Reise

Vann over hodet

Vannskrekk er utelukket, det samme er høydeskrekk.

<b>INFINITY:</b> Slik ser designerne for seg bassenget på toppen av Infinity London. 
INFINITY: Slik ser designerne for seg bassenget på toppen av Infinity London.  Foto: Compass Pools
Sist oppdatert

Såkalte infinity-bassenger blir stadig mer populære. Dette er bassenger som er konstruert på en måte som gjør at de ser ut som om de er uten ende. Designere hos det britiske selskapet Compass Pools ser for seg et slikt 600 000-liters svømmebasseng plassert på toppen av et hotell i en 55-etasjes skyskraper i London, kalt Infinity London.

Selve bassenget vil ikke være bygget i glass, men i støpt akryl noe som skal gi en krystallklar effekt. Det skal dermed være vanskelig å se hvor vannet begynner og slutter. Gulvet skal også være gjennomsiktig. Vannet i bassenget skal varmes opp av restvarme fra bygningens klimaanlegg.

<b>SKYSKRAPER:</b> Hvor Infinity London skal ligge er ennå ikke fastlagt. 
SKYSKRAPER: Hvor Infinity London skal ligge er ennå ikke fastlagt.  Foto: Compass Pools

– Vanligvis blir vi oppsøkt av arkitekter som vil ha et basseng plassert på toppen av bygningen som de har tegnet. Men på dette prosjektet startet vi i andre ende. Vi startet med bassenget. Bygningen under planla vi etterpå, sier Alex Kemsley, bassengdesigner og teknisk direktør i Compass Pools.

– 360-graders utsikt fra et basseng på 220 meters høyde komme virkelig til å bli en opplevelse, men definitivt ikke noe for personer med høydeskrekk, uttaler Kemsley.

Ubåt-løsning

I arbeidet med prosjektet har selskapet støtt på betydelige tekniske utfordringer. Mest krevende har det vært å løse tilgangen til bassenget. For hvordan kommer man seg oppi et fullstendig transparent basseng som fyller hele hustaket?

– Normalt ville en trapp gjort jobben, men vi ville ikke ha trapper på utsiden av bygget eller i bassenget. Det ville ødelegge utsikten. Ikke vil man ha 600 000 liter rennende gjennom bygning heller, sier Kemsley.

Løsningen de endte opp med er som hentet fra Q-avdelingen i James Bond-filmene.

<b>IKKE BEKREFTET: </b>Hvor i engelske hovedstaden Infinity London skal reises, er ikke fastlagt.
IKKE BEKREFTET: Hvor i engelske hovedstaden Infinity London skal reises, er ikke fastlagt. Foto: Compass Pools

– Inngangen er basert på samme prinsipp som i en ubåt, paret med en roterende vindeltrapp som stiger opp fra gulvet når noen vil inn eller ut av bassenget, sier Kemsley.

Bygningen av Infinity London kan starte i 2020 dersom alt går etter planen, ifølge Compass Pools.

<b>ÅPNER:</b> 220 meter høye Brooklyn Point i New York vil ha et åtte meter langt infinity-basseng på toppen. 
ÅPNER: 220 meter høye Brooklyn Point i New York vil ha et åtte meter langt infinity-basseng på toppen.  Foto: Kohn Pedersen Fox

Høytliggende

Innen den tid vil etter alt å dømme Brooklyn Point stå ferdig. Det 220 meter høye bygget blir det høyeste i bydelen Brooklyn, og vil ha et åtte meter langt infinity-basseng på toppen. Per dags dato er det antakelig det enorme bassenget på toppen av Marina Bay Sands-komplekset i Singapore som er det mest spektakulære.

<b>ENORMT:</b> Marina Bay Sands har et 150 meter bredt infinity-basseng på den enorme plattformen over tårnene. 
ENORMT: Marina Bay Sands har et 150 meter bredt infinity-basseng på den enorme plattformen over tårnene.  Foto: Marina Sands Bay

Komplekset eies av Las Vegas Sands Corporation og åpnet i 2010. Komplekset består av tre tårn. Over tårnene ligger en gigantisk plattform som arkitekten Moshe Safdie har kalt SkyPark. På denne himmelparken finnes et 150 meter bredt infinity-basseng som skal være verdens største. Ikke bare er det stort, det befinner seg 200 meter over bakken.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2019, og sist oppdatert 21/09 2019.

Les også