EM i øl

Europa rundt på flaske og boks

I en sommer der fotball-EM er avlyst, og mulighetene for å dra på Europa-ferie
er sterkt innskrenket, får vi ta kampene her hjemme i stedet. 

<b>ANNERLEDES EM:</b> På Kontraskjæret i Oslo skulle de ha vist fotball-EM i disse dager, det ble øl-EM i steden.
ANNERLEDES EM: På Kontraskjæret i Oslo skulle de ha vist fotball-EM i disse dager, det ble øl-EM i steden.
Publisert

Planen var kanskje å sitte på en strand langs Middelhavet med en iskald Mythos, Estrella eller Birra Moretti i neven, eller kanskje skulle du traske gatelangs i en europeisk storby, og slappe av med en halvliter Carlsberg, Heineken, Stella Artois eller Urquell. Slik ble det dessverre ikke denne gang. I hvert fall ikke den delen med gatelangs i en europeisk storby eller på stranda ved Middelhavet. Ølen kan vi imidlertid hjelpe deg med.

Store butikkjeder og Vinmonopolet fører øl fra minst 17 ulike europeiske nasjoner. Du finner selvsagt de store eksportfavorittene som nevnt over, i tillegg har en rekke mindre aktører begynt å prøve seg på det internasjonale markedet.

Det startet i grunnen med at skotske Brewdog feide inn på scenen og utfordret de store aktørene for en del år siden, samtidig som en interesse for mikrobrygg og håndverksøl spredte seg gjennom Europa og USA. I dag har de fleste land i Europa et godt utviklet og bredt spekter av store og mindre bryggerier, og stadig flere eksporterer utenlands. Her hjemme har for eksempel Nøgne Ø hatt suksess med eksport, der 30 prosent av alt ølet de lager går til omtrent 20 europeiske land.

Vi tok en tur i våre lokale butikker og på Vinmonopolet på Storo i Oslo, som blant annet har spesialisert seg på øl, og sveipet med oss det meste vi kunne finne av europeiske øl. Så hanket vi inn Lasse Lukacs, beerfluenser og ølentusiast, som guidet oss gjennom utvalget. Deretter samlet vi en broket gjeng av glade amatører og satte opp et uoffisielt europamesterskap i øl.

<b>STRANDSONEN:</b> Lyse varianter i Middelhavsgruppa.
STRANDSONEN: Lyse varianter i Middelhavsgruppa.

Gruppe 1 - Sør-Europa

Vi savnet portugisiske Super Bock, som visstnok skal være mulig å få tak på i Norge. Da sto vi igjen med Italia, Hellas, Frankrike og Spania, som blir representert av henholdsvis Birra Moretti, Mythos, 1664 og Estrella Damm.

– Italia har fått mange italienske håndverksbryggerier som har fokus på lette matøl. Historien her har med en kar som heter Mike Murphy å gjøre, han ønsket å lage noe annet enn pils, og begynte å brygge håndverksøl i Roma. I dag er han hovedbrygger for Lervig i Stavanger, forteller Lasse Lukacs.

Han forteller at «ølnasjonene» langs Middelhavet er kjent for sine lyse, lette pilsner, og at dette blir en konkurranse mellom strandøl.

Om Birra Moretti:

– Dette er sommer på boks. Eller i hvert fall på flaske. Fin-fin øl, og med litt mer særpreg enn de andre i gruppa.

Om Mythos:

– Den fungerer sjukt bra i 35 grader i Hellas, men er normalt ikke den helt store fulltrefferen i grått norsk klima. I dag er den imidlertid midt i blinken!

Om 1664:

– Aaaah! Franske følelser! Veldig rund i kantene. Rund og god, som en fransk kokk.

Om Estrella Damm:

– En god pils som gjør det meste riktig. Men man kan nok bli lei av denne i lengden, akkurat som med tiki-taka fotball.

<b>MINNER:</b> – Denne tar meg tilbake til stranda i Syden.
MINNER: – Denne tar meg tilbake til stranda i Syden. Foto: Redaksjonen

Tabell

Mythos 9 poeng

Moretti 4 poeng

1664 4 poeng

Estrella 0 poeng

Mer øl, mer tester, mer av alt Vi Menn har laget

Sjekk ut Vi Menns digitale arkivtjenester, der vi har samlet alle Vi Menn siden begynnelsen i 1951. Du finner den på www.vimennpluss.no.

Konklusjon: Mythos er effektiv og treffsikker, uten at den på noen måte blender med fiksfakserier og fancy triks. Som det greske fotballandslaget under EM i 2004.

Andre anbefalninger: Italienske Baladin har fokus på lette matøl (kan bestilles på Vinmonopolet), 1664 har også en godt kjent, og ofte godt likt, «Blanc» (selges i butikk), mens du også kan få Alhambra fra Spania og en rekke andre øl fra Estrella Damm på polet.

– Enkelte regner også San Miguel til de spanske ølene, men denne er egentlig fra Filippinene, forteller Lukacs.

Gruppe 2 - Nordvest-Europa

Vi slo sammen Belgia, Nederland og Norden til denne gruppa, og valgte å diskvalifisere Norge. Stella Artois og Heineken representerer de første to landene, mens Carlsberg, Mästarølet Stockholm Festival Beer og porteren Myrkvi 13 representere våre danske, svenske og islandske naboer.

<b>BLANDA DROPS:</b> Giganter mot småbryggerier i gruppe 2 med Norden, Belgia og Nederland.
BLANDA DROPS: Giganter mot småbryggerier i gruppe 2 med Norden, Belgia og Nederland.

Det er bare USA som har flere ulike øl enn Belgia i bestillingsutvalget til Vinmonopolet, og landet har vel ganske fortjent fått et stempel på seg for å være ølnasjonen framfor noen. Bestselgeren heter Stella Artois, som ironisk nok var et juleøl da det først ble introdusert i 1926, og blir ølet som representerer Belgia i denne testen. Nabolandet Nederland har normalt havnet litt i skyggen her, selv om de har Europas største (og verdens nest største) bryggeri i Heineken.

– Sverige har som oss en forkjærlighet for pilsner. Pripps, Spendrups og Falcon tok så store eierandeler på 1970- og 1980-tallet at de små bryggeriene måtte legge ned. I dag er det imidlertid en stor interesse for håndverksøl, og Sverige er ledende på import av dette. Island på sin side har begynt å bli mer glad i øl, og har en årlig ølets dag 1. mars hvert år. Dette til tross for at det fram til 1989 ikke var lov med mer enn 2,25% alkohol, forteller Lasse Lukacs.

Om Heineken:

– Dette er jo en slags default øl, det er sånn øl skal smake og lukte

Om Carlsberg:

– Smaker litt fjøs, faktisk. Her har Danmark bommet på laguttaket. De skulle ha gått for Tuborg.

Om Stella Artois:

– Både smaker og lukter litt nylagt teppe, men en grei, frisk og litt søt pils.

Om Stockholm Festival Beer:

– Farlig god med tanke på at det er 7,2 prosent alkohol i den. Mye skarpere enn alt annet som kommer fra Sverige.

Om Myrkvi Porter 13;

– En kraftig, uredd stout som lukter sjokolade, smaker brent kaffe og passer fint som en nybegynner-porter.

Tabell:

<b>GRUPPESPILL:</b> Sverige vant sin gruppe, men etter litt diskusjon tok Danmark og Tuborg over plassen.
GRUPPESPILL: Sverige vant sin gruppe, men etter litt diskusjon tok Danmark og Tuborg over plassen.

Sverige 12 poeng

Island 9 poeng

Belgia 6 poeng

Nederland 3 poeng

Carlsberg 0 poeng

Konklusjon: Svenskenes taktikk fungerte altså bra nok til å knipe gruppeseieren. Island kjempet godt, men det holdt ikke helt inn.

Andre anbefalinger: Fra Belgia kan du blant annet få tak i Leffe Blonde, Westmalle Trappist, Witkap Pater Stimuli og Greens Gilded Golden Ale i Norge, mens La Trappe trappist blonde og The Flying Dutchman›s saison-øl More dry and sour than your mother in law er noe det kan være verdt å ta en smak på fra Nederland.

– Å tenke på Danmark uten å tenke på øl er nesten umulig. I tillegg til Tuborg og Carlsberg har de et av verdens mest produktive bryggeri, det såkalte «gjøkebryggeriet» Mikkeller (de har ikke eget bryggeri, men brygger på kontrakt i Belgia, derav «gjøken som legger egg i andres rede), forklarer Lasse Lukacs. Vi trekker også fram polølet Big Doink fra Gamma bryggeri (en dobbel IPA), og Svaneke Pils.

Gruppe 3 - Storbritannia og Irland

<b>SNUR PÅ FLISA:</b> Når vi ikke kan dra til Europa og drikke øl, får vi ta europeisk øl hit i stedet.
SNUR PÅ FLISA: Når vi ikke kan dra til Europa og drikke øl, får vi ta europeisk øl hit i stedet.

Britene og irene har kjempet før, men heldigvis er det i mer gemyttlige former denne gang.

Britisk ølkultur er viden kjent med sine puber, med eldre menn i tweed og sixpence som drikker lunkent og flatt øl. De tradisjonene holder de fortsatt stolt til sitt hjerte, men håndverksølrevolusjonen har virkelig fått feste i England, som har noen av de mest ettertraktede bryggeriene. Det er imidlertid storselgeren Newcastle brown ale som representerer England, Wales stiller med nyheten Polly›s Pale Ale ´Preliminary Flex´, Irland noe overraskende med O›Hara›s Irish pale ale (og ikke giganten Guinness), mens Brewdog representerer Skottland.

– Skottenes øltradisjoner har lenge vært overskygget av whiskyproduksjonen. Brewdog kom inn i ølbransjen som et frekt og freidig bryggeri som utfordret de tradisjonelle pubklassikerne, og satte sitt preg ikke bare på Skottland, men hele øyriket, forteller Lasse.

Om Newcastle Brown Ale:

– Jeg tror aldri jeg har smakt en brown ale jeg virkelig har elsket. Men den er jo ikke vond heller.

Om O’Hara´s Irish Pale Ale:

– Den smaker kløvereng! Overraskende god øl, nå ble jeg enda mer glad i Irland.

Om Polly’s Pale Ale:

– Veldig god, men den er nok best i små mengder.

<b>BALLØYA OG ØYA BORTENFOR:</b> Irsk mot britisk i gruppe 3.
BALLØYA OG ØYA BORTENFOR: Irsk mot britisk i gruppe 3.

Elvis Juice IPA:

– Denne lukter fantastisk, og smaker nesten like godt!

Tabellen:

Irland 9 poeng

Skottland 6 poeng

Wales 3 poeng

England 0 poeng

Konklusjon: Dette viste seg å være en tøff gruppe, hvor de fleste falt i smak, og Irland viste seg å være flertallets favoritt.

Andre anbefalinger: Vanskelig å komme utenom Guinness, så klart, som du får tak i på boks på polet, blant annet. Av engelske varianter, er det en rekke mindre bryggerier som eksporterer til Norge, vi fant (og likte) blant annet Spitfire Amber Ale, Outlooker Tripple Fruit og Beaverton Gamma Ray. Fra Skottland har Brewdog en haug øl det er mulig å få tak i fra det norske polutvalget, i tillegg har Inveralmond et godt pale ale, som har vunnet en rekke priser, kalt Ossian.

Gruppe 4 - Mellom- og Øst-Europa

<b>HARDT ARBEID:</b> Ølsmaking er et hardt arbeid, men noen må gjøre det.
HARDT ARBEID: Ølsmaking er et hardt arbeid, men noen må gjøre det.

Tyskland er en gigant både når det gjelder øl og fotball. Til vårt EM har de sendt Becks, og storselgeren er et trygt og solid valg. Samtidig har Tsjekkia sendt ølklassikeren Urquell, mens Polen og Latvia har to underdogs fra håndverksøl-segmentet, henholdsvis El Fruto fra AleBrowar og Öö XO fra Pohjala.

Om Beck›s:

– God, og særdeles lettdrukket. Ukomplisert og fin. Tysklands svar på Heineken?

Om Urquell:

– Selve urpilsen, slik skal det smake. Det er aldri feil med en Urquell.

Om El Fruito:

– Kan det virkelig stemme at denne ikke er brygget et sted det vokser mango? Deilig humlejuice. Polen imponerer!

Om Pohjala Öö XO:

– Dette er gode greier! Synd for Estland at vi sitter i sol og kvelende hete, denne hadde kledd gråvær og 3 plussgrader.

Tabell:

<b>MELLOM- OG ØST-EUROPA:</b> Spennende og smått mot gammelt og trygt i den siste gruppa.
MELLOM- OG ØST-EUROPA: Spennende og smått mot gammelt og trygt i den siste gruppa.

Tsjekkia 4 poeng

Polen 4 poeng

Latvia 4 poeng

Tyskland 4 poeng

Konklusjon: Gruppen beviser noe vi vet så altfor godt fra fotballmesterskap: Man kan ryke ut tidlig i et mesterskap selv om man er publikumsfavoritt. I dette tilfellet El Fruto, som alle elsker. Likevel går bånnsolide og aldri skuffende Urquell av med seieren etter nøye vurderinger.

Andre anbefalinger: Nordmenn velger gjerne weissbier, hveteøl, når de handler tysk. Paulaner, Weihenstephaner og flere Franziskanere er blant dem du finner i norske utsalg. Polen har absolutt en gryende håndverksølscene, prøv for eksempel Kingpin Marque. Tsjekkia har en svært lang og rik ølhistorie. Staropramen er et annet godt valg derfra.

Sluttspill

Semifinaler

1. semifinale: O’Hara’s - Mythos

<b>VINNERE:</b> Semifinalistene i Vi Menns uhøytidelige øl-EM.
VINNERE: Semifinalistene i Vi Menns uhøytidelige øl-EM. Foto: Redaksjonen

Her får vi flashback til fotball-EM i 2004 – vi skjønner ikke helt hvorfor Hellas er i semifinalen, men sånn er det. Uansett er det Irland som tar seg til finalen, med glans. Panelet foretrekker O’Hara’s Irish Pale Ale framfor sydenpilsen Mythos: 6-1 til Irland, en knusende seier.

2. semifinale: Urquell – Tuborg Classic (erstatter gruppevinner i gruppe 2 etter at vi har blitt tomme for det svenske ølet)

Andre semifinale kompliseres ved at Tuborg Classic skyter inn fra sidelinjen og holder på å kopiere Danmarks prestasjon fra fotball-EM i 1992: Danmark var egentlig ikke kvalifisert, men fikk være med på bekostning av Jugoslavia, da sistnevnte ble oppløst og det brøt ut krig i landet. Danmark gikk likeså godt hen og vant hele sulamitten.

Dessverre for danskene, så blir pilslegenden Urquell for sterk, og vinner overbevisende 5-2 over Tuborg.

Finale

O’Hara’s – Urquell

<b>FOTBALLSTEMNING:</b> God stemning på Kontraskjæret til tross for at EM i fotball er utsatt.
FOTBALLSTEMNING: God stemning på Kontraskjæret til tross for at EM i fotball er utsatt.

«Irsk rakker mot tsjekkisk legende»: At Urquell skulle komme langt i mesterskapet var knapt noen overraskelse, men at O’Hara’s skulle være med og kjempe om tittelen overrasker de fleste i panelet. Ikke minst fordi all fornuft tilsier at det burde være Guinness som representerte den grønne øya.

Etter en avstemning ender det med 5-2 i favør O´Hara´s. Dermed er sjokket totalt: Irland har gått hen og vunnet EM i øl, og det uten stout-giganten det selges om lag 2 milliarder halvlitere av hvert år! Det relativt heftige sommerværet vi opplevde mens mesterskapet pågikk, kan ha påvirket en del resultater, men samtidig var det tross alt en pale ale som gikk seirende ut av den siste duellen mot en pilsner. Og, mesterskap er mesterskap, ballen er rund, og det er ikke nødvendigvis den som er sterkest på papiret som står igjen som vinneren til slutt.

Vi konstaterer dermed at Irland er en verdig vinner av vårt EM i øl. Da gjenstår det bare å si sláinte – skål!

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 35 2020

Denne saken ble første gang publisert 09/07 2020.

Les også