Maya-kultur tidligere enn antatt

Nytt funn forbløffer forskerne

Nye funn i Mexico kan tyde på at Maya-kulturen var langt mer utviklet tidligere enn man hittil har trodd. 

Foto: Illustrasjon:
Sist oppdatert

Funnet av den monumentale konstruksjonen Aguada Fénix, et kunstig platå som måler 1413 meter fra nord til sør, og 399 meter fra øst mot vest, kaster nytt lys over maya-sivilisasjonen.

Tidligere har man trodd at den utviklet seg fra å bestå av mindre landsbyer fra omtrent 1000 - 350 f. kr, der de største byene, som La Danta-komplekset ved El Mirador i det som i dag er Guatemale, omkring 300 år f. kr.

Oppdagelsen av Aguanda Fénix utfordrer denne teorien, siden hovedplatået er det største som er funnet, og ved hjelp av radiokarbondatering har forskerne kommet fram til at strukturen ble bygget omkring 950 f. kr.

Ny teknologi

Ved hjelp av LiDAR (light radar), en fjernmålermetode som bruker lasere til å lage et 3D-kart av overflaten nedenfor, oppdaget arkeolog Takeshi Inomata og hans team det tidligere ukjente Maya-stedet i den meksikanske staten Tabasco, på grensa til Guatemala.

Platået ligger ti-femten meter over det omkringliggende området, og har ni veier som strekker seg ned på ulike sider.

Dette er den hittil eldste store konstruksjonen som noen gang er funnet i Maya-området, og den største i hele regionens historie.

Men der arkeologer og forskere tidligere har vært avhengig av å lete seg gjennom jungel og ulendt terreng for å finne spor av tidligere sivilisasjoner, gjør den nye teknologien at man håper å kunne finne mange flere spor av Maya-kultur, og tidligere folkeslag som for eksempel olmekerne, fra lufta.

– Området er så stort at om du kommer til det på bakken, så virker det bare som en del av landskapet. Du ville ikke ha sett det rektangulære omrisset. Men ved hjelp av LiDAR, ser man det fint, forteller Takeshi Inomata.

Sjekk ut vårt digitale arkiv Vi Menn +

Alt Vi Menn har laget siden 1951 samlet på et sted. Klikk deg inn for et godt tilbud!

Kilde: Naturbilde: Takeshi Inomata, [email protected] © GRAFISKE NYHETER

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2020, og sist oppdatert 30/06 2020.

Les også