KOMMENTAR OM UEAFA CHAMPIONS LEAGUE

Det tyrkiske stjernelaget «ingen» vet hva heter

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United er ikke de eneste som har klødd seg i hodet over Istanbul Basaksehir. Eller heter de egentlig noe annet?

ERDOGAN PÅ BANEN: I juli 2014 spilte Tyrkias daværende statsminister og presidentkandidat Erdogan oppvisningskamp da Super Lig-klubben Basaksehirs stadion ble innviet. I midten, Erdogans svigersønn, Berat Albayrak, finansminister inntil 10. november 2020.
ERDOGAN PÅ BANEN: I juli 2014 spilte Tyrkias daværende statsminister og presidentkandidat Erdogan oppvisningskamp da Super Lig-klubben Basaksehirs stadion ble innviet. I midten, Erdogans svigersønn, Berat Albayrak, finansminister inntil 10. november 2020. Foto: Anadolu Agency/Getty Images
Sist oppdatert

Dette er en kommentar av journalist Fredrik Drevon, og representerer forfatterens meninger.

I andre omgang tryna dommeren og mistet kortene ut av lomma.

Dette var den største hendelsen i kampen. Stemningen inne på stadion minnet om en treningskamp i norsk tredjedivisjon.

Men utrolig nok var dette Super Lig, øverste nivå i tyrkisk fotball.

I april 2015 satt jeg på pressetribunen på Fatih Terim Stadion, som ligger i en generisk betongblokk-forstad på Europa-siden av Istanbul. På denne tiden bodde og jobbet jeg som journalist i Istanbul.

Ute på gresset tok Istanbul Basaksehir imot Rizespor.

Kampen foregikk på en splitter ny stadion med en kapasitet på 17.000, og det var knapt 3000 tilstede.

Riktignok var det noen folk her og der, men hvor var supporterne? Ikke godt å si.

Trolig var det sånn at hjemmelaget rett og slett ikke hadde supportere, mens bortesupportere var bannlyst fra alle Super Lig-kamper det året.

Jeg satt der og lurte på hvorfor hjemmelaget i oransje drakter som ingen tyrkere heiet på spilte i Tyrkias toppserie.

Det er det flere som har lurt på.

Har du ikke hørt om Basaksehir (uttales Bashakshehir)?

Nei, det hadde nok ikke mange andre heller, inntil Ole Gunnar Solskjærs mannskap tapte 1-2 borte mot Basaksehir, 4. november 2020.

Les også: Hvordan bli god til å ta pullups

Startet som kommunal klubb

Istanbul Basaksehir het tidligere ISKI SK, og var fotballklubben til Istanbuls vann- og avløpsetat, ISKI.

ISKI SK spilte i en regional amatørliga, men rykket opp til andre divisjon i 1991 og skiftet navn til Istanbul Buyuksehir Belediyesi, som betyr Istanbul kommune.

TAPTE BORTE MOT BASAKSEHIR: Manchester Uniteds Harry Maguire (t.v) i sammenstøt med Istanbul Basaksehir-stjerne Demba Ba, under Champions League-kamp på Fatih Terim Stadion 4. november, 2020.
TAPTE BORTE MOT BASAKSEHIR: Manchester Uniteds Harry Maguire (t.v) i sammenstøt med Istanbul Basaksehir-stjerne Demba Ba, under Champions League-kamp på Fatih Terim Stadion 4. november, 2020. Foto: Matthew Peters/Manchester United/Getty Images.

Fra 2007-08-sesongen hadde man en merkelig situasjon i tyrkisk toppfotball. I hvert fall sett fra europeisk perspektiv: Et kommunalt eid lag spilte i nasjonens øverste liga.

Så hvordan hadde det seg at klubben som tidligere tilhørte vann- og avløpsetaten etterhvert skulle herje både Superlig, og møte de største klubbene i Europa?

I 2014 ble klubben kjøpt av private aktører og byttet navn til Istanbul Basaksehir FK.

«Åtte aksjonærer, som for det meste representerer store selskap nærme regjeringen, kjøpte og privatiserte klubben,» skrev journalist Patrick Keddie i artikkelen How to build a Turkish title contender from scratch.

Klubbens president, Goksel Gumusdag, er gift med en niese av president Erdogans kone.

Da Basaksehirs nye Fatih Terim stadion ble innviet med en oppvisningskamp i 2014, spilte Erdogan med med nummer 12 på ryggen. Han var kaptein og scorte hat trick.

Erdogan ønsket på denne tiden å bli Tyrkias 12. president. Etter kampen fredet klubben drakt nr. 12, skriver avisen The National.

I 2014-15-sesongen prydet Erdogan forsidebildet til det offisielle Super Lig-programheftet iført Basaksehirs drakt.

I PERIFERIEN AV ISTANBUL: Basaksehirs Fatih Terim stadion sto ferdig i 2013.
I PERIFERIEN AV ISTANBUL: Basaksehirs Fatih Terim stadion sto ferdig i 2013. Foto: ifbk.com.tr

Benkesliter fra Lillestrøm

Som ung mann spilte Erdogan for diverse mindre kjente klubber, men ikke i den øverste ligaen.

Den regjeringslojale tyrkiske avisen Daily Sabah har kalt Erdogan «tidligere profesjonell fotballspiller» , mens andre medier har brukt betegnelsen «semi-profesjonell».

Tyrkias islamistiske regjeringsparti, AKP, som Erdogan var med på å grunnlegge, har lenge hatt sterk oppslutning i den konservative bydelen Basaksehir.

Ikke overraskende heter Basaksehirs supporterklubb 1453, som er årstallet da Det osmanske riket erobret den kristne byen Konstantinopel.

Tyrkias osmanske, før-demokratiske arv har lenge vært bærebjelken i Erdogans retorikk, politikk og byggeprosjekter.

Tradisjonelt har liga- og cuptrofeer i Tyrkia, med noen få unntak, blitt vunnet av de tre store Istanbul-klubbene Galatasaray, Fenerbahce og Besiktas.

Men hver sesong etter at Basaksehir ble privatisert i 2014, har klubben endt blant de fire beste i Super Lig, med henholdsvis tredje, andre og førsteplass i de siste tre sesongene.

LIVERPOOL-HELT I TYRKIA: Basaksehir-president Gumusdag (t.h.) med den tidligere Liverpool-stjernen Martin Skrtel, som signerte med Basaksehir i september 2019 etter en mislykket karriere på 24 dager i italienske Atalanta. Slovakeren noterte 320 kamper med Liverpool..
LIVERPOOL-HELT I TYRKIA: Basaksehir-president Gumusdag (t.h.) med den tidligere Liverpool-stjernen Martin Skrtel, som signerte med Basaksehir i september 2019 etter en mislykket karriere på 24 dager i italienske Atalanta. Slovakeren noterte 320 kamper med Liverpool.. Foto: ifbk.com.tr

Basaksehir kan skilte med store internasjonale stjerner som senegaleseren Demba Ba (tidligere Chelsea), brasilianske Rafael (tidligere Manchester United), og den tidligere Liverpool-midtstopperen Martin Skrtel fra Slovakia.

Gulbrandsen til Erdogans store fotballprosjekt, skrev tv2.no da Fredrik Gulbrandsen fra Lillestrøm signerte en treårskontrakt med Basaksehir i juni i fjor.

Les også: Strandet i Tyrkia. Opphuggingsverft har gode tider

Inflasjon og familie-bråk

Tyrkias økonomi har vært mer eller mindre i krise de siste tre årene. Ifølge Turkstat er inflasjonen 11.48 prosent, og arbeidsledighet blant ungdom i alderen 15-24 år er på 25.9 prosent.

Den tyrkiske liren har falt til ny bunnrekord mot dollaren, rapporterte Financial Times i oktober.

Det går så dårlig med Tyrkias økonomi at Erdogans svigersønn Berat Albayrak, lenge ansatt som landets «kronprins », nylig gikk av som finansminister.

Albayraks fagre løfter om at han skulle bremse inflasjonen ble aldri innfridd.

I Tyrkia må alle heie på et lag. Selv min tyrkiske svigermor som aldri har sett en hel kamp, kan umiddelbart slå fast at hun heier på Besiktas.

Jeg kan garantere at hvis du spør en taxisjåfør hvor som helst i Tyrkia om hvem han holder med, vil svaret aldri være Basaksehir.

Hva koster benken?

Hvordan kan en klubb som «ingen» tyrkere heier på (Erdogan er Fenerbahce-supporter) ha råd til å kjøpe og lønne store fotballstjerner?

Spillerne skal ikke bare ha lønn, men også luksusboliger og et stort apparat rundt seg.

Hva er månedskostnaden for å varme opp benken med spillere som Fredrik Gulbrandsen og Brasils tidligere landslagsstjerne Giuliano?

Det er ikke bare å ringe klubbens president Gumusdag og spørre.

Tyrkia er rangert på 154. plass på Pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser, under diktaturer som Qatar, Kuwait og Russland, og ødelagte stater som Mali og Den demokratiske republikken Kongo.

Ifølge The National skal nøkkelpersoner i Basaksehir ha hevdet at suksessen skyldes foretaksformen aksjeselskap og vellykket talentutvikling.

Kan nære relasjoner til regjeringen også være en faktor?

Basaksehir-president Goksel Gumusdag skriver i en tale på klubbens nettsider:

«Fahrettin Koca, som i dag er helseminister og respektert av det tyrkiske folk, støttet oss de første årene som vår sponsor. Vi takker ham for hans store innsats og hengivenhet».

Før han ble Erdogans helseminister i 2018, var Koca en av sjefene i Istanbul Medipol Universitet, som er en del Medipol-gruppen, etablert av TESA, en privat stiftelse.

Medipol og Basaksehir har en sponsoravtale som er årsaken til at klubbens offisielle navn i dag er Medipol Basaksehir. Det er uansett det klubben heter på egne nettsider.

Men i Ueafa sitt kampprogram heter klubben Istanbul Basaksehir.

Med andre ord, dette er klubben «ingen» vet hva heter.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2020, og sist oppdatert 24/11 2020.

Les også