Tropiske branner i Brasil

Apokalypse nå

Det høres ut som en selvmotsigelse, men verdens største våtmarkssystem i Brasil er i ferd med å brenne opp. Grunnen er delvis menneskeskapt. Områdene er i ferd med å tørke ut grunnet hogst, industrialisering og utbygging. 

<b>NEDBRENT:</b> Her ses det nedbrente landskapet på begge sider av en vei gjennom Pantanals våtmarkssystem. 
NEDBRENT: Her ses det nedbrente landskapet på begge sider av en vei gjennom Pantanals våtmarkssystem.  Foto: Lalo de Almeida
Publisert

Verdens største tropiske våtmarkssystem, sør-amerikanske Pantanal har opplevd nærmest apokalyptiske scener mellom januar og september nå i 2020. Cirka en fjerdedel av over 200 000 kvadratkilometer våtmark har brent opp.

<b>PANTANAL I LYS LUE:</b> Brannmenn og frivillige kjemper mot flammehavet i et område av våtmarkene som er spesielt tilegnet Brasils jaguarer. 
PANTANAL I LYS LUE: Brannmenn og frivillige kjemper mot flammehavet i et område av våtmarkene som er spesielt tilegnet Brasils jaguarer.  Foto: Lalo de Almeida

5300 branner

Innen slutten av august var 12 prosent av økosystemet ødelagt, tusenvis av dyr omkommet og millioner av dyr drevet på flukt. Mellom 1. og 14. september fortsatte brannherjingene.

På de to ukene ble det registrert 5300 forskjellige skogbranner. Det var ikke bare en dyster rekord, men også en økning på hele 219 prosent sammenlignet med samme periode i 2019. 

<b>BRENT I HJEL:</b> Her ligger en ape som ikke greide å komme seg unna flammene. Den er aldeles forkullet. Brannene sprer seg med slik hastighet at selv ikke de raskeste dyrene unnslipper.
BRENT I HJEL: Her ligger en ape som ikke greide å komme seg unna flammene. Den er aldeles forkullet. Brannene sprer seg med slik hastighet at selv ikke de raskeste dyrene unnslipper. Foto: Lalo de Almeida
<b>ALLE KLUTER SETTES INN:</b> Lokalt brannvesen setter inn alt de har av ressurser for å bremse spredningen av brannene. Både fly, brannbiler og brannmenn til fots bevæpnet med brannslukningsutstyr kjemper døgnet rundt.  
ALLE KLUTER SETTES INN: Lokalt brannvesen setter inn alt de har av ressurser for å bremse spredningen av brannene. Både fly, brannbiler og brannmenn til fots bevæpnet med brannslukningsutstyr kjemper døgnet rundt.   Foto: Lalo de Almeida

Oversvømmes

Den største delen av Pantanal ligger i Brasil, nærmere bestemt i delstatene Mato Grosso do Sul og Mato Grosso, med mindre deler i nabolandene Paraguay og Bolivia.

Våtmarksområdene dreneres av elven oppkalt etter landet den har sitt opphav fra, Paraguay. Slettene ligger på mellom 80 og 150 meter over havet og er omgitt av platåer på alle kanter. Store deler av landoverflaten er dekket av løsmasser etter en innsjø som begynte å tørke ut for rundt 65 millioner år siden. Under regntiden fra oktober til mars oversvømmes cirka to tredjedeler av området.  

<b>GIR ALT:</b> En utslitt brannmann hviler hodet mot et gelender i noen minutter etter å ha slåss mot brannene i 12 timer uten stopp. 
GIR ALT: En utslitt brannmann hviler hodet mot et gelender i noen minutter etter å ha slåss mot brannene i 12 timer uten stopp.  Foto: Lalo de Almeida
<b>FORKULLET FUGL:</b> Selv ikke fugler greier å fly vekk i tide. Her blir denne forkullede fuglen sittende. 
FORKULLET FUGL: Selv ikke fugler greier å fly vekk i tide. Her blir denne forkullede fuglen sittende.  Foto: Lalo de Almeida

Tørke

Millioner av dyr flykter for livet.

Vegetasjonen er typisk tropisk og variert. Her er savanner, urskog, gressletter og sandbanker. Blant levende vesener finner du flodsvin, anakondaer, jaguarer, kaimaner, mankeulv, kjempeoter, kjempe-beltedyr, søramerikansk tapir, 650 ulike fuglearter, deriblant sjeldne papegøyer og 250 forskjellige typer fisk. Våtmarkene er også en viktig fersk- og grunnvannskilde for denne delen av Sør-Amerika.   

Men til tross for den enorme størrelsen og mangfoldet er miljøet truet fordi industrialisering og annen menneskelig påvirkning forrykker både tørke-, flom og regntid-syklus. Og nå brenner det som aldri før fordi våtmarksområdene opplever den verste tørken på over 50 år og fordi Brasils nåværende president Jair Bolsonaro har fjernet miljøverntiltak, lettet på reglene for brudd på dem og til og med gått så langt som å holde tilbake økonomiske midler til å bekjempe skogbranner. 

<b>REPTILER SØKER LY:</b> Kaimaner – som tilhører en underfamilie av alligatorene – prøver desperat å søke ly fra flammene på en liten øy i en lagune i våtmarkene.  
REPTILER SØKER LY: Kaimaner – som tilhører en underfamilie av alligatorene – prøver desperat å søke ly fra flammene på en liten øy i en lagune i våtmarkene.   Foto: Lalo de Almeida
<b>BARE ASKE IGJEN:</b> Når brannene har herjet ferdig ligger skogbunnen dekket med et tykt lag aske
BARE ASKE IGJEN: Når brannene har herjet ferdig ligger skogbunnen dekket med et tykt lag aske Foto: Lalo de Almeida

Startet av bønder

Sammenlignet med regnskogen i Amazonas får Pantanal liten internasjonal oppmerksomhet. Selv om dette er ett av verdens viktigste økosystemer, om ikke det aller viktigste, så får brannene i verdens største tropiske våtmarkssystem derfor mye mindre oppmerksomhet i den vestlige verden enn for eksempel brannene i California og Australia.

En fjerdedel av våtmarkene er allerede brent opp.

<b>SJOKKERTE TURISTER:</b> Turister som har kommet til våtmarkene for å bade i elven Mutum blir stående å måpe når de ser veggen av røyk og flammer som stiger opp ikke mange kilometerne fra dem. 
SJOKKERTE TURISTER: Turister som har kommet til våtmarkene for å bade i elven Mutum blir stående å måpe når de ser veggen av røyk og flammer som stiger opp ikke mange kilometerne fra dem.  Foto: Lalo de Almeida

Flere av brannene som nå herjer i våtmarkene er blitt startet av bønder i omegnen. Mange av dem har startet uskyldig som kontrollerte ildpåsettelser for å rydde land eller underskog, men som så har kommet ut av kontroll på grunn av at det er så enormt tørt.

Nå er det så ille at vitenskapsfolk frykter for at hele økosystemet i Pantanal kan kollapse. Noe som betyr at kloden vil miste verdens største og viktigste tropiske våtmarkssystem. 

Pantanal

<b>SJELDNE PAPEGØYER:</b> Ara-papegøyer leter etter mat i skogene som ennå ikke er nedbrent. Pantanal våtmarkssystem har ett av verdens største antall av blå ara-papegøyer i verden.  

Navnet "Pantanal" kommer fra det portugisiske ordet "pântano" som betyr sump eller våtmark. Verdens største tropiske våtmarksområde ligger i Brasil, Bolivia og Paraguay. Deler av Pantanal har stått på Unescos Verdensarvliste siden år 2000. Våtmarksområdet har et dynamisk areal på 140 000 - 210 000 kvadratkilometer (det er på det største under regntiden). 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 65 2020

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2020.

Les også