Nazi-troppen ville lage naken-show

Nazienes glemte nakenfester endte i fiasko

Én ting er behendig utelatt når det gedigne slottet Nymphenburg utenfor München i sør-Tyskland presenteres i dag: Historien om stor-nazistens havarerte propaganda-mønstring av nakne amazoner er så godt som glemt.

Pluss ikon
<b>GODT VAKTHOLD:</b> Hestekarene i showet var til daglig SS-vakter i konsentrasjons­leiren Dachau. Amazonene på hestene skal angivelig ha blitt fremvist for berøring av prominente gjester etter showet.
GODT VAKTHOLD: Hestekarene i showet var til daglig SS-vakter i konsentrasjons­leiren Dachau. Amazonene på hestene skal angivelig ha blitt fremvist for berøring av prominente gjester etter showet. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert

Barokkslottet som kurfyrste Ferdinand Maria av Bayern lot bygge til sin hustru Adelheid på 1670-tallet, trekker hundretusener av turister hvert år. Én attraksjon er museet med over­dådige gjenstander fra fordums tyske adelsfolk og kongelige. En annen er det kongelige kjøretøysmuseet. En tredje er de enorme parkanlegget rundt slottet.

Parkanlegget som ble brukt som scene for en av tyske nazisters mer mislykkede propaganda-satsinger. For der turister flanerer i dag, red nakne Amazoner med spydet klar foran tusenvis av inviterte gjester.

Blant dem var aldri Adolf Hitler. Og han hadde nok gode grunner til å holde seg unna det som ble en kortlivet fest-flopp.

<b>FORTROLIGE:</b> Adolf Hitler søkte støtte hos sin fortrolige venn og livvakt Christian Weber. I bakgrunnen SS-sjefen Heinrich Himmler.
FORTROLIGE: Adolf Hitler søkte støtte hos sin fortrolige venn og livvakt Christian Weber. I bakgrunnen SS-sjefen Heinrich Himmler. Foto: Bundesarchiv

Fest-führer

Etter tyskernes bitre tap i 1. verdenskrig sto München frem som nazismens fødested og sentrum i 1920-årene. Hitler og hans kumpaner kjempet skulder mot skulder i gatekamper mot kommunistene.

Én av Hitlers nærmeste var også én av de virkelig store slåsskjempene: Christian Weber var den lokale krigsveteranen, utkasteren og Hitlers livvakt gjennom to år − og angivelig hallik. En mann med rykte som en av de mest brutale lederne i nazi-bevegelsen. Det sies at han var den eneste i Nazi-Tyskland som kunne vitse om Hitlers bok Mein Kampf uten å havne i trøbbel.

Les også: (+) Dødsveien i Troms: Fangene måtte spise sine døde kamerater

Kommunistene kalte ham bare «Tyrannen fra München».

NAZI-FESTLØVE: Christian Weber
NAZI-FESTLØVE: Christian Weber Foto: foto:

Som Hitler-fortrolig slo Weber inn på en politisk løpebane. I 1934 endte han som ansvarlig for Münchens fest-kontor. Det passet ham godt: Nazistene brukte gjerne massemønstringer for å tiltrekke seg folk, oppmerksomhet og velvilje. Weber hadde klokkertro på at fest og moro var et godt supplement til parader og nattlige mønstringer av nazister i uniformer.

Weber blåste opp Münchens karneval til å bli det største i Tyskland. Han ivret for at Hitler skulle bruke Tysklands fortrinnsrett til å arrangere vinter-OL også, etter tildelingen av sommer-OL i 1936, og bidro dermed til at lekene havnet i Garmisch-Partenkirchen. Weber tok også tak i Münchens oktoberfest og fikk denne til å bli en kraftfull nazi-markering under slagordet «Stolt by, Lykkelig Land».

Christian Webers sans for festivitas sto i grell kontrast til hans manglende sans for finesse og eleganse.

<b>LANSE UTEN ELEGANSE:</b> Turnere og danserinner var blant kvinnene som rekruttert til showet Amazone-Natten for å feire «tusenårig tysk kultur».
LANSE UTEN ELEGANSE: Turnere og danserinner var blant kvinnene som rekruttert til showet Amazone-Natten for å feire «tusenårig tysk kultur». Foto: Skjermdump

Sjalu festløve

Da nazistene kom til makten i 1933, tok Berlin over statusen som nazistenes hovedstad, takket være bl.a. olympiske sommer­leker i 1936. Det likte Weber og Münchens turistsjef Paul Wolfrum dårlig. Så de klekket ut en plan for å plassere München tilbake på Europa-kartet.

Fra tidligere var Weber mannen bak Münchens internasjonale hestesportsuke i Riem. Nå ble statusen til hesteveddeløpet «Tysklands brune bånd» løftet. Hele München ble dekorert med flagg som markerte begivenheten. Til og med et eget frimerke ble utgitt. Engelskmennenes staselige Ascot-løp skulle plasseres i skyggen. Premiepotten på over to millioner kroner etter dagens verdi, utgjorde den største pengepremien i hesteveddeløp på det europeiske kontinentet i 1936.

Men det var ikke nok for Christian Weber:

Etter en studietur til Paris i 1936, pønsket Weber ut at hester og teater kunne sammenflettes i et spektakulært show som skulle vekke enda mer oppmerksomhet både i Tyskland og internasjonalt.

Og alt sammen fordi Christian Weber fra München følte at andre hadde stjålet hans og hjembyens plass i rampelyset.

«Alt vi trenger å gjøre er å kle av pikene her hjemme, sette flomlyset på dem, og menn med penger vil forsake Paris for München», utbasunerte han – og plumpet rett uti en nazi-ideologisk hengemyr.

Les også: (+) Hitlers norske tabber

<b>THE END:</b> I fire år fikk lett antrukne kvinner markedsføre nazistene i München, enda nazistene helst ville ha kvinnene hjemme hos mann og barn.
THE END: I fire år fikk lett antrukne kvinner markedsføre nazistene i München, enda nazistene helst ville ha kvinnene hjemme hos mann og barn. Foto: foto: wikimedia commons

Pupper i galopp

Weber fikk stelt i stand et grandiost show utenfor Nymphenburg slott, «en markering av tusenårig tysk kultur». I nattemørket som nazistene var så glade i, under et storslått lysshow og filmet i farger, skulle avkledde kvinner, bare utstyrt med spyd vises frem.

«Amazone-natten» het forestillingen. Temaet var kanskje litt uventet, ettersom de kvinnelige krigerne Amazonene stammet fra gresk mytologi, og ifølge historikere var bosatt nord og øst for Svartehavet. De historiske røttene i tusenårig tysk kultur fremsto dermed litt uklare.

<b>TURISTMAGNET:</b> Slottet Nymphenburg utenfor München er en turistmagnet. Få kjenner til at slottsparken var åsted for et av Nazi-Tysklands mest ulekre show, iscene­satt av Hitlers fortrolige Christian Weber (innfelt) med en rekke avkledde venninner.
TURISTMAGNET: Slottet Nymphenburg utenfor München er en turistmagnet. Få kjenner til at slottsparken var åsted for et av Nazi-Tysklands mest ulekre show, iscene­satt av Hitlers fortrolige Christian Weber (innfelt) med en rekke avkledde venninner. Foto: Wikimedia Commons

Selve slottet var opplyst med lyskastere og over hele området var det levende lys og fakler. I slottets private innsjø seilte det gondoler. Etter sigende skulle representanter for en rekke kongehus ha holdt party-president Christian Weber med selskap på ærestribunen rett foran slottet på den første forestillingen i 1935. Opptil 20 000 mennesker overvar forestillingen inne på slottsområdet.

Les også: (+) Han er Norges mest torturerte mann

<b>MISUNNELIG:</b> Etter at München hadde fostret nazister i fleng, fikk Berlin alle de stilige opptogene og markeringene, syntes Christian Weber – som ville ta igjen med nakne damer til hest.
MISUNNELIG: Etter at München hadde fostret nazister i fleng, fikk Berlin alle de stilige opptogene og markeringene, syntes Christian Weber – som ville ta igjen med nakne damer til hest. Foto: Bundesarchiv

Og etterpå var det utemmet fyrverkeri − til glede for skuelystne som ikke var blant de prominente innbudte som slapp inn på arenaen.

I «Amazone-natten» opptrådte lettkledde kvinner med dansenummer inspirert av Hollywood og Broadway. Noen av de unge damene var helt nakne bortsett fra en papphjelm.

Andre hadde kun kortbukser eller et tøybelte som egentlig var mer et tilbehør enn et plagg. «Amazonene» var rekruttert blant turnere- og dansere, organisert gjennom Bund Deutscher Mädel, jente-varianten av Hitlerjugend.

Unge piker mellom 17 og 21 år fra Foreningen for Tro & Skjønnhet (Werk Glaube und Schönheit) deltok også i tablåer med hundrevis av aktører under lyskasterne.

Stor oppsikt vakte det da toppløse kvinner kom ridende forbi publikum i galopp – med brystene i fri dressur. Ja, så voldsomt ble det at de valgte å gå over til trav året etter. Paradoksalt nok tjente disse kvinnene til livets opphold som cabaret-dansere i Berlin, selveste rivalbyen.

Og de mannlige artistene, iført romantiske kostymer fra 1700-­tallet? Det var i stor grad unge SS-soldater, rekruttert blant vaktene i den allerede da fryktede konsentrasjonsleiren Dachau. SS-general Hermann Fegelein satt i styret for «Amazone-natten». Han var sterkt involvert i showet med sitt SS-kavalerikorps som viste kunster på hest.

Les også: (+) En gjeng ustyrlige fiskere mot Hitler

<b>TOK PLASS:</b> Christian Weber (t.v.) brukte sitt ry som bølle og nære forhold til Hitler og nazi-toppene som Joseph Goebbels (ved siden av) til å bygge seg karriere som party-president.
TOK PLASS: Christian Weber (t.v.) brukte sitt ry som bølle og nære forhold til Hitler og nazi-toppene som Joseph Goebbels (ved siden av) til å bygge seg karriere som party-president.

Foretrakk Wagner

Men for nazi-ideologene hadde spetaklet til Christian Weber skapt en delikat floke. Nazistenes kvinnebilde harmonerte dårlig med det som ble fremvist i «Amazone-Natten»:

Tyske kvinner hørte til i hjemmet, skulle føde barn, stelle for sin mann og fremme tradisjonelle verdier som ekteskap, familie og hjem. De skulle aldeles ikke sitte på hesteryggen med utildekkede usynkront ristende bryster i full galopp.

Det kan være en forklaring på hvorfor Adolf Hitler aldri dukket opp på sin fortrolige venns naken-ekstravagansa.

Hitler foretrakk i stedet en Wagner-festival som ble holdt i området på samme tidspunkt. Et hint om hva Hitler mente om naken-moroa til Weber er skjebnen til massemønstringen i München.

<b>OL-FEST:</b> Skulle Berlin ha OL-fest i 1936 og nazi-markering under OL-ilden, skulle sannelig München ha noe spektakulært også. Uten klær, syntes Christian Weber.
OL-FEST: Skulle Berlin ha OL-fest i 1936 og nazi-markering under OL-ilden, skulle sannelig München ha noe spektakulært også. Uten klær, syntes Christian Weber. Foto: foto: Wikipedia

Da 2. verdenskrig brøt ut i 1939, ble Amazonene påkledd og dimittert etter at kongelige og andre kjendiser valgte andre forlystelser. Men hesteveddeløpene i Webers regi fikk fortsette med Førerens velsignelse − også mens verdenskrigen raste for fullt. Det sier litt om Webers status, også i Berlin.

Les også: (+) Tyskerne satte fyr på Finnmark i narkorus

Overlevde krigen

Weber overlevde alle krigsårene. Offisielt ble han ble tatt til fange av amerikanerne og døde i en bilulykke i fangenskap i 1945. Han skal så ha blitt begravet i en massegrav. Men det verserer også hardnakkede rykter om at han slapp unna og kom seg til Sør-Amerika.

Utgangspunktet for spekulasjonene er beskrivelsen av liket av den angivelige Christian Weber som ung og slank. Hvis det var riktig, måtte 2. verdenskrig hatt en forbløffende effekt på Hitlers bølle fra 1920-årene.

Men om Weber og hans Amazoner er glemt, lever de tradisjonelle galoppkonkurransene på Riem-banen i beste velgående. Og også Oktoberfesten gjør München fortsatt stolt og attraktiv. Og i Nymphenburg-parken hender det at turister kaster t-skjorten i sommervarmen.

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2020, og sist oppdatert 28/09 2020.

Les også