NYINNSPILLING AV KLASSISKERE:

Filmene som aldri skulle blitt gjenskapt

Flere filmer som allerede er blant de beste i verden har fått nyinnspillinger, men er det nødvendig når mange av de blir dårligere enn originalen? Meningene er delte hos filmanmeldere.

<b>OPPDATERT VERSJON: </b>Filmklassikeren Scarface skal nå få en nyinnspilling, men VGs filmanmelder Morten Ståle Nilsen sier at nyinnspillinger ofte gjør det dårligere enn originalen.
OPPDATERT VERSJON: Filmklassikeren Scarface skal nå få en nyinnspilling, men VGs filmanmelder Morten Ståle Nilsen sier at nyinnspillinger ofte gjør det dårligere enn originalen. Foto: Universal Pictures
Publisert

Den legendariske filmen Scarface fra 1983 med Al Pacino skal nå få en remake, ifølge The Guardian. Men det mange kanskje ikke er klar over, er at filmen fra 1983 også allerede er en remake av den opprinnelige Scarface-filmen som kom ut i 1932, som igjen har blitt løst basert på romanen ved samme navn i 1930.

I dette tilfellet ble 83-versjonen bedre mottatt av publikum enn originalen. Men om en ny remake av filmen vil bli enda bedre enn den forrige gjenstår å se.

Tror nyutgaven vil slite

VG’s filmanmelder Morten Ståle Nilsen tror nyinnspillingen av Scarface vil slite tungt med å ta opp konkurransen med versjonen fra 1983 fordi 83-versjonen er så kanonisert i populærkulturen, og ikke minst i hip hop-kretser.

– Den kommende filmen har dyktige folk på manussiden, nemlig Coen-brødrene. Så skal det sies at jeg synes regissøren, Luca Guadagnino, derimot er en av samtidens mer overvurderte. Sist han laget en nyinnspilling, i form av «Suspiria» i 2008, en nytolkning av en horrorfilm fra 1977, gikk det i mine øyne riktig så galt, sier Nilsen.

<b>NYINNSPILLINGEN VIL SLITE:</b> VG’s filmanmelder Morten Ståle Nilsen tror nyinnspillingen av Scarface vil slite tungt med å ta opp konkurransen med versjonen fra 1983 fordi 83-versjonen er så kanonisert i populærkulturen, og ikke minst i hip hop-kretser.
NYINNSPILLINGEN VIL SLITE: VG’s filmanmelder Morten Ståle Nilsen tror nyinnspillingen av Scarface vil slite tungt med å ta opp konkurransen med versjonen fra 1983 fordi 83-versjonen er så kanonisert i populærkulturen, og ikke minst i hip hop-kretser. Foto: Privat

Kan du nevne noen nyinnspillinger som er bedre enn originalen?

– Her sliter jeg. Men det hender jo at filmer som er basert på TV-serier har klart seg ganske bra? Slike som «Jaget» («The Fugitive», 1993) og Tom Cruise' «Mission: Impossible»-serie. Dessuten: «Scarface» (1983) var i seg selv en vellykket nyinnspilling – av Howard Hawks' original fra 1932, sier Nilsen.

Hvilke nyinnspillinger burde aldri vært laget?

– Listen er lang som et vondt år. Men som en generell regel kan man vel si at «kultfilmer» – altså filmer som appellerer til et begrenset, men desto mer fanatisk publikum – ofte lider spesielt hardt når de blir nyinnspilt, eller nytolket. Nyinnspillingen av «The Wicker Man» (1973), med Nicholas Cage i hovedrollen, fra 2006, er en slik film, sier Nilsen.

Positiv til nyinnspillinger

<b>NYINNSPILLINGER ER EN DEL AV FILMHISTORIEN:</b> Filmkritiker i avisen Vårt land og tidligere redaktør i Filmmagasinet, Einar Aarvig, sier nyinnspillinger nesten alltid har vært en del av Hollywood-historien. Og at en tolkning fra en annen tid og vinkel veldig ofte er positivt.
NYINNSPILLINGER ER EN DEL AV FILMHISTORIEN: Filmkritiker i avisen Vårt land og tidligere redaktør i Filmmagasinet, Einar Aarvig, sier nyinnspillinger nesten alltid har vært en del av Hollywood-historien. Og at en tolkning fra en annen tid og vinkel veldig ofte er positivt. Foto: Mona B. Lindseth

Filmkritiker i avisen Vårt land og tidligere redaktør i Filmmagasinet, Einar Aarvig, sier derimot at nyinnspillinger nesten alltid har vært en del av Hollywood-historien. Og at en tolkning fra en annen tid og vinkel veldig ofte er positivt.

– Tenk bare på hvordan westerns som The Magnificent Seven og A fistful of dollars var basert på japanske samuraifilmer, ingen har anklaget dem for fantasiløshet, sier Aarvig.

Han sier også at veldig mange av dagens franchise-filmer dessuten er tett på å være nyinnspillinger.

– Skillelinjene mellom reboot og remakes er ikke åpenbare i titler som Casino Royale og Force Awakens, sier Aarvig.

Delte meninger om Disneys nyinnspillinger

Disney har de siste årene produsert en rekke nyutgaver av klassikere som Løvenes konge, Dumbo, Aladdin og Skjønnheten og udyret – med delte meninger blant publikum.

– Disneys «live action»-spillefilmutgaver av sine egne animasjonsfilm-klassikere er også ille, synes jeg. Men de tjener visst penger som gress, så hva vet jeg?, sier Nilsen.

Aarvig, mener i likhet med Nilsen at Disneys nyinnspillinger er overvurderte.

– Rent kommersielt er Tim Burtons nyinnspilling av Dumbo og Guy Ritchies Aladdin enorme suksesser. Jeg mener likevel at de blekner totalt sammenlignet med sine originale Disney-forelegg, og er sikker på at tiden vil gi meg rett: Om femti år, vil Tim Burtons Dumbo være glemt, men ikke originalen. Takk og pris for det, sier Aarvig.

Filmer som har gjort det dårligere enn originalen

Oldboy

Den sørkoreanske originalfilmen fra 2003, regissert av Chan-wook Park, ligger på 65. plass på Internet Movie Database (IMDb) sin topp 250-liste over beste filmer noensinne. Mens remaken av Oldboy fra 2013 derimot har generelt fått dårlige anmeldelser.

Anmeldelsenettsiden Rotten Tomatoes, skriver at Spike Lees Oldboy-remake, som er passende skummel og blodig – men likevel skuffende trygg og grunt – verken overgår originalen eller tilfører noe nytt til den imponerende arven. Filmen har en gjennomsnittsanmeldelse på 49 ut av 100 på metacritic.com.

Foto: FilmDistrict

Ben-Hur

Den tre og en halv time lange originalen fra 1959 var nominert til 12 Oscarer, og klarte å ta hjem hele 11 av de. Filmen blir også regnet blant de beste filmene laget noensinne.

Remaken fra 2016 ble derimot totalslaktet av kritikerne, og kalt en “episk flopp” av underholdningsnettsiden The Wrap. Og Rotten tomatoes skriver at nyinnspilling har for få av sine egne idéer å jobbe med, og prøver derfor å dekke det over med hakkete redigering og CGI.

Foto: Paramount Pictures

Total Recall

Originalen med Arnold Schwarzenegger fra 1990 blir beskrevet av den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert som en av de mest komplekse og visuelt interessante science fiction-filmene på lenge.

Men nyinnspillingen har også som mange av de andre nyinnspillingene fått kritikk for å være lite nyskapende. Og Boxoffice Magazine skriver at folk som er hardcore fans av sci-fi-sjangeren vil sannsynligvis bli ganske skuffet over å finne en film som egentlig skal handle om visjon og originalitet, for noe som best beskrives som intetsigende og uprovoserende.

Fra nyinnspillingen av Total Recall
Fra nyinnspillingen av Total Recall Foto: Columbia Pictures

Psycho

Foto: Universal Pictures og Paramount Pictures

Den originale psycho-filmen laget av Alfred Hitchcock var nominert til fire Oscarer, og er nummer 40 på listen av de beste filmene noensinne på IMDb. Lista er med andre ord satt høyt for å lage en like bra nyinnspilling.

Og remaken fra 1998 gjorde det dårlig nettopp fordi den var for lik originalen, og fikk derfor kritikk for å ikke tilføre noe nytt. Roger Ebert anmeldte filmen som et uvurderlig eksperiment i filmteori, fordi den demonstrerer at en nyinnspilling filmet mest mulig lik originalen er en meningsløs film.

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2020.

Les også