Befolkning på flukt

Én prosent av verdens befolkning er fordrevet

Etter at antallet mennesker fordrevet fra sine hjem holdt seg ganske jevnt på et sted mellom 35 og 45 millioner mennesker mellom 1990 og 2010, har vi de siste årene sett en kraftig vekst. Antallet nærmer seg nå 80 millioner mennesker.

<b>OVER GRENSA:</b> På grunn av vanvittig inflasjon og enorm uro drar mange venezuelanere over grensa til Colombia for å handle mat og varer ulovlig. Stadig flere blir igjen i nabolandet.
OVER GRENSA: På grunn av vanvittig inflasjon og enorm uro drar mange venezuelanere over grensa til Colombia for å handle mat og varer ulovlig. Stadig flere blir igjen i nabolandet. Foto: NTB scanpix
Publisert

Det er selvsagt konfliktene i Syria som har gjort at flest mennesker har blitt drevet fra sine hjem de siste årene. Etter at opprøret startet her i 2011 har over 400 000 mistet livet, og vanvittige 6,6 millioner har blitt drevet på flukt. I fjor bidro også Venezuela kraftig til den negative rekorden, der så mye som 3,7 millioner mennesker skal være fordrevet fra landet til naboland i Latin-Amerika og de karibiske øyer i løpet av 2019. På toppen av dette skal omkring 800 000 være fordrevet innenfor grensene til Venezuela.

I tillegg har konfliktene i Afghanistan, Sør-Sudan og Myanmar gjort
at henholdsvis 2,7, 2,2 og 1,1 millioner ikke lenger har noe hjem.

Mange barn

Av de 79,5 millionene som er fordrevet fra sine hjem, befinner omtrent 45,7 millioner seg fortsatt i hjemlandet. Resten har krysset landegrensene, og det er i hovedsak nabolandene som bærer den største byrden hva angår disse. I Tyrkia befinner det seg anslagsvis 3,6 millioner flyktninger – i hovedsak syrere – Colombia huser 1,8 millioner venezuelanere, og i Pakistan er det nærmere 1,4 millioner afghanere.

FN regner med at cirka 40 prosent av flyktningene, mellom 30 og 34 millioner mennesker, er barn.

Negativ utvikling

Trenden er også negativ når det kommer til antallet mennesker som returnerer til sine hjem. På 1990-tallet kunne over 15,3 millioner reise hjem igjen, og det neste tiåret var tallet 9,6 millioner. Siden 2010 har imidlertid bare 3,9 millioner fordrevne kunnet returnere hjem.

FN advarer om at det er liten grunn til å tro at denne trenden snur. Pågående konflikter, økende antall naturkatastrofer, klimaendringer
og covid-19 pekes på som faktorer som sannsynliggjør at antallet fordrevne vil holde seg høyt, og at mulighetene til å returnere hjem vil forbli dårlige.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 36 2020

Denne saken ble første gang publisert 17/07 2020.

Les også