Lager mat fra luft

Mat uten fotosyntese

En proteinkilde skapt av bakterier fra karbondioksid, vann og fornybar energi kan vise seg å være langt mer effektiv enn fotosyntese fra planter.

<b>SOM MEL:</b> Solein smaker omtrent som hvetemel og har samme konsistens.
SOM MEL: Solein smaker omtrent som hvetemel og har samme konsistens. Foto: Mikael Kuitunen/Solar Foods
Sist oppdatert

Etter en ide fra NASA har det finske selskapet Solar Foods skapt en proteinkilde kalt Solein, som kan lages ved hjelp av kjemosyntese i stedet for naturens egne fotosyntese.

Proteinet lages ved hjelp av karbondioksid, vann og fornybar energi, og kan bli lansert allerede neste år.

Karbondioksid

Solein inneholder 50 prosent protein, kan minne om mel både i utseende og smak, og selskapet regner med å kunne tilsette det til proteinshakes og yoghurt til å begynne med.

Produksjonen av Solein er karbonnøytral, og det at den benytter seg av karbondioksid gjør at potensialet for skalerbarhet er ubegrenset.

Solar Foods forteller at produktet ikke er bundet av «landbruksbegrensninger», noe som kan gjøre det interessant også for produksjon utenfor vår planet. Det finske selskapet samarbeider allerede med ESA (European Space Agency) om dette.

<b>ENERGI­EFFEKTIVT:</b> Siden det kan lages på laboratorium, trengs verken sollys eller store landområder for produksjon.
ENERGI­EFFEKTIVT: Siden det kan lages på laboratorium, trengs verken sollys eller store landområder for produksjon. Foto: Mikael Kuitunen/Solar Foods

Kjemosyntese

Ideen til å bruke kjemosyntese istedenfor fotosyntese stammer også fra naturen, forskere har lenge visst om bakterier på havbunnen som blir produsert uten hjelp av lysenergi. Disse ble til ved at mineralbelastet væske ble utsatt for temperaturer oppimot 400 grader celsius, gjennom en prosess som altså ble kjent som kjemosyntese, en prosess som er analog med fotosyntesen.

Fotosyntese er altså den prosessen som planter, alger og enkelte bakterier bruker for å utnytte energi fra sollys til å omgjøre uorganisk karbon, nitrogen og sulfat-ioner om til karbohydrater, proteiner og fett. Altså det som skal til for å få levende organismer til å vokse.

<b>PULVER:</b> En fortykket væske tørkes og skrapes av som pulver.
PULVER: En fortykket væske tørkes og skrapes av som pulver. Foto: foto: Mikael Kuitunen/Solar Foods

Giftstoff

NASA-forskerne John Foster og John Litchfield utviklet en bakterie til å produsere matprotein ved hjelp av kjemosyntese på 1960-tallet, kalt Ralstonia eustropha, som ble skapt fra karbondioksid utåndet av astronauter som karbon, og hydrogen som energikilde. Forsøk på rotter viste at proteinet ga god vekst, men problemer med å få dyrene til å ta til seg næringen, indikerte en tilstedeværelse av et giftstoff i proteinet.

Nå har imidlertid finske forskere løst dette, og Solein kan snart havne på et matbord nær deg.

Kilder: Solar Foods, Biomimicry Institute, World Economic Forum

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 17 2020

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2020, og sist oppdatert 25/03 2020.

Les også