Trumps fredsplan

Utsetter annektering

Som skissert i Donald Trumps plan for fred i Midtøsten, skulle Israel ha begynt å ta over deler av Vestbredden 1. juli i år. Nå er planene imidlertid utsatt som en følge av koronaviruset og store økonomiske utfordringer.

<b>ØKONOMISKE PROBLEMER:</b> Koronakrisen har rammet Israel hardt, og tvunget regjeringen til å utsette sine sterkt kritiserte planer om å annektere deler av Vestbredden.
ØKONOMISKE PROBLEMER: Koronakrisen har rammet Israel hardt, og tvunget regjeringen til å utsette sine sterkt kritiserte planer om å annektere deler av Vestbredden. Foto: NTB scanpix
Publisert

Annekteringen av deler av Vestbredden er foreløpig satt på vent som en følge av at arbeidsledigheten har gått i taket i Israel etter koronaviruset. Forsvarsminister, og visestatsminister, Benny Gantz, fortalte at han prioriterer den økonomiske krisen i landet på det nåværende tidspunkt og utsatte i begynnelsen av juli starten på prosessen. Samtidig fortalte de amerikanske diplomatene Avi Berkowitz, spesialsendebud for internasjonale forhandlinger, og Scott Leith ved USAs nasjonale sikkerhetsråd, at de ikke kom til å kunne godkjenne noen start på annektering på det nåværende tidspunkt. Donald Trump har foreløpig ikke uttalt seg, og det antas at det er fordi han har mer enn nok å stri med på hjemmebane.

<b>SINNE:</b> Palestinere protesterer mot planene om å annektere deler av Vestbredden ved å brenne bilder av Donald Trump og Benjamin Netanyahu.
SINNE: Palestinere protesterer mot planene om å annektere deler av Vestbredden ved å brenne bilder av Donald Trump og Benjamin Netanyahu. Foto: NTB scanpix

Møter motstand

Det er Israels statsminister Benjamin Netan-yahu som er pådriver for prosessen med å annektere deler av Vestbredden, og han har tidligere ytret et ønske om å annektere hele 30 prosent av de okkuperte områdene, inkludert Jordan-dalen.

Han er imidlertid avhengig av amerikansk støtte for å kunne sette i gang, og møter også motstand i egen regjering, der både forsvarsminister Gantz og utenriksminister Gabi Ashkenazi har gått mot planene om å annektere områder som huser palestinske beboere.

Internasjonal lov

Planene er også ventet å møte stor internasjonal motstand, og FNs menneskerettighetsråd advarer om at de er et brudd både på De forente nasjoners pakt, som ligger til grunn for etableringen av FN, og Genèvekonvensjonene. Også Israels allierte i Frankrike, Tyskland og Storbritannia mener planene er et alvorlig brudd på internasjonal lov.

«Som en livslang venn, beundrer og supporter av Israel, er jeg redd disse forslagene vil mislykkes i sitt mål om å sikre Israels grenser, og vil være i strid med Israels egne, langvarige interesser», skrev den britiske statsministeren Boris Johnson i en kommentar i den hebraiskspråklige avisa Yedioth Ahronoth i begynnelsen av juli.

Palestinske myndigheter sier at de vil si opp alle avtaler med israelske myndigheter om planene settes ut i livet.

<b>ARKITEKT:</b> Det er i store trekk Benjamin Netanyahus ønsker som ligger bak president Donald Trumps fredsplan for Midtøsten fra januar i år. Planen møter stor motstand i det internasjonale samfunnet, og i Israel.
ARKITEKT: Det er i store trekk Benjamin Netanyahus ønsker som ligger bak president Donald Trumps fredsplan for Midtøsten fra januar i år. Planen møter stor motstand i det internasjonale samfunnet, og i Israel. Foto: NTB scanpix

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 38 2020

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2020.

Les også