Poker

Poker: I dag blir Norge historisk

Det første lovlige norgesmesterskapet avholdes på Gardermoen.

Foto: Tomas Stacha (Global Poker Tour)
Publisert

Onsdag 18. november er en historisk dag i Norge. Klokken 13.00 gikk nemlig startskuddet for det første lovlige mesterskapet i poker på norsk jord.

Turneringen arrangeres på Thon Congress Gardermoen fra 18. november til 24. november og rundt 2000 nordmenn er forventet å ta turen til Gardermoen for å delta. Arrangementet er et samarbeid mellom Blodkreftforeningen, Norsk Pokerforbund og Global Poker Tour, der deler av innkjøpet på 5000 kroner vil gå til førstnevnte. Det vil også være blodbusser til stedet på Gardermoen slik at spillerne kan gi blod mellom pokerhendene. 

SAMARBEID: Deler av inntektene til mesterskapet vil gå til Blodkreftforeningen. Det vil også være mulig å gi blod under mesterskapet.
SAMARBEID: Deler av inntektene til mesterskapet vil gå til Blodkreftforeningen. Det vil også være mulig å gi blod under mesterskapet. Foto: Tomas Stacha (Global Poker Tours)

Norgesmesterskapet åpner onsdag med pokerøvelsen Pot Limit Omaha. Hovedturneringen, der det skal konkurres i pokerøvelsen Texas Hold'Em, starter torsdag 19. november. Allerede har rundt 1400 spillere betalt de 5000 kronene det koster å delta eller kvalifisert seg gjennom regionale mesterskap som er blitt avholdt i deler av landet i høst. Totalt er det forventet rundt 2000 pokerspillere til Gardermoen de neste dagene, noe som gjør Norgesmesterskapet til en av de største pokerturneringene i Europa målt i antall spillere. TV2 vil også sende mesterskapet på TV2 Sportskanalen. Det er selvfølgelig leder i Norsk Pokerforbund, Sigurd Eskeland, strålende fornøyd med. Han gleder seg stort til kortene skal deles ut og sjetonger vinnes og tapes.

- Jeg gleder meg enormt. Jeg forventer et knirkefritt arrangement og god stemning blant spillere og stab. Jeg tror også det blir veldig bra sendinger på TV2, og nok et stort løft for norsk poker, sier Eskeland til Side3.

GLEDER SEG: Sigurd Eskeland er leder i Norsk Pokerforbund. Han gleder seg stort til turneringen som skal avholdes på Gardermoen de neste dagene.
GLEDER SEG: Sigurd Eskeland er leder i Norsk Pokerforbund. Han gleder seg stort til turneringen som skal avholdes på Gardermoen de neste dagene. Foto: (Norskpokerforbund.com/)

Kritikk er mangel på kunnskap

Tidligere har norske pokerspillere måtte ta turen til utlandet for å kunne avgjøre hvem som er årets beste nordmann. Eskeland forteller at responsen på et nasjonal mesterskapet i pokermiljøet har vært meget god. Den negative kritikken mot kortspillet har uteblitt.

- Pokerspillerne i Norge gleder seg veldig til å spille lovlig på norsk jord. Når det gjelder motstandere, så er det vel stadig færre og færre av dem, og som regel bunner motstand i manglende kunnskap om hva poker er i dag.

- Hva med dem som mener poker og legalisering av det vil føre til mer spillavhengighet?

- Lotteritilsynet har gjort en nøye gjennomgang av alt rundt dette mesterskapet, og har sagt at det er svært lav risiko for å utvikle spillavhengige ved å stille opp her. Og svært lav risiko betyr i praksis null risiko. Uansett er poker ikke av de spillene hvor mange får problemer forklarer Eskeland.

GUDFAREN: Thor Hansen kalles bare "Gudfaren" i det norske pokermiljøet. Han skal selvfølgelig delta i det første lovlige mesterskapet. Her hilser Hansen på andre spillere under den første turneringen onsdag.
GUDFAREN: Thor Hansen kalles bare "Gudfaren" i det norske pokermiljøet. Han skal selvfølgelig delta i det første lovlige mesterskapet. Her hilser Hansen på andre spillere under den første turneringen onsdag. Foto: Tomas Stacha (Global Poker Tours)

Foruten kjente norske pokerspillere som Thor Hansen, Johnny Lodden og Stephan Kjerstad, vil også kjendiser som Tone Damli, Aylar Lie og skuespiller Fridtjov Såheim delta. Også Frp-politiker Per Sandberg skal spille i turneringen. Flere av kjendisene som skal spille er såkalte spillambassadører for utenlandske spillselskaper. Det mener Eskeland er uproblematisk.

- Oppmerksomhet er positivt for pokersporten, så jeg synes det bare er hyggelig at flere og flere profiler blir opptatt av poker.

- Hva tror du at et slikt lovlig mesterskap her til lands vil ha å si for poker fremover?

- Jeg er overbevist om at dette er starten på en større legalisering av poker i Norge. På sikt tror jeg den beste løsningen er legalisering av pokerklubber hvor man kan spille regulert, med en andel av omsetning til veldedighet og skattlegging på linje med annet næringsliv.

Håper å bite fra seg

Foto: Tomas Stacha (Global Poker Tours)

Foruten å være leder i Norsk Pokerforbund er Eskeland også en av landets mest meritterte pokerspillere. Nordmannen er blant annet en av få som kan vise til en førsteplass i en turnering i verdensmesterskapet i poker som arrangeres hvert år i Las Vegas. Selv om det begynner å bli noen år siden, håper Eskeland på en respektabel plassering i det første lovlige pokermesterskapet i Norge.

- Det blir mye annet i tillegg til spilling for meg denne gang, så jeg tror vel at de som kan konsentrere seg kun om spilling har en fordel. Jeg håper likevel å bite godt fra meg og har jo erfaring som kan vise seg nyttig. Motivasjonen er det i hvert fall ingenting i veien med, og jeg tror jeg kan kjempe i toppen, sier Eskeland.

Torsdag 19. november vil vinneren i Pot Limit Omaha være klar, mens i hovedturneringen må vi vente helt til tirsdag 24. med å kåre en vinner. Førsteplassen i hovedturneringen vil vinne 1.525.920 kroner.

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2015.

Les også