Naturhemmeligheten i Nordland

Veiviser til Steigen

Hundrevis av små øyer, hvite sandstrender og bratte fjell med en fantastisk utsikt over ­­hav­gapet. Steigen er en naturperle av de sjeldne.

<b>NATUROPPLEVELSE:</b> Engeløya er en av Steigens perler. 
NATUROPPLEVELSE: Engeløya er en av Steigens perler.  Foto: Ernst Furuhatt/Media.Nordnorge
Publisert

Steigen er en stor kystkommune i Nordland fylke, og består av ni tettsteder spredt over fastland, halvøyer og øyer. Det bor ikke flere enn rundt 2600 innbyggere i Steigen, som lenge har vært kjent for å være lillebroren til Lofoten – heldigvis uten masse­­turisme. De siste årene er det flere og flere som har fått øynene opp for dette fantastiske området, kanskje spesielt etter at Børge Ousland kjøpte øya Manshausen, rett utenfor den lille bygda Nordskot, og satset på turisme.

Naturen her gir fantastiske muligheter for friluftsliv. Med gode fiskemuligheter, flotte fjellturer, kortere barnevennlige avstikkere og padleturer i skjærgården, har man alle muligheter for å oppleve et stykke unik norsk natur. Vi har valgt ut områder, toppturer og en villmarkstur for deg som har lyst til å oppleve noe av det beste Steigen har å by på.

<b>UTSIKT:</b> 646 meter høye Prestkona er det nest høyeste fjellet i Steigen. Utsikten på en godværsdag er mildt sagt fantastisk. Høyeste fjell er Trohornet på 649 meter.
UTSIKT: 646 meter høye Prestkona er det nest høyeste fjellet i Steigen. Utsikten på en godværsdag er mildt sagt fantastisk. Høyeste fjell er Trohornet på 649 meter. Foto: Øyvind Wold/media.nordnorge

Engeløya

Steigens kanskje største attraksjon er Engeløya med sine fantastiske strender og fjelltopper. Men det er mer. Her finnes både gallerier og serveringssteder som er verdt en visitt. Gårdsbryggeriet Engeløya Håndbryggeri tilbyr et stort utvalg øl. Ost lager de også. Lefspia Café selger blant annet møsbrømlefse. Dette er en varm og søt lefse med opphav i Salten-­distriktet. Lefsa serveres med en brunostfyll som kalles «møsbrøm» eller «søvvel». Elses Oase frister med ostekake. Og en tidsreise kan foretas på vakre Steigen Bygdetun.

Som så mange andre steder i Nord-Norge, har Engeløya et minnesmerke over sovjetrussere som ble drept av nazistene. Men vi finner også noe mer håndfast med rot i samme krig. Batterie Dietl ligger bare noen hundre meter fra Bø Bobilplass, i et flott turområde som fortsatt er merket av siste verdenskrig. Omgitt av bunkere og skytestillinger ligger det som var en av Europas største kystfestninger, med tre av de største landbaserte kanonene i verden.

<b>KRIGSRESTER:</b> Batterie Dietl var en av Europas største kyst­festninger under andre verdenskrig. Her sto tre av verdens største landfeste kanoner som skjøt ut granater med en diameter på 40,6 cm. Fortet voktet innseilingen av Vestfjorden, og den viktige skips­trafikken til Narvik. En av bunkerne er gjort om til et spennende museum som sokner til Nordlandsmuseet.
KRIGSRESTER: Batterie Dietl var en av Europas største kyst­festninger under andre verdenskrig. Her sto tre av verdens største landfeste kanoner som skjøt ut granater med en diameter på 40,6 cm. Fortet voktet innseilingen av Vestfjorden, og den viktige skips­trafikken til Narvik. En av bunkerne er gjort om til et spennende museum som sokner til Nordlandsmuseet. Foto: Geir Svardal

Kontrast til dagens idyll

Alle Vi Menn siden 1951

Vi Menn + får du tilgang på alt Vi Menn har laget siden 1951. Klikk deg inn for et godt tilbud.

Ut av de såkalte «Adolf-­kanonene», med 21,5 meter lange kanonrør, fôr mannshøye granater med diameter på over førti centimeter og rekkevidde på 56 kilometer. Festningen voktet den viktige innseilingen til Vestfjorden og Narvik, der tyske skip hentet jernmalm som var kommet med tog fra Sverige. Malm som skulle brukes til produksjon av våpen for Nazi-Tyskland.

En av bunkerne er bygget om til et spennende museum med daglige omvisninger om sommeren. Vi blir med på en reise som forteller mye om et militarisert og brutalt dagligliv med soldater, krigsfanger og tvangsarbeidere.

Fortellingene om kystfestningen som ble bygget av flere tusen krigsfanger står i grell kontrast til dagens idyll, som kun er gradert av været.

<b>SYDEN I NORD:</b> Bøsanden er Engeløyas fineste strand.
SYDEN I NORD: Bøsanden er Engeløyas fineste strand. Foto: Geir Svardal

Adkomst

Du kan ta tog eller fly til Bodø, og derfra hurtigbåten videre til Nordskot. Det tar cirka 15 minutter å gå fra flyplassen, og 5 minutter fra togstasjonen, til hurtigbåtterminalen midt i Bodø sentrum, rett ved hotell Havet. Båtturen er en flott opplevelse i seg selv og tar 1,5 time og koster 337 kr (honnør 169 kr). 

Bil: Hvis du kjører egen bil, eller leier bil på flyplassen i Bodø, kjører du til Steigen på rundt 3,5 time fra Bodø. Ta av fra E6 på Tømmer­neset og kjør gjennom Steigentunnelen.

Nordskot

Nordskot er en liten og naturskjønn bygd som ligger idyllisk til midt i skipsleia mellom Bodø og Lofoten i Vestfjorden. Bygda har egen nærbutikk og hurtigbåten anløper daglig – både nordgående og sørgående rute. Det er bilvei helt frem bryggekanten.

Med Nordskot som utgangspunkt har du utallige muligheter for spennende opplevelser – fra fjord til fjell. Rett utenfor bryggekanten ligger en vakker skjærgård med mange øyer, sandbanker, holmer og skjær. Skotstindene og Nordskottraversen i øst rammer inn bygda på en spektakulær måte. Sørskottinden er en populær topptur og gir panoramautsikt over skjærgården i Vestfjorden, Engeløya og Lofotveggen. Skjærgården her er et eldorado for kano, kajakk, sjøfiske, fridykking og naturfoto.

<b>WOW-UTSIKT:</b> Bøsanden og Lofotveggen sett fra toppen av 649 meter høye Trohornet.
WOW-UTSIKT: Bøsanden og Lofotveggen sett fra toppen av 649 meter høye Trohornet. Foto: Foto. Geir Svardal

Utleie av kajakk

Skal du til Nordskot for å fiske kveite eller annen sjøfisk, er Nordskot Brygge det naturlige valget å innlosjere seg på. Nordskot Brygge er et moderne sjøsportsenter av høy kvalitet, som tilbyr overnatting, båtutleie, sjøfiske, RIB-charter og forskjellige sjøsportaktiviteter – en sjelden trivelig, ren og pen sjøfiskecamp.

Vi kan også anbefale et besøk på Børge Ouslands øy, Manshausen, eller Randi Skaug sin holme, Naustholmen, midt i Grøtøyleia. De tilbyr utleie av kajakker og guidede turer og opplevelser, både til fjord og til fjells. De tilbyr også overnatting og matservering for sine gjester.

<b>VILLMARKSTUR:</b> En tur til Storvatnet anbefales.
VILLMARKSTUR: En tur til Storvatnet anbefales. Foto: Christer Rognerud

Topptur til Sørskottinden

På Steigen er det mulig å gå flere flotte toppturer, som turen opp til Prestkona på Engeløya. Det er en ganske strabasiøs tur, men belønningen er nydelig utsikt over Engeløya mot Vestfjorden og Lofotveggen. Høyeste topp i Steigen er Trohornet, som også ligger på Engeløya. Fra Trohornet er den fantastisk utsikt retning
Vestfjorden med Lofotveggen, Hamar­øy og Lundøya.

Vi anbefaler en tur til 608 meter høye Sørskottinden som er en mindre krevende tur enn Prestkona og Trohornet. Turen starter på Sørskot, rundt tre kilometer før du kommer til Nordskot. Starten av turen er merket «Sørskottfjellet» rett ved hovedveien. Fra hovedveien følger man en godt synlig sti inn i skogen og forbi en gammel bygdeborg. Et lite stykke opp i lia deler stien seg. Stien er også her merket, men skulle skiltet mot formodning være borte, hold til høyre. Når du har kommet over tregrensa, går stien langs kanten mot Sørskotvatnet. Her kan du selv bestemme når og hvor du ønsker å gå av stien og sette kursen mot toppen. Det er ingen merket sti det siste stykket, men det er lett å finne frem. Gå mot det høyeste punktet i horisonten.

<b>GIGANT:</b> Er du glad i å fiske kveite er Steigen stedet. I 2009 fikk svenske Bosse Carlsson og kameraten Hans-Olov Nilsson en kveite på 211,5 kilo - tatt med stang i Helnessund.
GIGANT: Er du glad i å fiske kveite er Steigen stedet. I 2009 fikk svenske Bosse Carlsson og kameraten Hans-Olov Nilsson en kveite på 211,5 kilo - tatt med stang i Helnessund. Foto: Arild Juul/media.nordnorge

Spektakulær og luftig

På toppen finner du en varde og en fantastisk utsikt utover Nordskot, Vestfjorden og store deler av Steigen. Du kan også se Engeløya mellom Skottstindene. Fra Sørskottfjellet kan du også se ned på den etter hvert beryktede og berømte Nordskottraversen. En grå og relativt smal granittrygg, med flere hundre meters stup på hver side.

Turen over Nordskottraversen er en spektakulær tur for dem som vil ha en tøff og luftig utfordring. Turen krever både rappellering og sikkerhetsutstyr. Både Randi Skaug på Naustholmen og Børge Ousland på Manshausen tilbyr guidede turer over traversen.

Villmarkstur til Storvatnet

Er du på jakt etter et skikkelig villmarkseventyr er dette turen for deg. Den krever litt planlegging, men er etter vår mening verdt det. Turens mål er Stor­vatnet, et spennende fiskevann og Steigens største innsjø. Vannet er cirka ni kilometer langt og er en typisk fjordsjø i en trang U-dal omkranset av Sagdalstindan i vest, Stordalstinden i nordøst og Trollfjellet i sør.

Aktiviteter

Aktørene på Nordskot tilbyr aktiviteter som havkajakkpadling, guiding på Nordskottraversen, guidede turer til fjells og på fjorden, stå opp-­padling, klatring, grottetur, ørnesafari, øyvandring, fridykking og sjø­fiske. De arrangerer også ulike typer kurs og temahelger. Blant annet 4-dagers våtkort-kurs i havkajakk og festivalene Camp Ousland og Eventyrjenter.

I 2011 ble Storvatnet natur­reservat opprettet. Formålet er å bevare den sjeldne og sårbare naturen i dette villmarksområdet tilnærmet urørt og med det biologiske mangfoldet man har i dag. Her finnes mange rødlistearter og bl.a. urskogpreget furuskog.

Turen starter med båt til Lommeren innerst i Nordfold. Herfra er det cirka en times gange til Storvatnet. Stien er tydelig og går på nordsida av Lommerelva og Lommervatnet. I Lommervatnet er det imidlertid forbudt å fiske, så du må vente med å prøve fiskelykken til du kommer til Storvasselva. Storvasselva byr til gjengjeld på spennende fiskeopplevelser. Her kan du være heldig å treffe på skikkelig store rugger. Både laks og sjøørret vandrer opp vassdraget.

Sjøørret

Stien fortsetter langs elva inn til enden av Storvatnet. Steigen JFF leier ut «Storvasseidet» – hytte med båt i enden av Storvatnet. Hytta er utstyrt med ovn og gassbluss og har 12 sengeplasser. Pris per døgn m/ båt er 500 kroner. Hytta ligger idyllisk til ved enden av Storvatnet, nær elveutløpet til Storvasselva. 

Storvatnet er et smalt, langstrakt vann og en båttur til sandstranda i Storvassbotnen, innerst i Storvatnet, anbefales. Her er det mulig å ta med teltet og tilbringe en natt i storslått natur.

Fisket er best tidlig morgen og kveld, og mulighetene er størst for å få sjøørret. Fiskekort til Storvatnet og Storvasselva kjøpes på Inatur.

Overnatting

Nordskot Brygge (bildet) tilbyr overnatting i fire moderne sjøhus med totalt 22 sengeplasser. Ukepris fra cirka kr 8000–12000 per sjøhus.

Manshausen tilbyr overnatting i prisbelønte sjøhytter, sovealkover på loft, eller i ulike typer båter. Priser fra 900–2250 kr per døgn.

Naustholmen tilbyr lun overnatting i hovedhuset og i svevetelt ute. Øydøgn koster rundt 1400 kr per person.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2020

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2020.

Les også