Frankrike har fått nok

Kaster ut ekstremister

Etter den brutale halshuggingen av den franske læreren Samuel Paty, har franske myndigheter fått nok. Nå kaster de militante islamister ut av landet.

Foto: BERTRAND GUAY/NTB scanpix
Sist oppdatert

Frankrike forbereder seg på å utvise mer enn 200 utlendinger som alle står på en overvåkningsliste over ekstremister som utgjør en trussel for republikken.

Voldelige angrep

Dette skjer som en direkte følge av det brutale angrepet på, og halshuggingen av, læreren Samuel Paty.

Den 18 år gamle tsjetsjenske gjerningsmannen føyer seg inn i en lang rekke av islamistiske terrorister som har utført angrep på fransk jord de siste årene. Drapet skal være motivert av et sinne mot at læreren hadde vist frem tegninger av profeten Muhammed, noe ekstreme islamister også tidligere har reagert på med voldelige angrep.

<b>TALTE I BEGRAVELSEN:</b> Emmanuel Macron fordømte terror, og hyllet lærere, i en nasjonal minnestund for den drepte læreren Samuel Paty.
TALTE I BEGRAVELSEN: Emmanuel Macron fordømte terror, og hyllet lærere, i en nasjonal minnestund for den drepte læreren Samuel Paty. Foto: NTB scanpix/POOL

Økt press

Av de 231 islamistene på lista, skal 180 allerede være fengslet, som en følge av alvorlige trusler, mistanker om terrorplaner eller andre alvorlige brudd på fransk lov, og det har nå blitt utstedt arrestordre på ytterligere 51 personer.

President Emmanuel Macrons regjering har vært under økende press om å innta en strengere holdning til utlendinger som blir sett på som en sikkerhetstrussel.

Gjerningsmannen drept

I de fleste store franske byer har det de siste dagene vært protester og demonstrasjoner til støtte for den drepte læreren, og mot ekstremisme.

Etterforskning har foreløpig avslørt at minst ti personer kan ha vært involvert i eller delaktig i angrepet på Samuel Paty, deriblant fire nære slektninger av den mistenkte, som franske medier navngir som Abdoulakh A. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet like etter den brutale henrettelsen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2020

Denne saken ble første gang publisert 06/11 2020, og sist oppdatert 06/11 2020.

Les også