Global oppvarming

Dobling av naturkatastrofer

På bare 20 år har det blitt dobbelt så mange naturkatastrofer på jorda. FN peker på klimaendringer som den viktigste årsaken til doblingen.

<b>STADIG VANLIGERE:</b> Orkaner, flom og skogbranner er blant det vi kan forvente å se mer av i årene fremover.
STADIG VANLIGERE: Orkaner, flom og skogbranner er blant det vi kan forvente å se mer av i årene fremover. Foto: NTB scanpix
Publisert

De siste 20 årene har det blitt rapportert nesten dobbelt så mange naturkatastrofer som de to foregående tiårene, ifølge en ny FN-rapport. Klimaendringene får skylda.

Nå advarer FNs kontor for risikoreduksjon ved katastrofe (UNDRR) om at situasjonen kommer til å fortsette med å forverres om verden ikke tar tak i problemet.

Påvirker flere

Organisasjonen regner med at 6681 av 7348 registrerte naturkatastrofer etter år 2000 er klimarelaterte. Tilsvarende tall for perioden 1980 til 1999 var på 3656 av 4212.

Heldigvis har ikke antallet døde steget spesielt mye i perioden, som kan bety at vi har blitt flinkere til å redde liv, men antallet på berørte av katastrofene stiger kraftig.

Også økonomisk påfører økningen av natur­katastrofer store utfordringer for verdenssamfunnet.

<b>IKKE SKOGSRYDDING:</b> Ekspertene mener at det er klimaendringene som gjør at det blir stadig flere skogbranner.
IKKE SKOGSRYDDING: Ekspertene mener at det er klimaendringene som gjør at det blir stadig flere skogbranner. Foto: NTB scanpix

– Vi redder flere liv, men stadig flere blir negativt påvirket av den økende klimakrisen, uttalte general­sekretær i UNDRR, Mami Mizutori, på en pressekonferanse i forbindelse med rapporten.

Han håper at verdenssamfunnets respons på Covid-19 nå kan bli en vekker også hva angår klimaet.

– Nødssituasjonen i forhold til klima kan bli langt større enn den vi opplever med koronaen nå, fortalte Mizutori.

Fem land i særklasse

Landene med det høyeste antallet katastrofer er Kina og USA, etterfulgt av India, Filippinene og Indonesia. Land med relativt høy befolkningstetthet i utsatte områder, heter det i rapporten.

Årene 2004, 2008 og 2010 var de mest ødeleggende, med mer enn 200 000 dødsfall hvert år.

Kilde: FNs kontor for risikoreduksjon ved katastrofe Foto: Associated Press © GRAFISK NYHETER

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2020

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020.

Les også