Tar et oppgjør med diktatoren

Spanjolene er delt i synet på Franco

General Franco var diktator i Spania fra 1939 til 1975, og landet har ikke tatt et endelig oppgjør med fascisten.

Pluss ikon
<b>BORGERKRIG:</b> Den spanske borger­krigen brøt ut i 1936. Spanske republi­kanerne kjempet tappert mot Franco og fascistene før de til sist måtte kapitulere. Her er Franco avbildet som befal mot slutten av krigen i 1939.
BORGERKRIG: Den spanske borger­krigen brøt ut i 1936. Spanske republi­kanerne kjempet tappert mot Franco og fascistene før de til sist måtte kapitulere. Her er Franco avbildet som befal mot slutten av krigen i 1939. Foto: NTB scanpix
Sist oppdatert

General Francisco Franco splitter fortsatt Spania. I årtier ble det lagt lokk på grusomhetene fra diktaturet som varte helt frem til 1975. Men den senere tiden har den nye Arbeiderparti-regjeringen ønsket å ta et oppgjør med Franco-tiden. Den vil fjerne generalens levninger fra gravmonumentet De falnes dal, som skal være et minnesmerke over de falne under den tre år lange borgerkrigen som førte Franco til makten.

Flyttet levningene

Men det er fortsatt delte meninger om diktaturet i Spania. Både Francos familie og høyreekstreme krefter har protestert mot flyttingen av liket. Det har vært demonstrasjoner på begge sider. Saken endte til slutt i Spanias høyesterett. I slutten av september kom avgjørelsen om at regjeringen får flytte Francos levninger til et annet sted. Planen er at han skal begraves ved Almudena-katedralen i Madrid. Men de sterkeste kritikerne av Franco protesterer også mot dette.

Før den spanske borgerkrigen brøt ut i 1936, var Spania en republikk, kjent som Den andre spanske republikk. Franco var sjef for generalstaben. Fram mot 1936 utmerket han seg i de spanske krigskampanjene i Afrika. Han var også en profilert antikommunist. I 1936 innledet han sammen med andre nasjonalister, en kamp mot den sittende regjeringen fra det venstreorienterte partiet Frente Popular. Det var mye uro i landet, og nasjonalistene fikk bred støtte fra militæret, deriblant Francos elitetropper fra Nord-Afrika.

<b>PROTESTER:</b> I september avgjorde Spanias høyesterett at Francos lik skal graves opp fra De falnes dal. Utenfor protesterte menneskemasser mot at han nå er planlagt begravd i Almudena-katedralen i Madrid.
PROTESTER: I september avgjorde Spanias høyesterett at Francos lik skal graves opp fra De falnes dal. Utenfor protesterte menneskemasser mot at han nå er planlagt begravd i Almudena-katedralen i Madrid. Foto: NTB scanpix

Fengslet og henrettet

Adelen og den katolske kirken støttet opprøret. Franco fikk også støtte fra Hitlers Tyskland og Italia. Venstresiden hadde støtte fra sosialister, liberale, fattige landarbeidere samt kirkene i Baskerland og Catalonia. En del lojale hær- og marineavdelinger og enkeltsoldater støttet regjeringen. Krigen ble utkjempet med omfattende terror og massakre på begge sider. Først etter tre blodige år gikk nasjonalistene seirende ut av konflikten.

Fra 1939 styrte Franco og hans Falangistparti landet med jernhånd. Hundretusener av mennesker ble fengslet og henrettet, og baskere og katalanere diskriminert. Det krigsherjede landet deltok ikke i andre verdenskrig, men sympatiserte i starten med Hitler og aksemaktene. Etter krigen ble Spania først isolert, men etter hvert som Den kalde krigen eskalerte, ble forholdene til de andre vestlige landene normalisert.

Fra 1975 har Spania vært et konstitusjonelt monarki. Den såkalte «Glemselspakten» fra 1977 skulle legge lokk på ugjerningene fra Franco-tiden for å lette innføringen av demokrati. Men etter tiår med fortielse vedtok den spanske nasjonalforsamlingen i 2007 en lov, der Francos kupp og nesten 40 år lange diktatur for første gang blir offisielt fordømt. Alle symboler fra Franco-tiden ble fjernet fra gater og bygninger, og de militære, summariske straffesakene fra Franco-tiden ble kjent ugyldige.

<b>GA FRA SEG MAKTEN:</b> I 1975 døde Franco. Han hadde styrt landet siden slutten av 1930-tallet. Før sin død bestemte han at Spania skulle bli et monarki, og han utpekte grev Juan Carlos av Bourbon som ny konge.
GA FRA SEG MAKTEN: I 1975 døde Franco. Han hadde styrt landet siden slutten av 1930-tallet. Før sin død bestemte han at Spania skulle bli et monarki, og han utpekte grev Juan Carlos av Bourbon som ny konge. Foto: NTB scanpix

Francisco Franco

* Spansk general og diktator

* Født 1892, død 1975 (82 år)

* Utdannet offiser

* Sjef for generalstaben før borgerkrigen

* Ledet nasjonalistene under borgerkrigen 1936–1939

* Diktator i Spania 1939–1975

Den spanske borgerkrigen

* 1936–1939

* Stor ustabilitet og mye konflikt i Spania utover 1930-tallet

* Volden mellom militante grupper kom ut av kontroll etter drap på den konservative politikeren José Calvo Sotelo i 1936

* Høyere offiserer forsøkte å begå statskupp

* Striden utviklet seg til en blodig borgerkrig

* Flere hundre nordmenn, i hovedsak rekruttert fra arbeiderbevegelsen og kommunistene, deltok i krigen mot Franco

* Opprørerne gikk seirende ut av krigen i 1939

Kampen om Francos levninger

* Franco ble gravlagt i et mausoleum i De falnes dal

* Mausoleet skulle være et minnesmerke for de falne under borgerkrigen

* Mange har ment at det er feil at Franco er gravlagt der

* Høyreekstreme har jevnlig brukt Francos grav til markeringer

* Den nye Arbeiderparti-regjeringen ønsker å ta et oppgjør med Franco-tiden

* Den vil flytte diktatorens levninger bort fra mausoleet

* Høyreekstreme og Francos familie har protestert mot flyttingen

* I slutten av september avgjorde spansk høyesterett at liket kan flyttes

Kilder: Wikipedia, NRK, Universitets­biblioteket,
klartale.no, nypost.com

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2019, og sist oppdatert 14/10 2019.

Les også