Frøken Johansson

Sort skarlagens­feber

Etter flere utsettelser er verden klar for en ny skarlagensfeber. Scarlett Johansson skal endelig få åle seg over kinolerretet som Black Widow.

<b>PÅ EGNE BEN:</b> Etter å ha hatt en rolle i en rekke Marvel-filmer er det klart for egen film om Black Widow.
PÅ EGNE BEN: Etter å ha hatt en rolle i en rekke Marvel-filmer er det klart for egen film om Black Widow. Foto: Marvel Studios
Publisert

Scarlett Johansson har for lengst bevist at hun takler både seriøse dramaroller og heseblesende action. 

Halvt danske Scarlett Ingrid Johansson ble født og oppvokst på Manhattan, i New York, med en arkitektfar fra København og en mor som jobbet som produsent. Farfaren Ejner Johansson var manusforfatter og regissør, og Scarlett startet skuespillerkarrieren tidlig. Først i teateroppsetninger, så i filmer som «North» i 1994 og «The Horse Whisperer» (Hestehviskeren) fra 1998.

Det store gjennombruddet kom imidlertid med rollen i «Ghost World» i 2001, da Scarlett fortsatt bare var 17 år gammel, og to år senere fikk hun sin første skikkelige voksenrolle, i den glimrende «Lost in Translation». 

For heit for rollen 

Etter å ha havnet i rampelyset som en keitete ungjente, vokste Scarlett opp til å bli en smellvakker kvinne. Dette har nok påvirket rollene hun har blitt tilbudt, men Scarlett har vært smart i sine rollevalg. Hun har stort sett opptrådt i kvalitetsfilmer, inkludert noen litt smalere «indie»-
filmer. 

Samtidig har hennes vakre ytre faktisk ført til enkelte problemer i karrieren. Woody Allen mente hun var seksuelt overveldende da hun spilte i «Match Point» (han må ha trodd hun var yngre enn 21). I tillegg var Scarlett opprinnelig tiltenkt hovedrollen i den amerikanske filmatiseringen av Stieg Larssons bok Menn som hater kvinner – «The Girl With The Dragon Tattoo». 

<b>IKONISK:</b> Coveret med Scarlett, Tom Ford og Keira Knightley.
IKONISK: Coveret med Scarlett, Tom Ford og Keira Knightley. Foto: Faksimile: Vanity Fair
<b>PARODIEN:</b> Paul Rudd, Seth Rogen, Jonah Hill og Jason Segel var kjapt ute med sin versjon av bildet.
PARODIEN: Paul Rudd, Seth Rogen, Jonah Hill og Jason Segel var kjapt ute med sin versjon av bildet.

Regissør David Fincher droppet henne rett og slett fra filmen fordi han mente hun var så sexy at han trodde hun ville ta bort fokus fra resten av filmen. Så det er altså noe i det influencerne sier; det er ikke lett å være pen! 

Etter å ha sett henne i rollen som den russiske hemmelige (super-)agenten Black Widow i «Avengers»-filmene, kan man jo skjønne Finchers standpunkt. Og i år får vi se henne i sort trikot igjen – forhåpentligvis. Mer om det senere. 

<b>GJENNOM­BRUDD:</b> Det var etter «Lost in Translation» i 2003 at Scarlett virkelig slo igjennom. Her fra Brit Awards året etter.
GJENNOM­BRUDD: Det var etter «Lost in Translation» i 2003 at Scarlett virkelig slo igjennom. Her fra Brit Awards året etter. Foto: foto: MAX NASH/NTB

Verdens vakreste

Utseendet er selvfølgelig ikke bare en ulempe for den nå 36 år gamle skuespilleren, og hun vet også å spille på det. Blant annet har hun stilt opp naken på coveret av Vanity Fair med Keira Knightley, et ikonisk bilde som har blitt hyllet og parodiert, og hun har blitt kåret til verdens mest sexy kvinne i blader som Esquire, Maxim, FHM, Playboy, GQ og Men’s Health. Man kan jo stusse litt over sistnevnte, men forskning viser faktisk at det er sunt for menn å se på vakre kvinner. 

<b>RØD LØPER:</b> Scarlett er ofte å se på den røde løperen. Til glede for den røde løperen. 
RØD LØPER: Scarlett er ofte å se på den røde løperen. Til glede for den røde løperen.  Foto: foto: ROBYN BECK/NTB

Scarlett har tjent godt på kombinasjonen av skuespillerferdigheter og et vakkert utseende. Hun var verdens best betalte kvinnelige skuespiller i 2018 og 2019, og sikkert også i 2020, selv om det sannsynligvis ikke krevde all verdens av inntekter.

Det siste var selvfølgelig flåseri, siden det var lite jobbing å få for Hollywoods elite i pandemi­året. Scarlett fikk merke det på kroppen, da den storstilte lanseringen av hennes solo-fremstøt
i Marvel Comics’ filmunivers
stadig ble utsatt. Hun har spilt karakteren Black Widow i en rekke «Avengers»-filmer, og fansen har etterspurt en solofilm i mangfoldige år. Endelig skulle dette skje, men så kom pandemien. Opprinnelig skulle «Black Widow» treffe kinolerretet i mai i fjor, men det gikk – naturlig nok – ikke etter planen. 

<b>NÅR ENDEN ER GOD:</b> Scarlett under premieren av «Avengers: Endgame».
NÅR ENDEN ER GOD: Scarlett under premieren av «Avengers: Endgame». Foto: foto: Xavier Collin/Image Press Agency/SplashNews.com/NTB

Populær hos gutta

På lerretet spiller hun altså en sort enke, på privaten har hun blitt kalt en man-eater – med relativt god smak. Hun er gift for tredje gang, i tillegg til en rekke samboerskap, der forholdene stort sett ikke har vart mer enn to-tre år. Scarlett har blant annet pløyd gjennom Josh Hartnett, Ryan Reynolds og nå sist Colin Jost, som først og fremst er kjent fra Saturday Night Live. Dette siste forholdet nærmer seg tre år nå, så da kan det være håp for oss andre.

Men, Scarlett Johansson er langt mer enn bare pynt i filmene hun spiller i (for det er det fortsatt nok av eksempler på i Hollywood). Hun er tvert imot en særdeles talentfull skuespiller. Parallelt med at hun begynte å sprette rundt i tettsittende kostyme i diverse superheltfilmer, spilte hun også teater på Broadway. Og i 2019, altså før Holly­wood og resten av verden satte på bremsene for fullt, fikk hun både skryt og Oscar-nominasjoner for sine roller i filmene «Marriage Story» og «Jojo Rabbit». 

<b>MANGA:</b> Fra «Ghost in the Shell», basert på en japansk tegnefilm med samme navn.
MANGA: Fra «Ghost in the Shell», basert på en japansk tegnefilm med samme navn. Foto: Paramount Pictures

Den som venter på noe godt

I år er det altså «Black Widow» som står i fokus – igjen. Superhelt­filmen, som altså er en avlegger av Marvel Comics’ «Avengers»-­filmer, opplevde en hel rekke utsettelser. Men nå håper man at vaksinering og sykdomsbekjempelse har kommet såpass langt at filmselskapet planlegger å slippe filmen løs i kinosalene 7. mai. 

Det gjenstår å se, og avgjørelsen vil ikke bli tatt før i siste liten. Her til lands vil nok ikke kinosalene åpne i mai, i hvert fall ikke i de store byene, men Disney-konsernet (som eier Marvel Comics Movies) har hintet om at filmen kanskje vil være tilgjengelig for stream på Disney+ allerede fra premieredatoen. Vi gleder oss i hvert fall til å se Scarlett som Black Widow igjen, uansett når det måtte bli. 

<b>TRØBLETE:</b> Filmen Black Widow har blitt utsatt en rekke ganger, som man ser på denne plakaten som lovte premiere 6. november i fjor. 
TRØBLETE: Filmen Black Widow har blitt utsatt en rekke ganger, som man ser på denne plakaten som lovte premiere 6. november i fjor.  Foto: Marvel Studios

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 17 2021

Filmene

Scarlett har spilt i et bredt utvalg filmer. Her er fem det er vel verdt å se.

Hestehviskeren

Regissert av Robert Redford, som spiller en hestetrener som får i oppdrag å hjelpe en ung jente (Johansson).

Ghost World

Svart komedie basert på en tegneserie, men i helt andre enden av skalaen fra superhelt-seriene til Marvel.

Lost in Translation

Første skikkelige voksenrolle for Scarlett, mot fantastiske Bill Murray.

Match Point

Woody Allen-regissert. Scarlett fikk strålende omtaler for sin rolleprestasjon.

Iron Man 2

Scarletts første rolle som superhelten Black Widow i Marvel-universet. Solo-filmen «Black Widow» blir hennes sjette opptreden som
karakteren.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2021.

Les også