Britenes innleide super-soldater

De Fryktløse fra fjellene

De har blitt kalt verdens tøffeste soldater: I mer enn 200 år har gurkhaene fra Nepal kjempet i den britiske hæren. Britene har ikke vært like trofaste mot dem.

<b>BERGET BRITER:</b> Gurkhasoldatene i Afghanistan skulle egentlig bare holde vakt. De berget i stedet <br/>sine engelske kolleger.
BERGET BRITER: Gurkhasoldatene i Afghanistan skulle egentlig bare holde vakt. De berget i stedet
sine engelske kolleger.
Foto: wikimedia commons
Publisert

Fienden observert smuget foran oss. Et hundre og femti meter. Dør på venstre side …

Den 25 år gamle Kailash Limbu ropte inn i felttelefonen mens skuddene fra Taliban holdt ham nede. Det sto om livet. Ikke til hans egne landsmenn, men til soldater med opphav 7500 kilometer unna fra fjellandet han selv kom fra.

I syv år hadde den nepalske gurkha-soldaten vært soldat i den britiske hæren, med erfaring fra både Sierra Leone og Bosnia. Men kampene i Afghanistan var blant de hardeste han hadde vært med på. Han grep etter granatkasteren mens han ropte etter dekning. Et øyeblikk senere var bygningen skuddene kom fra innhyllet i røyken fra granaten han skjøt.

Det var ikke meningen at gurkha-soldatene i Helmand-provinsen skulle havne i slike situasjoner. Hovedoppgaven var å beskytte den britiske hærens Camp Bastion-base i den afghanske provinsen. Men siden britene befant seg midt i en fullskala krig, ble også gurkha-soldatene sendt til fronten. Igjen.

De 40 gurkha-soldatene i Nawzad var en del av en 190 år gammel tradisjon med nepalske soldater i britisk tjeneste. De startet som krigsutbytte, og endte opp som elitestyrke uten sidestykke. Kjennetegn: Den fryktinngytende kukri-kniven.

<b>PRESENTER KNIV:</b> Kuris – gurkha-soldatenes spesielle kniv er blitt symbolet på elite-avdelingen. Her i Le Sart i Frankrike under 1. verdenskrig.
PRESENTER KNIV: Kuris – gurkha-soldatenes spesielle kniv er blitt symbolet på elite-avdelingen. Her i Le Sart i Frankrike under 1. verdenskrig. Foto: wikimedia commons

Bedre enn bønder

− Å bli gurkha-soldat er ikke bare et yrke, men en livsstil for unge nepalske menn. De har sett sine bestefedre, onkler og brødre bli soldater og hatt en drøm om å følge i deres fotspor. Livet i landsbyen byr ikke på mange valg. Å bli gurkha-soldat var et foretrukket alternativ til et hardt gårdsliv, forteller Tim Gurung til Vi Menn.

I 13 år var han soldat i det britiske gurkha-regimentet. Nå har han har skrevet bok om de beryktede soldatene.

− Gjennom over 200 århundrer har gurkhaene blitt en del av Nepals identitet og spilt en stor rolle i landets historie, forteller Gurung.

Totalt tjenestegjør rundt 3500 vervede nepalske gurkha-soldater i den britiske hæren, i all hovedsak rekruttert fra seks etniske grupper i det lille fjellandet i Asia. De regnes ikke som leiesoldater, men folkerettslig sett fullt integrert i den britiske hæren.

I tillegg tjenestegjør nepalske gurkhaer i den indiske hæren, for Brunei og Singapore.

<b>FORFATTER OG OFFISER:</b> Tim Gurung fra da han var utplassert for britene i Hongkong i 1992. Nå har han skrevet bok om sine landsmenn fra Nepal; gurkhane. Å bli gurkha-soldat var et foretrukket alternativ til et hardt gårdsliv, sier han.
FORFATTER OG OFFISER: Tim Gurung fra da han var utplassert for britene i Hongkong i 1992. Nå har han skrevet bok om sine landsmenn fra Nepal; gurkhane. Å bli gurkha-soldat var et foretrukket alternativ til et hardt gårdsliv, sier han. Foto: Privat

Kjempet side om side

Gurkhaene har fått navnet sitt fra den lille bystaten Gorkha. På slutten av 1700-tallet sørget kongen av Gorkha for å samle en rekke småstater i Himalaya til det som skulle bli Nepal. Landet angrep Tibet, utfordret Kina og i 1814 ble det krig med det mektige Ostindiske kompani, som styrte India for britene.

Rundt 12.000 gurkha-krigere kjempet mot en styrke på 30.000 britiske og indiske soldater, godt utstyrt med moderne våpen. På tross av det klarte gurkhaene å kjempe en to år lang krig før de måtte gi etter for overmakten. Krigen ble avsluttet med en fredsavtale, som lot Ostindiakompaniet verve gurkha-soldater for tjeneste i Bengal.

Siden da har de nepalske soldatene tjent i den britiske hæren og gjort tjeneste i de fleste av britenes kriger.

Allerede i 1817 kjempet de for britene i krigen mot Marathariket, som utfordret Ostindiakompaniets makt i India. I 1825 mottok gurkha-bataljonene sine første æresbevisninger og i 1857 beviste de sin lojalitet til britene i det indiske opprøret i 1857. Utover 1800-tallet tjenestegjorde gurkha-soldater i britenes kriger i Burma, Afghanistan, Somaliland, Malta, Kypros, Sør-Afrika og Kina.

<b>I FREMSTE LINJE:</b> Britiske gurkha-soldater under trening i USA mot amerikanske styrker. Legg merke til kuris-kniven bak på sekken − våpenet som fortsatt er en del av de nepalske vervede soldatenes kamputrustning.
I FREMSTE LINJE: Britiske gurkha-soldater under trening i USA mot amerikanske styrker. Legg merke til kuris-kniven bak på sekken − våpenet som fortsatt er en del av de nepalske vervede soldatenes kamputrustning. Foto: wikimedia commons

Først på slagmarken

Da tyskerne rullet over grensene i Frankrike under 1. verdenskrig, ble over 100.000 nepalske soldater sendt til Europa for å tjenestegjøre i Frankrike, Flandern, Gallipoli og andre frontavsnitt. Mer enn 20.000 kom aldri hjem igjen. Under det blodige slaget om Gallipoli mellom april 1915 og januar 1916, var gurkha-soldater blant de første til å gå i land og de siste som ble evakuert.

Etter kamper i Frankrike 25. september 1915 ble den 26 år gamle Thapa Magar den første gurkha-soldaten som fikk den høyeste utmerkelsen i den britiske hæren, Victoriakorset, for heltemot i strid. På tross av at han selv var skadd, bar han med seg en skadet britisk offiser tilbake til egne linjer, før han snudde og bar med seg ytterligere to soldater, på tross av at han ble skutt av tyskerne.

«Det er bedre å dø enn å være en feiging,» er mottoet til gurkha-soldatene, noe som kan forklare hvorfor gurkha-regimentene er blant de regimentene som har fått flest utmerkelser for heltemot i den britiske hæren.

− Gurkha-soldatene er tapre, lojale og disiplinerte. De jobber hardt, er lydige og utholdende. Oppdragelsen deres gjør dem til gode soldater, forklarer Tim Gurung om hvorfor gurkhaene har fått den posisjonen de har i den britiske hæren.

<b>GIV AKT:</b> Gurkhas-soldater fotografert i 1896 – allerede da som beryktede soldater under britisk kommando.
GIV AKT: Gurkhas-soldater fotografert i 1896 – allerede da som beryktede soldater under britisk kommando. Foto: wikimedia commons

Kjempet med én arm

Også under 2. verdenskrig var det over 100.000 gurkha-soldater som kjempet for den britiske hæren i 40 bataljoner i Nord-Afrika, Italia, Hellas, Burma og flere andre frontavsnitt. Mer enn 30.000 ble skadet eller drept.

Blant dem som kjempet i Burma var den 28 år gamle Lachhiman Gurung, som i mai 1945 kjempet så tappert at han ble tildelt Victoriakorset. To ganger kastet han tilbake granater som havnet i hans skyttergrav. Den tredje granaten som kom eksploderte i hånden hans. På tross av det fortsatte han å kjempe alene i fire timer i jungelen. Han overlevde, men foran hans stilling lå 31 døde japanske soldater.

Da India ble uavhengig i 1947, var det ti gurkha-regimenter i den britisk-indiske hæren. Fire av dem ble med over til den britiske hæren. Resten forble i den indiske hæren, som idag har den største kontingenten av gurkha-soldater. Siden den gang har de nepalske soldatene tjenestegjort i Hongkong, Malaysia, på Borneo, Kypros, under Falklandskrigen, i Kosovo, Irak og Afghanistan.

<b>FØRST INN, SIST UT:</b> Gurkha-soldatene var 7500 kilometer hjemmefra og ble ansett som lette å ofre i kampene mot tyskerne som her i Frankrike. Men gurkhaene ble britenes helter på slagmarken.
FØRST INN, SIST UT: Gurkha-soldatene var 7500 kilometer hjemmefra og ble ansett som lette å ofre i kampene mot tyskerne som her i Frankrike. Men gurkhaene ble britenes helter på slagmarken. Foto: wikimedia commons

Har ofret mye

De blir sett på som tapre og lojale, men Tim Gurung mener få snakker om de store ofrene gurkhaene gjør.

Det er bedre å dø enn å være en feiging.

− Siden 1815 er det ikke en eneste krig hvor gurkhaene ikke har kjempet side om side med britene. Gurkhaene har spilt en viktig rolle i å sikre britiske interesser i Asia, og de har ofret ekstremt mye, mener Gurung, og viser til de store tapene blant gurkhaene under 1. og 2. verdenskrig.

Nepal ble aldri kolonisert av britene, men Gurung mener likevel landet har blitt utnyttet.

− Britene har utnyttet gurkhaene siden 1815, og gjør det den dag i dag. De som ble skadet og forkrøplet under 2. verdenskrig ble sendt tomhendt hjem. Mange har levd miserable og uverdige liv hjemme i Nepal etterpå, sier han, men understreker at det har blitt bedre.

Nylig fikk pensjonerte gurkha-soldater rett til å bo i Storbritannia med samme pensjon som de britiske soldatene de har kjempet sammen med.

Mange britiske soldatkolleger synes nok det er vel fortjent. For eksempel de som var i ferd med å bli ofre for Talibans fremstøt mot en politistasjon i den lille byen Nawzad i Afghanistan i juli 2006.

I juli 2006 ble 40 gurkha-soldater sendt fra Camp Bastion-basen i Helmandprovinsen, til en politistasjon i Nawzad, 65 kilometer unna. I løpet av en ti-dagersperiode ble de 40 soldatene, blant dem 25 år gamle Kailash Limbu, angrepet 28 ganger av et hundretalls Taliban-krigere.

<b>PÅ FALKLAND:</b> Da britene skulle gjenerobre Falklands-øyene fra Argentina, ble gurkha-soldater sendt med den største selvfølgelighet.
PÅ FALKLAND: Da britene skulle gjenerobre Falklands-øyene fra Argentina, ble gurkha-soldater sendt med den største selvfølgelighet. Foto: wikimedia commons

«Apocalypse Now Zad»

Så intense var kampene i området rundt Nawzad at soldatene døpte dem «Apocalypse Now Zad».

Gurkhaene har spilt en viktig rolle i å sikre britiske interesser i Asia, og de har ofret ekstremt mye.

Taliban-krigerne som kjempet mot gurkha-soldatene i Nawzad i Afghanistan var nær ved å overta hele basen, men lykkes ikke. Blant annet takket være tapperheten de nepalske soldatene utviste. Som den 20 år gamle infanterisoldaten Nabin Rai, som bemannet et maskingevær på taket av politistasjonen da en kule gikk gjennom kikkertsiktet på geværet hans og traff ham i ansiktet.

Da kommandanten forsøkte å få ham evakuert fra posisjonen sin, nektet han å komme ned, men fortsatte kampen. Da han senere ble truffet igjen, denne gangen i hjelmen, lente han seg tilbake, tok en sigarett før han kastet seg inn i kampene igjen.

Helt i tråd med ryktet gurkhaene har opparbeidet seg gjennom 200 år.n

Kilder:

Gurkha spirit triumphs in siege of Nawzad, The Daily Telegraph,
5. oktober 2006

Gurkha: Better to Die than Live a Coward: My Life in the Gurkhas, av Kailash Limbu

The Gurkhas, av Mike Chappell

E-post-intervju med Tim Gurung

<b>I INDISK TJENESTE:</b> Gurkhaer fra Nepal sloss ikke bare for Storbritannia. Også India har vervet Gurkhaer til sin arme.
I INDISK TJENESTE: Gurkhaer fra Nepal sloss ikke bare for Storbritannia. Også India har vervet Gurkhaer til sin arme. Foto: wikimedia commons

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 57 2020

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2020.

Les også