Det ville vesten

Da William Cody ble Buffalo Bill

William Frederick Cody alias Buffalo Bill var en legendarisk bøffeljeger og berømt showmann som dramatiserte det amerikanske ville vesten.

Foto: Royale Photographie/Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Mannen som skulle bli den berømte Buffalo Bill ble født i Iowa i 1846. Han ble farløs som elleveåring og måtte deretter forsørge mor og søsken. I tenårene rakk han mye. Blant annet var han kusk på den kontinentale postruten som het Ponniekspressen, pelsjeger, deltager i straffe-ekspedisjoner mot indianere i Kansas og spion for nordstatene under borgerkrigen.

I 1867-68 jaktet han på bøfler for å skaffe kjøtt til arbeiderne som bygde en gren av Union Pacific-jernbanen. Utfallet av en uvanlig jaktkonkurranse da han var 21 år ga ham retten til å bruke tilnavnet Buffalo Bill. Målet var å drepe flest mulig bøfler (amerikanske bisoner) i løpet av åtte timer. Ved hjelp av list og sammendriving av bøflene i tette flokker felte William Cody 68 bisoner og slo den dyktige bøffeljegeren William (Bill) Comstock med 20 flere felte dyr.

Da ble Bill Cody en lokal kjendis.

Utroskap

Det er blitt påstått at han i løpet av atten måneder drepte 4280 bøfler, som var prærieindianernes basisføde. Det bidro sterkt til å befeste Buffalo Bills ry. På tross av virksomhet som indianerjeger ga han uttrykk for forståelse og medfølelse for det amerikanske urfolk, og som speider og guide med stort mot og utholdenhet var han sterkt etterspurt.

Som 20-åring giftet Bill Cody seg med den to år eldre kvinnen Louisa Maud Frederici. Ekteskapet ble ikke lykkelig, blant annet på grunn av hans utroskap, men de forble gift så lenge Cody levde.

BLE VENNER: Buffalo Bill og Sitting Bull på ikonisk bilde, tatt i Montreal 1885.
BLE VENNER: Buffalo Bill og Sitting Bull på ikonisk bilde, tatt i Montreal 1885.

Westernshow

Det avgjørende omslaget i Bill Codys liv kom i 1872. Noen år tidligere var han blitt kjent med forfatteren E. Z. C. Judson, som under pseudonymet Ned Buntline beskrev det ville vesten i såkalte «dime novels», en forgjenger til senere kiosklitteratur. Han var betatt av den berømte Bill Codys bedrifter og skulle bli en sterk kraft i utformingen av legenden om Buffalo Bill.

Judson overtalte ham til å spille Buffalo Bill i et nytt westernshow han hadde skrevet. Det skulle settes opp på et teater i Chicago. Showet ble en stor suksess, og folk gikk mann av huse for å se det. Det neste tiåret reiste Cody omkring i USA med det lignende utstillings-showet «Scouts of the Plains». Privat utviklet Buffalo Bill seg med tiden til en person som var en blanding av virkelighet og fiksjon.

I 1883 var Cody blitt så kjent at han satte opp sitt eget show, som senere fikk det lange navnet «Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders of the World». Det var en miks av sirkuskunster, innleide soldater og innleide hylende indianere, og Cody spilte seg selv (bildet over fra 1890 viser ham omgitt av indianske skuespillere).

Sirkuset omfattet hele 209 personer, blant dem størrelser som indianerhøvdingen Sitting Bull og skarpskyttersken Annie Oakley. Dyrene i selskapet omfattet blant annet 160 hester og 18 bøfler. Showet ble stadig mer etterspurt.

Turnerte Europa

Buffalo Bills ry spredte seg til Europa. Folk leste sensasjonelle avisartikler og serieblader om ham, og sirkuset hans turnerte blant annet i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia. Så, i 1895, ville han stifte et idealsamfunn i den nordvestlige og øde delstaten Wyoming. Han grunnla samfunnet Cody og drev hoteller der, men kom etter hvert i økonomisk uføre.

10. januar 1917, bare to måneder etter sin siste show-opptreden, døde William F. Cody 71 år gammel av sykdom.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 40 2019

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2020, og sist oppdatert 15/12 2020.

Les også