Ordkrig, sabotasje og attentater

Iran lover hevn

Ordkrigen drar seg til, og virkemidlene blir sterkere i konflikten mellom Iran og Israel.

<b>VIKTIG:</b> Forskeren ble regnet som en av de viktigste i Irans atomprogram.
VIKTIG: Forskeren ble regnet som en av de viktigste i Irans atomprogram. Foto: NTB
Sist oppdatert

Drapet på en fremtredende vitenskapsmann i Iran har satt i sinnene i kok i Teheran, som peker på sin mangeårige hovedfiende i regionen, Israel, for en rekke hendelser det siste året.

Det var i slutten av november i år at Mohsen Fakhrizadeh ble angrepet og drept av attentatmenn ved den vesle byen Absard, like ved Teheran. Mohsen blir av amerikansk og israelsk etterretning regnet som en av hjernene bak Irans atomvåpenprogram, noe som blir avvist av myndighetene i Teheran.

Mer fart og kraft

Ali Shamkhani, sekretæren for landets øverste sikkerhetsråd, var raskt ute med å beskylde Israel for å drepe forskeren, og i begravelsen til Fakhrizadeh lovte også landets forsvarsminister å fortsette mannens arbeid med «mer fart og mer kraft».

Også den iranske eksilgruppen Mujahedeen-e-Khalq blir beskyldt for å ha spilt en rolle i angrepet på forskeren, men hverken gruppens medlemmer eller Israel har kommentert anklagene.

<b>TOPPA LAG:</b> Høytstående militære og politikere var samlet i begravelsen til Mohsen Fakhrizadeh.
TOPPA LAG: Høytstående militære og politikere var samlet i begravelsen til Mohsen Fakhrizadeh. Foto: AP/NTB

Ta liv

Drapet på forskeren kommer på tampen av et år der den militære lederen Qasem Soleimani ble drept av amerikanske droner i Bagdad i januar og en leder i Al Qaida ble drept i Teheran i august.

Signalene fra Teheran nå er at angrepene, der Israel er hovedmistenkt, skal hevnes. En iransk avis peker på den israelske byen Haifa som et naturlig mål, og i en politisk kommentar skriver kommentatoren Saadollah Zarei at «i tillegg til å ødelegge offentlige bygninger, bør angrepet også ha som mål å ta liv»

Attentater og sabotasje i Iran

Iran har truet med å gi et «kalkulert og effektivt» svar på drapet på sin fremste kjernefysiske forsker, ettersom landets geistlige og militære herskere legger skylden på den islamske republikkens mangeårige fiende, Israel.

2009-10: USA og Israel setter i gang virusangrepet Stuxnet, som saboterer sentrifugene på urananrikningsanlegget Natanz

2010-12: Fire iranske atomforskere blir myrdet – Masoud Alimohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad og Mostafa Ahmadi Roshan. Iran anklager Israel for drapene

2015: Iran inngår atomavtale med seks store verdensmakter

2018: USAs president Donald Trump avslutter atomavtalen med Iran

I år

Jan 2020: USAs droneangrep nær Bagdad flyplass i Irak dreper Irans mektigste militære sjef, general Qasem Soleimani

Juli: Cybersabotasje mistenkes for å være skyld i brann på Natanz-anlegget

Aug: Al Qaidas nestleder Abu Muhammad al-Masri – som står anklaget for å stå bak 1998-bombinger av to amerikanske ambassader i Øst-Afrika – blir drept i Teheran av israelske operatører som handler på oppdrag fra USA

27. nov: Den fremtredende iranske forskeren Mohsen Fakhrizadeh (til høyre) blir myrdet av bevæpnede menn i Teheran. Vestlige tjenestemenn mistenker at Fakhrizadeh har spilt en sentral rolle i det iranske arbeidet med å undersøke mulighetene for å utvikle atomvåpen

Kilde: Reuters Foto: AP, Getty Images, US Department of State Grafikk: GRAPHIC NEWS ©

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 65 2020

Denne saken ble første gang publisert 29/12 2020, og sist oppdatert 29/12 2020.

Les også