USAs mest fotograferte nakenmodell

Det britiske bombenedslaget

June Wilkinson dukket opp i Playboy første gang i 1958. Berømmelsen kom over natten. I årene som fulgte ble hun kalt Amerikas mest brukte nakenmodell. Selv om filmkarrieren aldri tok av – slo hun knockout på kritikerne.

<b>YPPIG REKLAME:</b> Markedsførere med fete sjekkhefter forsto godt hvilken magnet June Wilkinson var. Her fra en annonse for et bilverksted. 
YPPIG REKLAME: Markedsførere med fete sjekkhefter forsto godt hvilken magnet June Wilkinson var. Her fra en annonse for et bilverksted.  Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Da Hugh Hefner i 1958 valgte overskriften «The Bosom» til den fem sider lange bildeserien med 18 år gamle June Wilkinson i septemberutgaven, var den engelske kvinnen allerede vant til å kaste tøyet.

Hun ble født inn i en middelklassefamilie i Eastourne i England. Faren eide et mindre firma som drev med vindusvask. Hun var fem år da krigen sluttet, og hevdet selv at hun ikke hadde sovet skikkelig en hel natt før Nazi-Tyskland kapitulerte. Når flyalarmen gikk, søkte familien dekning under et stort stålbord. Og den gikk ofte i England under 2. verdenskrig.

Utadvendt Askepott

Tidlig viste June Wilkinson interesse for dans og teater. Hun tok dansetimer fra hun var seks, og lærte pantomime og å opptre på en scene. 12 år gammel ble hun plukket ut til å være med i oppsetningen «Cinderella» – Askepott. Etter eget utsagn mest fordi hun var enormt utadvendt, da andre jenter på hennes egen alder stort sett var blyge og sjenerte.

15 år gammel avanserte hun til såkalt Feather girl – fjærjente – på Windmill Theatre i London. Stedet var på den tiden øyas svar på Moulin Rouge i Paris. Den merkelige yrkesbetegnelsen hang sammen med engelsk lovs strenge rammer for offentlig nakenhet. Damene kunne være nakne på scenen – såfremt de ikke rørte på seg.

Det betydde at skuespillerinnene dekket kroppen bak en fjærpryd – som ble mer og mer gjennomsiktig etter hvert som fjærene falt av – en etter en. Eller de kunne henge ubevegelige nakne i et rep som spant sakte rundt.

Den kunstnerisk anlagte og støttende moren sto last og brast med datteren. Nye show ble satt opp hver sjette uke, og moren og bestemoren kom alltid på premierene for å se på June.

<b>TUNGTVEIENDE ARGUMENTER:</b> Puppestellet ble av en filmanmelder ansett som fjongere enn den svenske filmstjernen Anita Ekberg sitt. 
TUNGTVEIENDE ARGUMENTER: Puppestellet ble av en filmanmelder ansett som fjongere enn den svenske filmstjernen Anita Ekberg sitt.  Foto: Getty Images

Kjøkkenmesse i Chicago

June ble raskt populær. Hun medvirket i et BBC-program kalt «Pleasure Boat», og fikk en forespørsel om å møte fotografen Mark Harrison. Han var regnet som den beste pin up-fotografen i England – og solgte lett de relativt uskyldige bildene til en rekke aviser og blader.

Et firma som produserte kjøkkenartikler i plast, American Beacons, oppdaget også skjønnheten. De hyret June til å være vertinne på en handelsmesse i Chicago i 1957 – og betalte også billetten for moren.

Der fikk hun øye på et eksemplar av Playboy. June fastslo straks at hun hadde det som skulle til for å komme inn i folden til det populære magasinet. Hun ringte – og tilfeldighetene ville at Hugh Hefner selv plukket opp telefonen.

<b>PIKANTE PLASK:</b> Lykkelig var den som fikk se June i poolen. For pin up-en svømte ikke med hvem som helst. <br/>Skandalene har uteblitt i hennes liv.
PIKANTE PLASK: Lykkelig var den som fikk se June i poolen. For pin up-en svømte ikke med hvem som helst.
Skandalene har uteblitt i hennes liv.
Foto: Getty Images

Ikke på filmtoppen

Et par tiår med lette antrekk ble innledet. Knapt ett år etter første gang, satte Hefner på nytt av noen sider til June. Denne gang under tittelen «The Bosom in Hollywood», ettersom hun nå hadde fått innpass i filmens verden.

Selv om filmene ga både penger og kjendisstatus, var og ble B-filmene hennes sjanger. Titler som «Macumba Love», «The Private Lives of Adam and Eve» og «The Bellboy and the Playgirls» sier sitt.

I 1959 hadde hun småroller i to filmer. Den minste av dem var i Russ Meyers «The Immoral mr. Teas». Den godeste June viste frem sin nakne torso i et vindu. Det var mye, likevel.

<b>BERØMTE FORDELER:</b> Et av verdens mest berømte puppestell i 1960-årene peker ut av vinduet. June Wilkinson hadde unektelig en imponerende kvinnelighet.
BERØMTE FORDELER: Et av verdens mest berømte puppestell i 1960-årene peker ut av vinduet. June Wilkinson hadde unektelig en imponerende kvinnelighet. Foto: Ukjent

Best på scenen

Men hun gjorde ikke bare B-filmer med spinkle budsjetter og ditto handling. Hun hadde små roller i mer seriøse filmer og tv-serier i årene etter at hun sluttet som glamourmodell. Hun var også med i flere teaterproduksjoner. En periode var hun programleder i programmet «The Director» – der hun intervjuet filmskapere.

Best gjorde hun det i teateret. Ifølge boka «Scream Siren Scream!» spilte hun med store navn og regissører, og ble anerkjent på de skrå bredder. Lystspillet «Pajama Tops» gikk for fulle hus på Broadway og førte til at June Wilkinson en tid var den høyest gasjerte teaterskuespilleren i USA.

<b>PLAYBOY:</b> June Wilkinson var 18 år gammel første gang hun poserte i Playboy og 57 år gammel siste gangen i 1997. 
PLAYBOY: June Wilkinson var 18 år gammel første gang hun poserte i Playboy og 57 år gammel siste gangen i 1997.  Foto: Faksimile: Playboy

42 22 37

Kroppsmålene var et begrep.

– Slik journalistene presenterte meg, begynte jeg nesten å tro at jeg faktisk het June Wilkinson 42-22-37, sa hun i et intervju med forfatterne og journalistene Charles P. Mitchell og Paul Parla i år 2000. ­­– De hang alltid på målene mine etter navnet.

Og kanskje ble det utseendet som gjorde henne berømt, også det som stoppet henne fra en seriøs skuespillerbane. Særlig brystene overduvet all kunstnerisk prestasjon. For den kjente filmkritikeren Arthur Winsten i New York Post glapp det helt da han anmeldte «Macumba Love»: Han skrev at Wilkinsons pupper var mer bemerkelsesverdige enn selveste Anita Ekbergs.

Det britiske bombenedslaget, som hun ofte ble kalt i pressen, poserte mer enn fem ganger i Playboy i løpet av 1960 – og så igjen i 1962. Selv om hun aldri ble valgt til midtsidepike, Playmate of the Month, ble bildene av henne ofte brukt i bladet opp gjennom årene.

<b>B-FILMER:</b> Filmene <br/>gjorde ikke inntrykk, men det gjorde June Wilkinson.
B-FILMER: Filmene
gjorde ikke inntrykk, men det gjorde June Wilkinson.
Foto: Faksimile: Playboy

30. mest sexy i århundret

57 år gammel poserte hun for magasinet siste gang, og havnet på 30. plass på listen over «De hundre mest sexy stjernene i århundret».

En stund trodde jeg navnet mitt var June Wilkinson 42 22 37

June Wilkinson var avbildet i hundrevis av blader i løpet av karrieren, og ble regnet som en av de mest brukte nakenmodellene i USA inntil hun la opp i begynnelsen av 1970-årene.

June Wilkinson

* Født 27. mars 1940

* Fødested Eastbourne, England.

* Gift med Dan Pastorini 1972–1982.

Gjerne betegnet som USAs mest fotograferte nakenmodell. Toppløsdanser 15 år gammel på Windmill Theatre i London. Ble først kjent som pin up i hjemlandet. Et oppdrag på en kjøkkenmesse i Chicago i 1957 førte til den første av mange bildeserier i Playboy og hundrevis av andre magasiner.

Står oppført med 26 krediteringer i filmdatabasen IMDBs, men for det meste små roller i B-filmer. Gjorde det bedre på teaterscenene.

La opp i begynnelsen av 1970-tallet, men stilte opp i Playboy igjen 57 år gammel.

Bor i Long Beach, California.

I 1972 giftet hun seg med den ni år yngre Dan Pastorini, en profesjonell rugbyspiller som spilte for Houston Oilers og L.A. Rams.

De fikk datteren Brahna før de ble skilt i 1982. Hun har ikke giftet seg igjen – og skandalene har uteblitt i den nå 80-årige Wilkinsons liv. Pengene investerte hun fornuftig. Blant annet bygget hun opp en kjede med treningssentre i Canada.

Koblet til Kissinger

På høyden ble hun koblet til både Henry Kissinger og Elvis Presley. Selv nektet hun å utdype ryktene.

June har vært av den tause typen når det gjelder privatlivet. Som hun sa i et intervju med nettstedet ZZ Insider i 2011 angående en mulig selvbiografi:

«Det blir ikke nødvendigvis en fortell-alt-bok. Det er nok av dem som det er.»

Boka har ikke kommet – men bildene av fordums supersexy June Wilkinson forteller at eventyrtilbudene må ha vært tallrike.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 37 2020

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2020, og sist oppdatert 02/12 2023.

Les også