NASA til månen i 2024

Vann på månen

Funnet av vann er gode nyheter for fremtidige måneekspedisjoner. 

<b>MÅNEVANN:</b> Nye funn avslører at det kan være mye mer vann på månen enn man tidligere har antatt.
MÅNEVANN: Nye funn avslører at det kan være mye mer vann på månen enn man tidligere har antatt. Foto: Andrew McCarthy/NTB
Sist oppdatert

Det er tidligere fastslått at det finnes mye vann på månen.

Spesielt i de permanent skyggefulle kratrene på månens poler kan det være flere millioner tonn med is.

Nå avslører imidlertid nye funn at det kan være mye mer utbredt enn det.

Et forskerteam ledet av Paul Hayne ved universitetet i Colorado har i samarbeid med NASA kommet frem til at så mye som 40 000 kvadratkilometer med måneterreng har evnen til å fange opp vann i form av is, mye mer enn man tidligere har estimert.

<b>OMBYGD 747:</b> SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) er et flyvende laboratorium som utfører målinger på månen.
OMBYGD 747: SOFIA (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy) er et flyvende laboratorium som utfører målinger på månen. Foto: Wikipedia

Ikke sølepytter

I en annen studie tok man i bruk NASAs luftbårne infrarøde observatorium Sofia (Stratospheric Observatory For Infrared Astronomy), som kunne fastslå at det også er funnet vann utenfor polene, på områder der sollyset treffer.

Haynes forskerkollega, Casey Honniball, postdoktor ved NASAs Goddard Space Flight Center, understreker at det ikke er snakk om at man har funnet sølepytter i disse områdene. De identifiserte hydrogen- og oksygenmolekylene er så langt unna hverandre at de hverken er i flytende eller fast form, fortalte hun på en pressekonferanse.

<b>INNKAPSLET:</b> Funnene avslører at det også er vann på den delen av månen som peker mot solen.
INNKAPSLET: Funnene avslører at det også er vann på den delen av månen som peker mot solen. Foto: NASA/NTB

Bærekraftig

Mest sannsynlig er det vann som stammer fra kometer, asteroider, interplanetært støv, solvind og vulkanutbrudd på månen. Nå ønsker forskerne «føtter på bakken» for å finne ut og lære mer om vannet. «Da må vi komme oss ned på overflaten og analysere prøver av isen», forteller Paul Hayne.

NASA planlegger å ha astronauter tilbake på månen innen 2024, men romfartsorganisasjonen ønsker at det nye månelandingsprogrammet Artemis skal være bærekraftig, noe Apollo-programmet for 50 år siden ikke var.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 58 2020

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2020, og sist oppdatert 12/11 2020.

Les også