Verdens undergang

Dommedagsklokken nærmer seg nå apokalypsen

Dommedagsklokken – som til enhver tid skal gi en indikasjon på hvor nær planeten vår er en katastrofe – er nå bare 100 sekunder fra midnatt. Det er det nærmeste den har vært apokalypsen siden den begynte å tikke i 1947.

<b>NEDTELLING:</b> Vi er hundre sekunder fra midnatt.
NEDTELLING: Vi er hundre sekunder fra midnatt. Foto: NTB scanpix
Publisert

Den symbolske urskiven som forteller oss hvor langt vi er fra en menneskeskapt «katastrofal ødeleggelse» ble lansert i 1947, av forskere ved Bulletin of the Atomic Scientists ved Universitetet i Chicago.

Stilt klokka 24 ganger

Meningen var å advare mot våpenkappløpet og den påbegynnende kalde krigen, og sette søkelyset på farene for en global kjernefysisk krig.

Da den ble lansert, sto klokka allerede på syv minutter på tolv, og når Sovjetunionen gjennomførte sin første suksessfulle prøvesprengning i 1949 ble den stilt fremover til fire minutter på 12.

Etter det har forskerne «stilt» klokken 24 ganger.

<b>FOR­URENSING:</b> Vi må ta tak i de globale miljø­utfordring­ene for å stanse klokken.
FOR­URENSING: Vi må ta tak i de globale miljø­utfordring­ene for å stanse klokken. Foto: NTB scanpix

Atomvåpen

Det lengste klokken har vært fra midnatt var i 1991. Forskerne stilte klokken bakover, til 17 minutter på tolv, som en følge av START-avtalen som ble signert av USA og Sovjetunionen, og Berlin-muren som ble revet senere på året.

Siden gang har klokken sakte, men sikkert nærmet seg midnatt igjen, blant annet som en følge av indiske og pakistanske prøvesprengninger, og senere også iranske og nordkoreanske planer om å skaffe seg kjernefysiske våpen.

<b>VÅPEN:</b> Trusselen om atomkrig er fortsatt svært reell i 2020.
VÅPEN: Trusselen om atomkrig er fortsatt svært reell i 2020. Foto: NTB scanpix

Akselererer hurtigere

De siste ti årene har klimaendringene, informasjonskrig og «disruptive teknologier» som syntetisk biologi, kunstig intelligens og cyberterrorisme fått «klokken» til å akselerere stadig hurtigere, før den nå altså er fremskrevet til 1 minutt og 40 sekunder før midnatt. Vi har altså aldri vært nærmere slutten enn nå.

Blant tingene som har fått klokken til å tikke er at USA trakk seg fra nedrustningsavtalen som Mikhail Gorbatsjov og Ronald Reagan signerte i 1991, den såkalte INF-avtalen, den økte spenningen mellom Iran og USA, og mangelen på å løse problemene knyttet til global oppvarming og klimakrisen.

I utgangspunktet skal ikke naturlige fenomener, verken naturkatastrofer eller den pågående pandemien, påvirke klokken. Følgende av koronaen, kombinert med de to selvsentrerte sittende presidentene i Russland og USA, samt makteliten i Kina, kan imidlertid fort sørge for at klokken snart vil tikke enda nærmere midnatt ...

Kilde: Bulletin of the Atomic Scientists

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn

Denne saken ble første gang publisert 15/04 2020.

Les også