Verdensstjernene som tapte alt

B-gjengens dype fall

«Sommereventyret» fikk en grufull slutt for én av fotballens giganter. Han fikk senere selskap av en av tennishimmelens fremste stjerner. Nå står de gamle heltene tilbake ribbet for ære og anseelse.

<b>B-GJENGEN:</b> I 2010 sto både Kaiser Franz (Franz Beckenbauer) (t.v.) og Boris Becker, her med daværende kone Lilly Becker, i eliteklassen, øverst på idrettens stjerne-himmel. Nå er alle tre skandaleombrust, og de to herrene har fått erstattet beundring med medlidenhet.
B-GJENGEN: I 2010 sto både Kaiser Franz (Franz Beckenbauer) (t.v.) og Boris Becker, her med daværende kone Lilly Becker, i eliteklassen, øverst på idrettens stjerne-himmel. Nå er alle tre skandaleombrust, og de to herrene har fått erstattet beundring med medlidenhet. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

De kunne det å sette spor etter seg, Franz Beckenbauer og Boris Becker. De var eksponenter for tysk idretts fremste mantra; suksess og verdensherredømme gjennom hardt arbeid, jernvilje, eleganse og fair play. Men fotballens fremste aristokrat, «Kaiser Franz», og tennisens vidunderbarn, Boris Becker, er ikke lenger nasjonalhelter og ikoner i idrettsverdenen.

Begge falt langt og dypt – og ennå er ikke bunnen nådd.

Keiseren vant alt

Franz Beckenbauer klarte noe så usannsynlig som å bli superstjerne som forsvarsspiller på fotballbanen. Han skapte rollen som «libero», han dannet skole for både forsvarsspill, for hvordan et fotballag kunne dirigeres bakfra – og alt med en eventyrlig eleganse. Han vant alt som kunne vinnes som sentral i storklubben Bayern München, som kreativ kraft på et tysk landslag som ellers ble kritisert for «maskinfotball». Beckenbauer ble til og med tilgitt da han lot seg lokke med store penger til å spille i USA på tampen av karrieren.

<b>PÅ TOPPEN:</b> Franz Beckenbauer var lagkaptein på det tyske fotballandslaget som vant VM på hjemmebane i 1974. Da eventyret skulle gjentas i 2006, ble det skandale på Beckenbauer. Til høyre: Boris Becker under Wimbledon i 1985, da han ble tidenes yngste vinner. Også han skulle få trøbbel.
PÅ TOPPEN: Franz Beckenbauer var lagkaptein på det tyske fotballandslaget som vant VM på hjemmebane i 1974. Da eventyret skulle gjentas i 2006, ble det skandale på Beckenbauer. Til høyre: Boris Becker under Wimbledon i 1985, da han ble tidenes yngste vinner. Også han skulle få trøbbel. Foto: NTB Scanpix

Franz Beckenbauer var den første til å vinne VM i fotball både som spiller (1974) og trener (1990). I 2006 skulle han også vinne fotball-VM som organisator, men «Das Sommer-märchen» − sommereventyret som endte med tysk bronse på hjemmebane − endte i skandale. Sentralt plassert, som på fotballbanen i glansdagene: Franz Beckenbauer.

Galla som ikke fant sted

I mars i år måtte tre tidligere topper i det tyske fotballforbundet og den tidligere generalsekretæren i det internasjonale fotballforbundet FIFA møte for retten, tiltalt for bedrageri. Den mest sentrale aktøren, sjefen for hele fotball-VM, Franz Beckenbauer, slapp å møte. Av helsehensyn. Beckenbauer skal ifølge legeerklæringer unngå opphisselser etter to hjerteoperasjoner.

Sentralt i bedragerisaken er et lån tilsvarende 80 millioner kroner som Franz Beckenbauer tok opp hos Adidas-sjefen Robert Louis-Dreyfus i 2002. Samme sum ble betalt videre til FIFA, offisielt som bidrag til et galla-arrangement i FIFA-regi under VM i 2006. Gallaen fant aldri sted.

Men skandalen rundt Franz Beckenbauer er ikke over med bedragerisaken.

<b>LEGENDEMØTE:</b> To av de største profilene europeisk fotball har hatt, Johan Cruyff og Franz Beckenbauer før VM-finalen i 1974. Cruyff døde av kreft i 2016, Beckenbauer er fratatt all ære etter pengesnusk.
LEGENDEMØTE: To av de største profilene europeisk fotball har hatt, Johan Cruyff og Franz Beckenbauer før VM-finalen i 1974. Cruyff døde av kreft i 2016, Beckenbauer er fratatt all ære etter pengesnusk. Foto: wikimedia commons

Slo seg opp og frem

Tennis-karrieren til Boris Becker kunne stifte håp hos barn og unge med større drømmer enn ferdigheter på idrettsbanen. Som barn ble gutten med mellomnavn Franz (!) avskrevet med «valpefett» og «elefantben». Da han var ungdomsspiller, mente det tyske tennisforbundet at han ikke var noe å satse på. I begynnelsen ble han satt til å trene med jentene.

I hjembyen Leimen måtte han møte til kveldsmat på slaget 18.30. Ellers ble det ikke noe mat på den unge, ærgjerrige tennisyndlingen.

Men så slo rødhårede Boris tilbake.

Som 17-åring ble han tidenes yngste vinner av Wimbledon, verdens største tennisturnering og en av de mest prestisjetunge konkurransene, uansett idrett. Han vant igjen i 1986 og 1989. Ingen hadde kjempet som Becker for sine seire. Selv om han hadde matchballer mot seg, holdt han på viljen til å seire – og lyktes stadig.

Becker ble beryktet og beundret for «gjedde-spillet» fremme ved nettet, kjent for Becker-knyttneven etter at ballene satt som de skulle. Når han forlot tennisbanen etter en kamp, var det alltid med blodblemmer på føttene.

Boris Becker vant seks Grand Slam-turneringer, ledet det tyske tennislandslaget til triumf i Davis Cup, tok OL-gull i double og spilte inn 25 millioner dollar i premiepenger før han la opp i 1999. Fire ganger ble han utropt til «Årets idrettsmann» i sportsgale Tyskland. Den nå 52 år gamle mannen omtaler seg selv i 3. person som en konge. Han har bodd på de nobleste adresser i München, Monaco, Miami, Zürich og til sist i London.

Men nå er det ikke mye kongelig over den gamle mester.

<b>MISTET ALT:</b> Boris Becker (52) skal ha tjent 1,8 milliarder kroner, og sitter nå med en gjeld på 700 millioner kroner. Mercedes-Benz sa opp sponsor-avtalen Becker hadde etter at han la opp.
MISTET ALT: Boris Becker (52) skal ha tjent 1,8 milliarder kroner, og sitter nå med en gjeld på 700 millioner kroner. Mercedes-Benz sa opp sponsor-avtalen Becker hadde etter at han la opp. Foto: wikimedia commons

Ekteskap i oppløsning

Boris Becker skylder ifølge det tyske nyhetsmagasinet Spiegel drøyt 700 millioner kroner. I seg selv en prestasjon etter å ha tjent 1,8 milliarder kroner så langt i livet. Han er slått konkurs, ilagt konkurskarantene, har fått beslaglagt det man har klart å finne av premier, pokaler, tennisracketer, klokker og sokker. Han står uten de tre Mercedes-butikkene han eide og landstedet med ti soverom, ti bad og 218 mål tomt, verdt drøyt 150 millioner kroner, på Mallorca.

På toppen av det hele er Beckers ekteskap i full oppløsning, til bred dekning i tyske medier.

14 kreditorer har meldt krav til bobestyrer Mark Ford etter at konkursen ble begjært London-
banken Arbuthnot Latham & Co etter mislighold av et lån tilsvarende 120 millioner kroner. Men det såreste kreditorforholdet er trolig til mannen som en gang var tennisstjernens faderlige rådgiver og forretningspartner, den 76 år gamle sveitseren Hans-Dieter Cleven. Flere forsøk på å hjelpe den fallerte tennisstjernen har resultert i et tilgodehavende på 450 millioner kroner.

− Når jeg hører slike summer, blir også jeg tørr i munnen, erkjenner Boris Becker overfor nyhetsmagasinet Stern, men avviser kravet.

− Med hodet i sanden

Konkursbehandlingen har dratt ut i tid. Én årsak er at Becker mistenkes for ikke å ha oppgitt alle verdiene han rår over. En annen er at han har hevdet at refinansiering av gjelden er på gang. Han har til og med påberopt seg diplomatisk immunitet. Et diplomatpass skulle dokumentere at Becker var attaché for sport, kultur og humanitære anliggender for Den Sentralafrikanske Republikk. Men diplomatpasset viste seg å være en forfalskning.

− Men det skyldes en misforståelse. Jeg skal skaffe et nytt, lovet han nyhetsmagasinet Spiegel i 2018. Senere har han frasagt seg diplomatisk immunitet, angivelig for å bli ferdig med konkurssaken.

Skjønt; konkurs …

− Jeg er egentlig ikke konkurs. Jeg er bare midt i en insolvenssak, har han sagt til Spiegel.

Dommeren ved konkursdomstolen i London som åpnet konkursen til Becker, er i flere medier sitert på at «Man får inntrykk av at han er en mann som har stukket hodet i sanden».

Sportsambassadør for Russland

Også Franz Beckenbauer anklages for ikke å ha tatt inn over seg at det ikke holder å ha vært god på idrettsbanen. Kort tid før hans betrodde medarbeidere i organisasjonskomiteen for Fotball-VM 2006 ble tiltalt for bedrageri, ble angivelig hemmelige dokumenter offentliggjort i Russland.

Dokumentene, som omtales av Spiegel, omhandler hvordan sentrale stemmeberettigede i FIFA kunne bearbeides for at Russland skulle få fotball-VM i 2018. Én sentral aktør skal angivelig være villig til å tilby sin stemme mot sjenerøse konsulenthonorarer; Franz Beckenbauer. Beckenbauer ble senere sportsambassadør for Russland, ifølge Spiegel.

TENNISLEGENDE: Boris Becker blå kåret til årets idrettsmann i Tyskland fire ganger.
TENNISLEGENDE: Boris Becker blå kåret til årets idrettsmann i Tyskland fire ganger. Foto: Getty Images

Keiserens nye klær

Beckenbauer innrømmet i sin selvbiografi fra 1992 at han tok imot betaling under bordet som Bayern-spiller. Senere har han kommet i søkelyset for skjult lønn fra et spillselskap og forsøk på å unndra skatt etter salg av et selskap. Da det begynte å brenne under bena på «Kaiser Franz», sykmeldte han seg.

Mannen som ble sagnomsust for sin evne til å ta ansvar på fotballbanen, kunne ikke gjøre det samme utenfor banen.

Både tenniskongen Becker og fotballkeiseren Beckenbauer har det til felles at de har vist seg å være mennesker med feil og svakheter som har sendt dem begge til bunns i sosial anseelse.

Konkurs-stjernene

<b>TAP PÅ TAP:</b> Norske John Arne Riise (t.v.) og brasilianske Ronaldinho er to av stjernene som har ramlet ned i økonomisk rot etter karrieren, her i kamp mellom Liverpool og Barcelona i 2007.

Idrettsstjerner som har falt dypt i fallitt og fortvilelse er det mange av. Både i Norge og i utlandet.

Den tidligere landslagsstjernen John Arne Riise er foreløpig det siste tilskuddet til listen over idrettsprofiler som har fått konkursbegjæring mot seg selv eller sine selskaper i Norge. Oslo kemnerkontors begjæring skyldes et ubetalt skattekrav på 803 000 kroner. I mars ga byfogden i Oslo Riises selskap Alle Skal Med AS to ekstra uker på å gjøre opp for seg, ifølge Nettavisen. Også i fjor ble selskapet reddet fra konkurs i aller siste liten etter flere år med uryddig økonomi, ifølge Dagens Næringsliv.

En mye omtalt fotballkonkurs rammet også selskapet til Brann- og Fredrikstad-profilen Raymond Kvisvik. Også her var manglende innbetaling av skatter og avgifter grunnlaget for konkursbegjæringen. 

I utlandet har profilerte spillere med landslagsbakgrunn og flere hundretusener av kroner i ukelønn rotet bort alt på få år. Den siste store skandalen sto kanskje den tidligere brasilianske fotballstjernen Ronaldinho for. Etter å ha latt være å betale en bot på nær 20 millioner kroner, viste det seg at den tidligere Barcelona-stjernen og broren ikke hadde penger, og passene deres ble dermed inndratt. De svarte med å skaffe seg forfalskede pass, og ble tatt i Paraguay i mars i år.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2020, og sist oppdatert 07/05 2020.

Les også