tidenes varmeste:

Sjokkvarme i USA – er trolig den høyeste temperaturen som er målt

Varmeste temperatur registrert på 107 år – kanskje noensinne.

VARMT OG ØDE: Et bildet tatt i nasjonalparken Death Valley i Mojaveørkenen sør i California. Bildet er tatt i juli 2020.
VARMT OG ØDE: Et bildet tatt i nasjonalparken Death Valley i Mojaveørkenen sør i California. Bildet er tatt i juli 2020. Foto: Karla Ann Cote/NurPhoto via Getty Images
Sist oppdatert

Hetebølger har rammet vestkysten av USA den siste tiden, og søndag nådde temperaturene et foreløpig klimaks, da det ble målt hele 56,1 grader celsius (133F) ved målestasjonen Furnance Creek i Death Valley, sør i California, melder CBS.

Tidenes varmeste?

Dette er den høyeste temperaturen som er målt i USA siden 1913, og det kan dessuten være den aller høyeste temperaturen som er blitt målt på jordkloden noensinne.

Verdensrekorden fra Death Valley på 56,7 grader celsius (134F) er det nemlig blitt sådd stor tvil rundt, fordi mange målinger akkurat det året fremstår kunstig høye sammenlignet med andre målinger i området, og kan ha vært feilrapporteringer, påpeker CBS.

Likevel er den formelt godkjent av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Den siste sikre rekorden for varmeste temperatur på jorden 54 grader celsius (129.2F) – målt i Death Valley, 30. juni i 2013.

Til sammenligning er varmerekorden i Norge på 35.6 °C, målt i Nesbyen, 20. juni 1970.

Les også: Dette er verdens varmeste steder

Strømsparing i L.A.

Samtidig har en en rekke byer langs vestkysten registrert historiske varmerekorder i løpet av den brennhete søndagen skriver CBS.

Det er ventet å bli enda varmere i løpet av tirsdag.

Ekstrem-varmen har ført til tidvise strømbrudd i Los Angeles-området myndighetene har bedt innbyggerne bidra til å spare strøm på de mest kritiske tidspunktene, melder NBC Los Angeles. Myndighetene ber også folk om å ta sine forholdsregler dersom de skal oppholde seg utendørs på dagtid.

Varmen har også bidratt til å gjøre arbeidet med å slukke to skogbranner i området krevende.

Les også: Slik tolker du værtegene selv

Vær-rekorder

For noen år siden ble en ekspertkomité nedsatt av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) for å holde kontroll på vær-rekorder verden over.

Rekordene er blitt samlet på denne nettsiden, men her er noen utvalgte rekorder:

Tidenes kaldeste temperatur:
- 89,2 °C ble målt på Vostok på Antarktis 21. juli, 1983. Det kaldeste stedet utenfor Antarktis finner man i Sibir. Tettstedene Ojmjakon og Verkhojansk regnes som de kaldeste stedene i verden, og har en gjennomsnittstemperatur på - 50 grader i januar. Det laveste offisielle målingen fra begge stedene er på minus 67,8 °C.

Les mer: Dette er det kaldeste stedet i verden

Mest regn på 24 timer:
Det falt mer enn 1.8 meter (!) nedbør på øya Reunion i Indiahavet 7. til 8. januar i 1966. Den lille øya i Indiahavet har også rekorden for størst regnfall i løpet av 72 og 98 timer. Dette skjedde i 2007.

Lengste tørkeperiode
172 måneder uten nedbør? Det tilsvarer over 14 år – og det skjedde i Arica i Chile mellom oktober 1903 og januar 1918. Arica er kjent som « en evige vårens by» og har noen av de laveste nedbørstallene i verden.

Sterkeste vind:
Tidenes sterkeste vindkast ble målt på øya Barrow på vestkysten av Australia i 1996. Vindkastet hadde en styrke på 113,2 meter i sekundet (m/s) noe som tilsvarer 408 km/t. Til sammenligning må vindkastene være på 32,6 m/s for å kunne kvalifisere som orkan.

Høyeste bølge:
Den høyeste bølgen som er målt fra henholdsvis båt eller en bøye er på 18.5 (2.4.2000) og 19 meter (4.2.2019. Begge rekordene ble målt i Atlanterhavet.

Tyngste haglkorn:
Det tyngste haglkornet som er dokumentert, veide hele 1.02 kilo. Det dundret ned til bakken i Gopalganj-distriktet i Bangladesh 14. april, 1986.

Du finner flere offisielle vær-rekorder på WMOs rekord-side.

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2020, og sist oppdatert 17/08 2020.

Les også