Spyler av det meste

Alle bør ha en høytrykksspyler

– Det er samspillet mellom vannmengde, -trykk, -temperatur, og kjemikaliene og tiden de får virke, som avgjør resultatet. Det sier Jan Terje Nikolaisen, ekspert på bruk av høytrykksspyler.

<b>JOBB PÅ SKRÅ:</b> – Bilen må være kald, men vannet kan være varmt. Høvle av skitten med hard stråle 10-20 cm fra bilen, sier Jan Terje Nikolaisen fra Kärcher. Hans kollega Lars Nyhaugen demonstrerer.
JOBB PÅ SKRÅ: – Bilen må være kald, men vannet kan være varmt. Høvle av skitten med hard stråle 10-20 cm fra bilen, sier Jan Terje Nikolaisen fra Kärcher. Hans kollega Lars Nyhaugen demonstrerer.
Sist oppdatert

Alle menn burde ha en høytrykksspyler. Det er tøft og moro. Den har hylster, og pistolhåndtak, du kan trekke på 1/5-dels sekund, og sprute ut vann med voldsomt trykk. Det er vanngeværet du drømte om som barn, ganger 100. I praksis forvandler den et trykk på 4–6 bar fra kranen til rundt 140-160 bar.

Fire faktorer

Jeg dro til Kärcher for å lære meg hvordan jeg skal bruke høytrykksspyleren smartere, for det er ikke bare å spyle løs. Der fikk jeg presentert selveste renhetsloven for all rengjøring.

– Det er fire faktorer som til sammen bestemmer resultatet av vasken; kjemikaliene du bruker, tiden de får virke, temperaturen på vannet, og den mekaniske effekten, altså hvor mye vann og hvor hardt det påføres, forklarer Jan Terje Nikolaisen, salgssjef på bilvask.

<b>EGET FELGMIDDEL:</b> Et spesialmiddel løser opp fastbrent metallspon fra bremseskivene. En farge­indikator blir mørkerød når kjemikaliene virker. 
EGET FELGMIDDEL: Et spesialmiddel løser opp fastbrent metallspon fra bremseskivene. En farge­indikator blir mørkerød når kjemikaliene virker. 

Best med varmtvann

De fleste av oss bruker kaldt vann fra springen i spyleren. Det fungerer, men det er ikke optimalt.

Alle Vi Menn siden 1951

Neste år har Vi Menn eksistert i 70 år. Heldigvis har vi samlet alle blader vi har laget siden den gang, de finner du på Vimennpluss.no.

– Tenk deg klesvask og oppvask; vaskemidlene virker best med varmtvann. For høytrykksspylerne våre gir 47 grader varmt vann best resultat, men vi sier at mellom 25-40 grader er bra. Men ikke bruk varmere vann enn spyleren tåler. Det fins spylere som varmer opp vannet, men det er rimeligere å installere varmtvannskran på husveggen med innstilling for ønsket temperatur, tipser Jan Terje.

For oss som bruker kaldt vann, må dette kompenseres med mer såpe, lengre virketid og mer vanntrykk og arbeid, for å oppnå samme resultat. Det er renhets-
loven i praksis. Trykket på vannet som skal arbeide med rengjøringen kan stilles inn på spyleren, men det fins andre metoder.

<b>TIL DET MESTE:</b> Bare fantasien setter grenser for bruksområder. Én spyl under gressklipperen etter bruk, og så lukter det ikke råtten gress i boden.
TIL DET MESTE: Bare fantasien setter grenser for bruksområder. Én spyl under gressklipperen etter bruk, og så lukter det ikke råtten gress i boden.

– Det letteste er å regulere avstanden til objektet. På hagemøbler og alt av tre holder du god avstand, ellers vil vannet trenge inn i trefibrene og flise dem opp. På steinheller og fjell kan du bruke hardt trykk. De fleste merker har et eget munnstykke til dette, en såkalt rotordyse, som øker trykket betydelig. Holder du den tett inntil objektet, er den veldig sterk, men igjen; med mer avstand senker du trykket og får bredere stråle, sier Jan Terje.

<b>ROTORDYSE:</b> Et spesialmunnstykke konsentrerer vannet i en roterende stråle og gir større kraft. Det er egnet for fjell og heller og er effektivt til å ta gress mellom hellene.
ROTORDYSE: Et spesialmunnstykke konsentrerer vannet i en roterende stråle og gir større kraft. Det er egnet for fjell og heller og er effektivt til å ta gress mellom hellene.

Nedenfra og opp

På bil anbefales en avstand på 10-20 centimeter og fullt trøkk.

– La strålen treffe bilen på skrå slik at du høvler av skitten. Arbeid deg sidelengs nedenfra og opp. Til slutt spyler du av overflødig såpe ovenfra og ned, forklarer Jan Terje.

Et annet stikkord for skånsom bilvask er minst mulig gnukking.

– Vi sier at du kan vaske med svamp rundt hver tiende gang for å få vekk gjenstridig møkk, for med svamp risikerer du riper i lakken. En vanlig bilvask er å påføre kjemikalier, la dem virke noen minutter og så spyle av. Vil du bruke svamp, tar du på et nytt lag skum etter den første vasken og bruker svamp på runde to. Da er det få partikler igjen som lager riper, sier han.

<b>TERRASSELURING:</b> Terrassevaskeren har et eget håndtak og kan også brukes til å fjerne mose og skitt på bodveggen.
TERRASSELURING: Terrassevaskeren har et eget håndtak og kan også brukes til å fjerne mose og skitt på bodveggen.

Universalsåpe

Før du trår til med den artige spylingen, er det alfa og omega å bruke riktige kjemikalier til riktig underlag. Det er et utall produkter, men står det terrasse, så går det på terrasse. Det fins egne midler for vinduer, for stein og for plast, men også universalsåpe som kan brukes på det meste.

Til bilvasken anbefaler Jan Terje tre ulike kategorier rengjøringsmidler.

– Først påfører du avfetting nederst på karosseriet, med fokus på området bak hjulene. Det skal fjerne asfaltstøvet. Så sprayer du felgrens på felgene, som fjerner det mer gjenstridige bremsestøvet, og til slutt dekkes hele bilen med bilsjampo, som er en alkalisk såpe. La dette virke i to-tre minutter før du begynner med spylingen.

<b>HOLD AVSTAND:</b> På hagemøbler brukes egnede kjemikalier og myk stråle, slik at treverket ikke flises opp.
HOLD AVSTAND: På hagemøbler brukes egnede kjemikalier og myk stråle, slik at treverket ikke flises opp.

Kjøl ned

Bilvask må ikke utføres i direkte sollys.

– Da er bilen for varm, vannet i sjampoen vil fordampe, og såpen kan feste seg som en tynn grå film på lakken. Finn en skyggefull plass, kjenn alltid på bilen før du vasker, og nedkjøl eventuelt med kaldt vann før du begynner. Dette gjelder for alle flater som påføres kjemikalier før spyling, sier Jan Terje.

Til slutt nevner han en annen kuriositet altfor mange eiere av høytrykksspylere har hatt en bitter erfaring med. På spyleren står det nemlig et lite merke med påskriften «tåler ikke frost».

Nyhetsbrev: Motta siste nytt fra Vi Menn hver uke

– Mange opplever at spyleren ikke virker etter en vinter i garasjen, og det er selvforskyldt. Tøm alltid spyleren etter bruk ved å løsne vannslangen og kjøre spyleren tom. Heng spyleren høyt i garasjen, ikke på gulvet, der er det kaldest. Skal du være garantert mot frostskader, fyller du spyleren med kjølevæske om vinteren, den samme som er i bilradiatoren. Neste vår fører du kjølevæsken tilbake i kannen du fylte fra og bruker væsken igjen neste vinter, forklarer Jan Terje.

<b>SMART TRIKS:</b> Det fins faktisk munnstykker som kan vri strålen. Kjekt for hjulbrønnen og takrenner. 
SMART TRIKS: Det fins faktisk munnstykker som kan vri strålen. Kjekt for hjulbrønnen og takrenner. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 43 2020

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2020, og sist oppdatert 07/09 2020.

Les også