deretter Fullfør i neste boks som dukker opp. Da skal oversikten over kontoer dukke opp igjen.

=

Du skal nå velge kontoen du nettopp opprettet, pop.gmail.com, fra listen og deretter klikke på Egenskaper.

=

Klikk på fanen Avansert. Her skal du gjøre følgende innstillinger:

1: Kryss av for Denne serveren krever en sikker tilkobling (SSL) under Utgående e-post (SMTP).

2: Sett serverportnummer for Utgående e-post (SMTP) til 465.

3: Kryss av for Denne serveren krever en sikker tilkobling (SSL) under Innkommende e-post (POP3), og kontroller at portnummeret skiftes til 995.

=

Velg så fanen Servere, og kryss av for Min server krever godkjenning.

Klikk deretter OK, lukk boksen for Internett-kontoer og returner til hovedvinduet i Outlook Express.

Du kan nå prøve å klikke på Send og motta alle.

=

Hvis du har satt opp alle innstillinger riktig etter denne guiden, skal du nå både kunne motta og sende e-post i Outlook Express gjennom din Gmail-konto.

=

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!