Usikkert jobbmarked

Hver tiende amerikaner er arbeidsledig

Koronaen har gjort at mange er arbeidsledige i USA, politikk gjør at de sliter med å få hjelpen de trenger.

<b>PROTESTER:</b> Arbeidsledige amerikanere protesterer utenfor Kongressen, der de krevde forlengelse av ledighets-stønaden som ble innført i vår.
PROTESTER: Arbeidsledige amerikanere protesterer utenfor Kongressen, der de krevde forlengelse av ledighets-stønaden som ble innført i vår. Foto: grafikk: graphic news foto: NTB scanpix
Sist oppdatert

USA er blant landene som er truffet hardest av koronakrisen. Til tross for at det skapes millioner av nye jobber hver måned, ligger arbeidsledigheten på over ti prosent i begynnelsen av august. Det betyr at 31,3 millioner mennesker mottok en form for arbeidsledighetsstøtte i juli.

Nyhetsbrev: Motta siste nytt fra Vi Menn hver uke

Størst siden
«depresjonen»

Til tross for at det ble skapt 1,8 millioner nye jobber i juli, og 4,8 millioner jobber i juni, holder dermed arbeidsledigheten seg stabilt, noe den har gjort siden mai.

Til sammenligning er ledigheten høyere i dag enn ved finanskrisen i 2008, og omtrent på samme nivå som ved finanskrisen på 1980-tallet. For å finne høyere ledighetstall må vi helt tilbake til «Den store depresjonen» på 1930-tallet, da hele 25 prosent av den amerikanske befolkningen var uten jobb på det meste.

Ingen økning i permanente oppsigelser

Alle Vi Menn siden 1951

Neste år har Vi Menn eksistert i 70 år. Heldigvis har vi samlet alle blader vi har laget siden den gang, de finner du på Vimennpluss.no.

Det er store svingninger i det amerikanske jobbmarkedet. En av tre som har kommet tilbake i jobb etter nedstengningen av samfunnet i mars, har mistet jobben igjen i sommer. Ytterligere 26 prosent har fått beskjed om at de står i fare for å miste jobben i høst.

2,9 millioner amerikanere har fått beskjed om at de har mistet jobben permanent. Dette tallet har ligget flatt siden juni, som i og for seg er gode nyheter i og med at det ikke har økt.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 43 2020

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2020, og sist oppdatert 25/08 2020.

Les også