Kinesisk romfartsprogram

Henter månestøv

Kina blir tredje land til å hente hjem jord og steinprøver fra månens overflate.

<b>VELLYKKET:</b> Oppskytningen av raketten 24. november var en suksess.
VELLYKKET: Oppskytningen av raketten 24. november var en suksess. Foto: NTB
Sist oppdatert

For første gang siden begynnelsen av 1970-tallet blir det tatt med prøver tilbake fra Månen. Chang'e 5-programmet gjør Kina til den tredje nasjonen til å hente hjem overflateprøver fra Månen etter USA og Russland.

Fremskritt

Tirsdag 24 november utførte den kinesiske romfartsorganisasjonen CAST (China Academy of Space Technology) en vellykket oppskytning fra oppskytingsbasen i Wenchang i provinsen Hainan, i Sør-Kina.

Chang'e 5, oppkalt etter den kinesiske månegudinnen, er landets hittil modigste Måneopdrag, og et betydelig fremskritt for Kinas romfartsprogram. Målet er at det også kan bane vei for å hente prøver tilbake fra Mars på sikt, eller til og med et bemannet måneoppdrag.

<b>KINESISK PROGRAM:</b> Chang’e 5 skal få Kina i førersetet i kappløpet om verdensrommet.
KINESISK PROGRAM: Chang’e 5 skal få Kina i førersetet i kappløpet om verdensrommet. Foto: NTB

Første

President Xi Jinping har gjort det klart at Kina har planer om å hente inn forspranget til USA og Russland, og ta førersetet i kappløpet om Universet. Etter tilbakeslaget i 2017, da de mislyktes med å sende kommunikasjonssatellitter i bane rundt Månen, tok de en viktig seier da de var først ute med å sende en robot til den mørke siden av Månen i 2019.

Nå får de en ny fjær i hatten ved å være de første på over førti år til å hente hjem deler av Månen.

Mars

Samtidig er tre raketter på vei til Mars akkurat nå. I juli ble nemlig tre raketter skutt ut fra jorden, samtlige med kurs for planeten Mars. USA, Kina og De forente arabiske emirater (!) ønsker alle å starte med ny utforskning av den røde planeten, hente tilbake steinprøver og lete etter tidligere former for liv.

Samtlige tre oppdrag utnyttet «himmelmekanikken», der Jordens bane innhenter Mars sin bane hvert 2,2 år – den såkalte Hohmann-banen – der planetene er nærmest mulig hverandre. De tre rakettene når Mars i februar.

Bergprøver

NASAs Mars Perseverance-rover lander på den røde planeten 18. februar 2021

Perseverance – som er grunnsteinen i NASAs oppdrag på Mars, som har en prislapp på 2,7 milliarder dollar – skal jakte på tegn etter eldgammel liv i Jezero-krateret, som huset en innsjø og et elvedelta for milliarder av år siden

Den vil ta bergprøver på planetens overflate, som vil fraktes tilbake til jorden ved en senere anledning

De to andre oppdragene vil også ankomme den røde planeten i februar – De forente arabiske emiraters Hope-fartøy og Kinas Tianwen-1-oppdrag. De vil slutte seg til de seks andre kjøretøy og to landingsfartøy som allerede er på overflaten

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 64 2020

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2020, og sist oppdatert 16/12 2020.

Les også