Omstridt landrydding i Sør-Afrika

Den røde hær

Sør-Afrika, 2020: 26 år etter apartheids fall er ­ulik­hetene fortsatt enorme. De forhatte «Røde maurene» er leiesoldater i krigen mellom rike og fattige. 

<b>BITEMAUR:</b> Opprydnings­skvadronene til sikkerhetsselskapet «Red Ants» ødelegger en ulovlig bosetning i Pomona i utkanten av Johannesburg. Soldatene i rød kjeledress har blitt beryktet for sin overdrevne bruk av vold og makt. 
BITEMAUR: Opprydnings­skvadronene til sikkerhetsselskapet «Red Ants» ødelegger en ulovlig bosetning i Pomona i utkanten av Johannesburg. Soldatene i rød kjeledress har blitt beryktet for sin overdrevne bruk av vold og makt.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
Publisert

Tidlig om morgenen ruller lastebilene ut av en port ved en gård i utkanten av Johannesburg. Gjennom de åpne bak­dørene er lasten lett synlig og gjenkjennelig:

I lasterommene står menn, opp mot 600 mann i konvoien, i røde kjele­dresser og hjelmer.

Mange har skjold og brekkjern. Noen, ­lederne, har militæruniformer og skytevåpen.

Det private sikkerhetsselskapet «Red Ant Security Relo­cation & Eviction Services» er ute på oppdrag igjen. Ifølge nettsiden tilbyr de blant annet væpnede tjenester i nisjemarkedet «lovmessig utkastelse og opprydning».

– Vi har opparbeidet oss et rykte som tøffe, men profesjonelle, ­skriver de.

Dagens mål er et slitent, riveklart leilighetskompleks i Johannesburgs sentrum. Gårdeieren, som i mange tilfeller er bymyndighetene, har fått rettens godkjennelse til å kaste ut beboerne som i årevis har hatt tilhold der.

<b>ÅPEN HIMMEL:</b> En mor og et barn og alt de eier, på gata etter at De røde maurene har kastet dem ut fra huset de ikke lenger får bo i. 
ÅPEN HIMMEL: En mor og et barn og alt de eier, på gata etter at De røde maurene har kastet dem ut fra huset de ikke lenger får bo i.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features

Mennene i de røde kjeledressene strømmer inn i bygningen for å utføre opprydningen. Hvis noen motsetter seg, og det er alltid noen, har de brekkjernet å slå tilbake med.

Red Ants, De røde maurene, er blitt beryktet for sin brutalitet, med rapporter om både seksuelle overgrep, tyverier og drap. De opererer på frontlinjen mellom de med penger og de uten i Sør-Afrika. Aksjonene er vitnesbyrd om at ulikhetene i samfunnet ikke forsvant med apartheid.

<b>JEVNET MED JORDEN:</b> Tusenvis av sørafrikanere holder til i ulovlige bosetninger utenfor storbyene. Denne kvinnen leter etter noe å redde fra ruinene etter at De røde maurene har knust de primitive husene til pinneved. 
JEVNET MED JORDEN: Tusenvis av sørafrikanere holder til i ulovlige bosetninger utenfor storbyene. Denne kvinnen leter etter noe å redde fra ruinene etter at De røde maurene har knust de primitive husene til pinneved.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>FALLEN SOLDAT:</b> Kervin Arthur Woods (46) ble drept da beboerne i Lenasia utenfor Johannesburg gjorde motstand mot en opprydning. Kollegaene viser ham den siste respekt i begravelsen. 
FALLEN SOLDAT: Kervin Arthur Woods (46) ble drept da beboerne i Lenasia utenfor Johannesburg gjorde motstand mot en opprydning. Kollegaene viser ham den siste respekt i begravelsen.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>TAUS PROTEST:</b> Hva skjer med oss nå? står det skrevet i ansiktene til disse barna som bæres ut av en bygning i Johannesburg som ryddes for okkupanter. Grunnleggeren av Red Ant, Johan Bosch, forteller til The Guardian at alle ansatte har gått på kurs i medfølelse og at beboere får <br/>48 timers varsel. 
TAUS PROTEST: Hva skjer med oss nå? står det skrevet i ansiktene til disse barna som bæres ut av en bygning i Johannesburg som ryddes for okkupanter. Grunnleggeren av Red Ant, Johan Bosch, forteller til The Guardian at alle ansatte har gått på kurs i medfølelse og at beboere får
48 timers varsel. 
Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features

Den nye lovgivningen fra 1994 førte til at det ikke lenger var begrensninger på hvor de sorte kunne oppholde seg. Tusener av fattige søkte inn til byene for å finne jobb og bosted. Mens velstående hvite trakk seg tilbake til forstadshus gjemt bak høye murer og gjerder, ble ubrukte blokker og bygninger i sentrumsområdene overtatt av massene fra landet, alt fra kriminelle og narkotikamisbrukere til ærlige, desperate familier uten andre steder å gå.

Vi er tøffe, men profesjonelle.

Men de siste årene har bysentrene igjen blitt attraktive. Eiendomsspekulanter og tomteeiere vil ha restauranter, barer og forretninger i de tidligere så belastede strøkene. Husokkupantene må vekk. Det samme skjer i utkanten av byene, hvor den fattige delen av befolkningen har slått seg ned på land hvor eierne heller vil ha kjøpesentre. Politiske løfter om nye boliger andre steder blir altfor sjelden innfridd, og bidrar til motstanden mot å flytte på seg. For mange er det også mer enn en kamp for tilværelsen og tak over hodet, men også en politisk kamp, der de kjemper for retten til å ta tilbake land som de hvite en gang stjal. Skyggene fra apartheid er fortsatt lange.

Opprydningene minner mest om en militær operasjon, med falne på begge sider. De innleide styrkene fra De røde maurene slåss, med skjebnens nådeløse sans for ironi, mot sine egne. De er rekruttert fra den fattige delen av befolkningen. Fra Soweto, fra gruvene, fra fengslene. Noen har selv bodd i husene de jevner med jorden. Fotografen James Oatway fikk som førstemann følge de forhatte skvadronene fra De røde maurene tett. Hans bilder er også bilder av ulikhetene som fortsatt plager Sør-Afrika.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 24 2020

<b>ALT SKAL VEKK:</b> Både beboere og inventaret havnet på gata da Den røde maurene ryddet en ti-etasjers bygning kjent som Fatti's Mansion i Johannesburg. Sikkerhetsstyrkene fjerner metodisk såkalte huskaprere på oppdrag fra myndigheter og huseiere. 
ALT SKAL VEKK: Både beboere og inventaret havnet på gata da Den røde maurene ryddet en ti-etasjers bygning kjent som Fatti's Mansion i Johannesburg. Sikkerhetsstyrkene fjerner metodisk såkalte huskaprere på oppdrag fra myndigheter og huseiere.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>INGEN UTVEI:</b> Utseendet på blokken vitner om at beboerne ikke levde noe luksusliv før de ble kastet ut. 
INGEN UTVEI: Utseendet på blokken vitner om at beboerne ikke levde noe luksusliv før de ble kastet ut.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>BARE EN JOBB:</b> De røde maurene kommer selv fra fattigdom, og kjenner selv til elendigheten de påfører ofrene. Sju dollar om dagen er ikke mye, men det er en start på veien til noe bedre.  
BARE EN JOBB: De røde maurene kommer selv fra fattigdom, og kjenner selv til elendigheten de påfører ofrene. Sju dollar om dagen er ikke mye, men det er en start på veien til noe bedre.   Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>MOTSTANDSKAMP:</b> Bevæpnet med macheter, steiner og kjepper tar de illegale beboerne opp kampen mot mennene som er betalt for å kaste dem vekk fra området, der eierne vil bygge kjøpesenter. I dette sammenstøtet ble det drept personer på begge sider i konflikten. 
MOTSTANDSKAMP: Bevæpnet med macheter, steiner og kjepper tar de illegale beboerne opp kampen mot mennene som er betalt for å kaste dem vekk fra området, der eierne vil bygge kjøpesenter. I dette sammenstøtet ble det drept personer på begge sider i konflikten.  Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features
<b>NEKTET Å FLYTTE:</b> Tøffe, men proffe. <br/>Slik karakteriserer sikkerhetsselskapet Red Ant seg selv. Denne mannen ble drept i kamper under en såkalt «rivningsprosess» i Vlakfontein. 
NEKTET Å FLYTTE: Tøffe, men proffe.
Slik karakteriserer sikkerhetsselskapet Red Ant seg selv. Denne mannen ble drept i kamper under en såkalt «rivningsprosess» i Vlakfontein. 
Foto: James Oatway/Panos Pictures/Felix Features

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2020.

Les også