Verdens mest berømte bussvrak?

Bussvraket i ødemarken ble en livsfarlig attraksjon – så farlig at det måtte flyttes

Et bussvrak i Alaskas villmark ble en så livsfarlig attraksjon at myndighetene til slutt valgte å flytte bussen til en tryggere plassering.

<b>FOTO:</b> Alaska National Guard
FOTO: Alaska National Guard Foto: foto: Alaska National Guard
Sist oppdatert

Den er best kjent som «Bus 142» eller «Into the Wild»-bussen, den gamle International Harvester K-5-bussen fra 40-tallet, som ble benyttet som brakke av veiarbeidere i forbindelse med gruvevirksomheten i Kantishna-regionen like utenfor nasjonalparken Denali i Alaska.

<b>DØDE I BUSSEN:</b> Chris McCandless.
DØDE I BUSSEN: Chris McCandless. Foto: foto: Christopher Johnson McCandless Memorial Foundation

Døde av sult

Motoren i bussen var fjernet, til gjengjeld hadde den senger og ovn. Den ble plassert i villmarka i 1960 av Yutan Construction Co, som brukte bulldozer for frakte Fairbanks Bus 142 ut til veiarbeiderne. Da veiarbeidet ble oppgitt i 1961, ble bussen forlatt.

Kjent ble den først da Jon Krakauer i 1996 ga ut boken «Into the Wild», om 24 år gamle Chris McCandless som døde av sult i bussen i august 1992 etter å ha oppholdt seg der i 114 dager.

Foto: Department of Natural Resources

Mange har druknet

McCandless var på vandring og søken etter en slags mening med livet. Da «Into the Wild» så ble filmatisert i 2007, ble bussen en turistattraksjon, en livsfarlig en skulle det vise seg. Mange var de som ønsket å finne bussen og trå i McCandless’ fotspor.

Mange har dødd i forsøket, ifølge Alaskas Department of Natural Resources, mange er blitt skadd og mange er blitt hentet ut i kostbare redningsaksjoner. Ofte har det vært været som har bydd på utfordringer som turistene ikke har taklet, men det største problemet har vært høy vannføring i elevene Teklanika og Savage. Siden 2010 har to mennesker druknet i de strie elvene i forsøket på krysse dem. Elvene var også den primære årsaken til at McCandless ikke kom seg vekk.

Foto: Department of Natural Resources
Foto: Department of Natural Resources

Skal på museum

Nylig bestemte myndighetene seg for å flytte bussen til en tryggere plassering for å unngå problemet med turister og ukyndige turfolk som satte seg selv og andre i farlige eller sågar fatale situasjoner. Med hjelp av et CH-47 Chinook-helikopter fra Alaska Army National Guard ble Bus 142 flyttet fra posisjonen på Stampede Trail, cirka 40 kilometer vest for den knøttlille byen Healy, og til et sikkert sted. Neste oppholdssted blir etter alt å dømme Museum of the North i Fairbanks, ifølge CNN.

Foto: Department of Natural Resources

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2020, og sist oppdatert 07/09 2020.

Les også