Arecibo-observatoriet

Kan ikke reddes

Det verdensberømte Arecibo-observatoriet i Puerto Rico må rives etter flere alvorlige hendelser.

Sist oppdatert

Har du sett James Bond-filmen «GoldenEye», har du også sett det enorme Arecibo-observatoriet. Sluttscenene i filmen foregår på det digre radioteleskopet som ligger i nærheten av byen Arecibo i Puerto Rico.

Med en dia­meter på 305 meter var observatoriet verdens største da det sto ferdig i 1963.

900 tonn

Men radioteleskopet som i 57 år har vært et nyttig verktøy for verdens astronomer, og en ikke ubetydelig ­turistattraksjon, er i elendig forfatning. Anlegget har stått imot orkaner, tropiske stormer og jordskjelv siden det sto ferdig, og det pågikk reparasjoner på observatoriet som følge av ødeleggelser etter orkanen Maria i 2017.

Men det var bare blåbær mot problemene som oppsto 10. august i år. Da røk en rundt åtte centimeter tykk bærekabel som var med på å holde 900 tonn med instrumenter på plass over den digre skålen. Instrumentene som løsnet og falt lagde en 30 meter lang flenge i reflektorstrukturen.

Langvarig slitasje

Et arbeid for å reparere kabelen ble satt i gang, men 6. november skjedde det igjen. Denne gangen var det selve hovedkabelen som sviktet. Ingeniørene mistenker at langvarig slitasje i kombinasjon med den ekstra vekten siden august, gjorde at også hovedkabelen røk.

Observatoriet eies av US National Science Foundation (NSF), og etter flere uavhengige vurderinger av tilstanden til konstruksjonen, er det besluttet at observatoriet må rives. Tilstanden til kablene er vurdert så dårlig at de ikke lenger kan bære vekten de opprinnelig ble konstruert for å greie.

Risikoen for flere katastrofale hendelser skal være overhengende. NSF mener forsøk på å reparere konstruksjonen vil sette menneskeliv i fare, og at strukturen er i en så skrøpelig forfatning at stabilitetsproblemene uansett vil vedvare.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

Synkehull

Observatoriet ble bygget etter initiativ fra professor William E. Gordon ved Cornell-universitetet i New York, som ønsket å studere ionosfæren. Observatoriet måtte ligge på amerikansk territorium, siden det delvis ble finansiert av det amerikanske forsvarsdepartementet. Dessuten måtte det ligge nær ekvator, slik at radarene også kunne bli brukt til å studere nærliggende planeter. Arecibo-området var ideelt på grunn av store synkehull i kalkstein som dannet naturlige formasjoner for en 305 meter bred reflektor.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 63 2020

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2020, og sist oppdatert 11/12 2020.

Les også