Middagslur er sunt

Gla'nyhet for deg som liker å ta en middagslur

En kort middagslur er ikke bare godt. Det er også sunt.

<b>HELSEBRINGENDE:</b> En kort middagslurer ikke bare godt, det er også sunt.
HELSEBRINGENDE: En kort middagslurer ikke bare godt, det er også sunt. Foto: SolStock
Sist oppdatert

En kortvarig lur daglig, for eksempel middagssøvn, gjør mer enn å gi mer energi og løfte humøret noen hakk. Gresk forskning presentert på American College of Cardiology’s 86. vitenskapelige årsmøte har påvist at å sove middag senker blodtrykket i samme grad som en rekke andre sunne endringer av livsstil gjør.

Middagslur reduserer blodtrykket

Av studien fremgår det at middagssøvn er forbundet med en reduksjon av systolisk blodtrykk (overtrykket på blodåre-veggene) på gjennomsnittlig 5 mm Hg.

LES OGSÅ: Edda Freya: Verdens mest avanserte konstruksjonsskip er helnorsk

Studien skal være den første til å anslå effekten av å sove middagslur på blodtrykket til mennesker som har et relativt kontrollert blodtrykk.

Langvarig effekt

Det er påvist at reduksjon av salt og alkoholinntak kan redusere blodtrykket med 3-5 millimeter Hg, mens en lavdose-medisin mot hypertensjon (høyt blodtrykk) gjennomsnittlig reduserer blodtrykket med 5-7 mm Hg. Regelmessig middagssøvn med en varighet på én time gir en 24 timer lang reduksjon av systolisk blodtrykk på 3 mm Hg.

LES OGSÅ: Den utrolige krabbevandringen er en av verdens ti største naturattraksjoner

Reduserer risiko for hjerteinfarkt

En blodtrykksreduksjon på bare 2 mm Hg gir ifølge en uttalelse av kardiologen Manolis Kallistratos opptil ti prosent mindre risiko for et hjerteinfarkt.

Studien omfattet 212 personer med et gjennomsnittlig systolisk blodtrykk på 129,9 mm Hg.

Litt mer enn halvparten av deltagerne i studien var kvinner. Deltagernes gjennomsnittsalder var 62 år. Omkring hver fjerde deltager i studien var røyker og/eller hadde type 2-diabetes.

LES OGSÅ: Har du prøvd en kaffelur?

<b>LAVERE BLODTRYKK:</b> Forskning viser at en kort middagslur er med på å senke blodtrykket.
LAVERE BLODTRYKK: Forskning viser at en kort middagslur er med på å senke blodtrykket. Foto: Michael Nutt/Wikimedia Commons

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2019, og sist oppdatert 27/05 2019.

Les også