Russiske medier med psykologisk krigføring

Spiller høyt med korona-bløff

EU har avslørt hvordan Russland målrettet sprer des­informasjon om koronavirusets opprinnelse, spredning og bekjemping. − Utslag av splitt-og-hersk-strategi, mener Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole.

<b>FISKER I RØRT VANN:</b> Vladimir Putins propagandaapparat jobber på høygir for å spre konspirasjonsteorier og falsk informasjon i den vestlige verden. Bildet er tatt av en av presidentens talerør, Sputnik.
FISKER I RØRT VANN: Vladimir Putins propagandaapparat jobber på høygir for å spre konspirasjonsteorier og falsk informasjon i den vestlige verden. Bildet er tatt av en av presidentens talerør, Sputnik. Foto: NTB scanpix/Sputnik
Sist oppdatert

«Koronaviruset er et biologisk våpen utviklet av CIA for å ramme Russland, Iran og Kina».

«Bill Gates står bak koronaviruset for å fremme sine investeringer i influensavaksine».

«Koronaviruset er iscenesatt av de «globale elitene» for å skape kaos som fremmer deres interesser».

«Det er migranter som er årsaken til virusutbruddet, og viruset blir spredt i EU av flyktninger og migranter».

Dette er noen av historiene russisk-kontrollert mediene og russiske trollfabrikker sprer i det digitale rom for tiden. Media over hele verden oversvømmes av stoff om korona-pandemien. Presis og etterrettelig informasjon omgis av myter, løgn og kynisk des­informasjon.

I dette terrenget er det lett å gå seg bort for de fleste. For andre er det lett å fiske i opprørt vann.

EUs utenrikstjeneste, European External Action Service (EEAS) mener nå at russerne utnytter korona-pandemien i sin streben etter å destabilisere og svekke vestlige demokratier. I en rapport utgitt i midten av mars hevder EU at Russland forsøker å forsterke virkningen av korona-­krisen gjennom en massiv og pågående desinformasjons­kampanje.

Desinformasjonsjegere

EU-rapporten, som først ble omtalt av Reuters, viser til en database hvor det i slutten av mars var samlet mer enn 110 eksempler på at russisk-­kontrollerte medier sprer uriktig og spekulativ informasjon om korona-krisen.

De ivrigste

I fremste linje står nyhets­tjenester som åpenlyst eies eller finansieres av den russiske staten; så som Russia Today, Sputnik, Russia Beyond og New Eastern Outlook. En annen kategori er russiskregistrerte tjenester som har mer skjulte forbindelser til Kreml; slike som South Front, Oriental Review og One World.

Også nettsteder som ikke er registrert i Russland, og ikke har noen åpenbare forbindelser til Kreml, bidrar ifølge EU-prosjektet til å spre prorussisk propaganda. Eksempler på slike nettsteder er canadisk-registrerte Global Research og amerikanske Veterans Today. 

Databasen administreres av EUvsDisinfo, et prosjekt som ble opprettet av EUs utenrikstjeneste allerede i 2015 for å registrere, systematisere og imøtegå russisk desinformasjon. EUs desinformasjonsjegere lister en rekke nyhetstjenester med varierende grad av tilknytning til Kreml som de skyldige (se faktaboks).

<b>JAKTER VIRUS:</b> Den amerikanske mikrobiologen Kerry Pollard prøver å finne mer kunnskap om koronaviruset, og ikke konstruere det. Men det gjør ikke synderlig inntrykk på Putins konspirasjonssprederne.
JAKTER VIRUS: Den amerikanske mikrobiologen Kerry Pollard prøver å finne mer kunnskap om koronaviruset, og ikke konstruere det. Men det gjør ikke synderlig inntrykk på Putins konspirasjonssprederne. Foto: wikimedia commons

Splitt og hersk

Hold deg oppdatert på det som skjer og har skjedd med Vi Menn+

Vi Menn+ har vi samlet samtlige Vi Menn siden første utgivelse tilbake i 1951. Sjekk ut vår abonnementstjeneste her, og få et godt tilbud enten du er abonnent av Vi menn eller ikke.

− Russland sprer desinformasjon for å undergrave tilliten til myndigheter og institusjoner i vestlige land. Deres metode har i lang tid vært «splitt og hersk», sier Geir Hågen Karlsen. Han er oberstløytnant og hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høgskole.

− Pandemien gir mulighet for å utnytte både regionale konflikter og dype økonomiske og sosiale problemer. Dersom tiltakene i korona-krisen oppfattes som urimelige, belastningene varer, og tilliten til myndighetene minsker, vil potensialet for påvirkningsoperasjoner øke, forklarer Karlsen.

Les også: Alice Bergmann fikk enorm sympati for sin grusomme historie, men det var ett problem

Biologisk våpen

En konspirasjonsteori som har gått viralt er at koronaviruset ikke oppsto i Wuhan, men ble utviklet av CIA på et laboratorium i Nord-Carolina i USA, og ble spredt i Kina av amerikanske spesialstyrker. I denne fortellingen beskrives koronaviruset som et biologisk våpen rettet mot Kina, Russland og Iran. Fremstillingen er spredt i en rekke medier, både russisk-kontrollerte, prorussiske og andre.

Den 24. mars hevdet nettstedet fondsk.ru at svenske oligarker, altså rike næringslivsledere, i hemmelighet hadde blitt enig med regjeringen om ikke å innføre strenge karantenetiltak i frykt for økonomiske tap. I artikkelen ble det også hevdet at Sverige ikke testet personer med åpenbare COVID-19-symptomer, og at man derfor ikke visste hvor mange som er smittet.

Krigens første offer

Det er ikke bare Russland som driver med løgn og desinformasjon. Propaganda og villedning har vært, og er fortsatt, et viktig våpen i krig og konflikter. Fenomenet er på ingen måte nytt. Den amerikanske politikeren Hiram Johnson sa i 1917 at «sannheten er krigens første offer». Falske nyheter og alternative sannheter har også fått et nytt fokus etter at Donald Trump inntok Det hvite hus. Presidenten i verdens mektigste land bidro sterkt til nyordet «alternative fakta».

I tillegg til konspirasjonsteoriene produseres det artikler som svartmaler EUs innsats mot koronaviruset. Det hevdes at EU er en katastrofe for Europa, og at EU ikke evner å støtte medlemsstatene. USA omtales i de samme ordelag. «Myten om at USA er verdens rikeste land slår sprekker,» skriver Helen Buyniski i den Putin-lojale nyhetskanalen Russia Today i en kommentar full av angrep på den amerikanske samfunnsmodellen og påstander hvor dårlig den håndterer korona-krisen.

<b>TRIUMF:</b> Russiske epidemiologer og eksperter rykker inn i Italia for å redde Martino Zanchi fra corona-viruset, et virus som ifølge russiske trollfabrikker kan ha blitt utviklet for å få redusert antallet gamle i Italia.
TRIUMF: Russiske epidemiologer og eksperter rykker inn i Italia for å redde Martino Zanchi fra corona-viruset, et virus som ifølge russiske trollfabrikker kan ha blitt utviklet for å få redusert antallet gamle i Italia. Foto: Russian Defence Ministry/Getty Images

Sputnik på 30 språk

Desinformasjonen spres via troll-fabrikker og et stort antall falske profiler på forskjellige sosiale mediene. Disse er det mulig å begrense. Både Facebook, Twitter og Instagram hevder at de fjerner tusenvis av falske profiler (Se Vi Menn uke 17, 2020), og samarbeider med vestlige regjeringer om å identifisere og fjerne nettroll med falske profiler.

− Amerikanske myndigheter gjennomførte cyberangrep som et preventivt tiltak mot trollfabrikken IRA i St Petersburg like før kongressvalget i 2018. Det var imidlertid en helt spesiell situasjon etter påvirkningen av presidentvalget i 2016, forteller Geir Hågen Karlsen.

De innflytelsesrike, Kreml-­kontrollerte mediene er det imidlertid vanskeligere å stoppe. Et av dem er nyhetsbyrået Sputnik.

Fra sitt hovedkvarter i Moskva, kontrollerer Sputnik nyhetssider på mer enn 30 språk over hele verden. Det hevdes at Putins administrasjon kontrollerer den redaksjonelle profilen til Sputnik gjennom ukentlige møter. Selskapets administrerende direktør, Dmitry Kiselyov står på EUs sanksjonsliste.

Les også: Flyet utløste full krise og Bodø ble truet med atomvåpen

Italiensk eldre-krise

Allerede den 15. mars, fire dager etter at WHO erklærte at korona-utbruddet var en pandemi, presenterte Sputnik en lang liste av udokumenterte teorier om virusets opphav, og forslag til hvem som kunne dra fordeler av utbruddet.

Den mest makabre konspirasjonsteorien er kanskje at koronaviruset er utviklet for å redusere antallet eldre i Italia, og dermed redusere landets økonomiske pensjonsbyrde. En annen teori er at EU vil tjene stort på korona-­krisen fordi flyktningstrømmen fra Tyrkia og inn i EU nå vil stoppe opp. Sputnik foreslår også at COVID-19 kan tjene det kinesiske kommunistpartiets interesser i å stoppe anti-kinesiske
protest­er i Hongkong.

<b>KRIGFØRING:</b> … men med ord og falsk informasjon som våpen, inngår i Vladimir Putins og forsvarsminister Sergei Shoigus våpenarsenal.
KRIGFØRING: … men med ord og falsk informasjon som våpen, inngår i Vladimir Putins og forsvarsminister Sergei Shoigus våpenarsenal. Foto: NTB Scanpix

Utenlandsk aggresjon

− Løgner er på sitt beste dersom de stemmer med målgruppens verdensbilde, overtro og fordommer, skriver EUvsDisinfo i en av sine siste analyser.

Deres metode har i lang tid vært splitt og hersk.

Budskapene rettet mot Russlands befolkning beskriver viruset som en form for utenlandsk aggresjon. En del av historiene har også som mål å vise Russlands befolkning hvor mislykket vesten er i å begrense viruset, og hvor vellykket forebyggingen er i Russland. Riktigheten av de offisielle russiske tallene som skal underbygge inntrykket stilles det spørsmålstegn ved. Er disse også offisiell desinformasjon?

De russiske budskapene rettet mot det internasjonale publikum fokuserer i hovedsak på konspirasjonsteorier om at det er de «globale elitene» som både har skapt virus-pandemien og utnytter den til sin egen fordel.

Les også: (+) Tjente en formue på store bryster

<b>− VILLE TJENE PENGER:</b> Microsoft-gründer Bill Gates har i mange år engasjert seg i utvikling av vaksiner. Konspirasjons­teoretikere hevder at han vil tjene på korona-epidemien.
− VILLE TJENE PENGER: Microsoft-gründer Bill Gates har i mange år engasjert seg i utvikling av vaksiner. Konspirasjons­teoretikere hevder at han vil tjene på korona-epidemien. Foto: NTB Scanpix

Vaksine-Gates

En av de såkalte elitistene er Bill Gates. Microsoft-grunnleggeren har i en årrekke advart om at en pandemi som verden ikke er forberedt på, vil komme og den vil ta livet av mange millioner mennesker. Samtidig har han støttet og finansiert utvikling av influensavaksiner og er en forkjemper for at alle skal vaksinere seg. Mistenkelig, mener de russisk-kontrollert mediene.

− De samme kreftene som sto bak 9/11 – altså de globale elitene – kan utmerket godt ha stått bak denne globale pandemien som
en komponent i sin langsiktige kaosteori-operasjon. Disse kreftene skyr ingen midler, uansett hvor mange mennesker som må dø.

Dette er meningsinnholdet i deler av en artikkel på nyhets­siden New Eastern Outlook, et Kreml-kontrollert nettsted. Som EUs desinformasjonsjegere skriver: Dette kommer ikke fra en
forskrudd onkel under en klein familiemiddag. Det kommer fra institusjon som gjør krav på å være en respektabel nyhets­formidler – med bånd til den
russiske regjeringen.

<b>DØD PÅ ITALIENSK:</b> Assunta Pastore ble 87 år gammel før koronaviruset kom til Liguria-regionen. Helt etter planen, hevder produsentene av falsk korona-informasjon på digitale nettsteder.
DØD PÅ ITALIENSK: Assunta Pastore ble 87 år gammel før koronaviruset kom til Liguria-regionen. Helt etter planen, hevder produsentene av falsk korona-informasjon på digitale nettsteder. Foto: AP

Blånekter

Russiske myndigheter blånekter for at de sprer desinformasjon om korona-viruset, og viser i stedet til at de sender humanitær hjelp til kriserammede land.

− Udokumenterte beskyldninger som kommer av en anti-russisk besettelse, mener Kremls talsperson Dmitry Peskov. Russland-­kjennere Vi Menn har vært i kontakt med sier at man ikke uten videre kan slutte at Russland bruker korona-krisen som arena for psykologisk krigføring. Likevel fortsetter rus­sisk-kontrollerte medier å spy ut propaganda og konspirasjonsteorier.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole sier at de beste mottiltakene er bevissthet og eksponering:

− Hvis myndigheter og medier kjenner trusselen og metodene, og folk opplyses på troverdig vis, skal det mye til før man lykkes nevneverdig med uakseptabel påvirkning og undergraving.

Kilder: EUvsDisinfo, Business In­sider, Reuters, Dagens Næringsliv, DW, Axios, The Guardian.

«Kondomer med AIDS-olje»

<b>VIRUS SOM GLIDEMIDDEL:</b> Info-fabrikker som lever av å spre uriktige fakta for å få til splittelser og torpedere troen på myndig­heter i utlandet, hadde friske teorier om opprinnelsen til AIDS.

Frykt knyttet til trusler mot helsen har lenge vært et favoritt-tema i Russlands propagandakrig mot Vesten.

På 80-tallet og tidlig på 90-tallet ble det spredt desinformasjon fra sovjetiske og senere russiske kilder om at USA og CIA sto bak genetiske eksperimenter som resulterte i det dødelige AIDS-viruset, og at dette skulle bli et nytt biologisk våpen.

For å forklare Aidsepidemien i Afrika ble det publisert konspiratoriske avsløringer i sovjetisk mediene. Amerikanske og vesttyske forskere hadde klart å genmanipulere et ikke-dødelig apevirus til det langt mer aggressive AIDS-viruset, og testet det på uvitende afrikanere under dekke av at det var testing av en ny malaria-vaksine.

Historier om at CIA også spredte kondomer med AIDS-olje inn på det afrikanske markedet, kom visstnok ikke fra sovjetiske propaganda, men oppsto «helt av seg selv» i afrikansk mediene. 

Spesialister innen desinformasjon og propaganda-krigføring vet å spille på en fordel konspirasjonsteorier har fremfor andre våpen som smeller høyt der og da: Konspirasjonsteorier har en tendens til å være svært seiglivede og kan leve lenge etter at myndigheter og eksperter har gjort sitt beste for å avlive dem. For innebygd i konspirasjonsteoriene er ofte at myndighetene vil avkrefte innholdet i teoriene, og at en avvisning derfor blir oppfattet som en bekreftelse av mange.

Konspirasjonsteorier som utløser følelser som frykt og sinne blant mottagerne viser seg også vanskelig å tilbakevise med faktaopplysninger. Det har man også sett tydelig i Norge når for eksempel vaksiner og stråling fra kraftlinjer og mobilmaster blir tema.

Kjente konspirasjonsteoretikere og kanaler for fake news har også en påfallende utholdende leserskare, trass i at påstander og teorier i medier for alternative sannheter stadig blir avslørt som falske og motbevist, og avsenderne identifisert som skjulte eller åpne talerør for aktører med en egen agenda.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 22 2020

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2020, og sist oppdatert 06/05 2020.

Les også