Johnny Haglund i rømlingenes skjulested

Byen der folk går under jorden

Det sies at ørkenbyen Coober Pedy har en forbannelse, men at den tar tiår å oppdage. Og da er det for sent. Se bildene.

<b>SVALT OG ENSOMT:</b> Sommerhete eller problematisk rulleblad? Begge deler lokker innbyggerne i Coober Pedy under jorden.
SVALT OG ENSOMT: Sommerhete eller problematisk rulleblad? Begge deler lokker innbyggerne i Coober Pedy under jorden. Foto: Haglund, Johnny
Sist oppdatert

Lyden av absolutt stillhet er fantastisk. Luften lukter ørken og huden nærmest krøller seg på grunn av varmen. Nabobyen ligger nesten sytti mil unna.

Coober Pedy ligger i hjertet av verdens største opalfelt i staten South Australia. Stedet er beryktet for sine ekstremt varme somre, med temperaturer opp mot 45 grader. Nedbørsmengdene er minimale, og ifølge de som bor her har det regnet kun to millimeter de siste to årene, men regnet traff aldri bakken.

Et vannhull

– Det fordampet før det landet, er jeg blitt fortalt.

Navnet Coober Pedy stammer fra det aboriginske ordet kupa-piti, som betyr noe sånt som: «gutter, et vannhull».

I denne ødemark vil folk flest vegre seg mot å bo. Med mindre du er en gammel nazist da.

<b>DRØMTE OM RIKDOM:</b> Tim kommer fra Bratislava og har vært i Coober Pedy «et helt liv».
DRØMTE OM RIKDOM: Tim kommer fra Bratislava og har vært i Coober Pedy «et helt liv». Foto: Johnny Haglund
<b>DAMEFIKSERT:</b> Til å være gal etter jenter (visstnok), bodde ikke Crocodile Harry midt i smørøyet. I stedet samlet han truser og jomfruer.
DAMEFIKSERT: Til å være gal etter jenter (visstnok), bodde ikke Crocodile Harry midt i smørøyet. I stedet samlet han truser og jomfruer. Foto: Haglund, Johnny
<b>ORDEN I ØRKENEN:</b> Tim kjøpte eiendommen til Crocodile Harry da legenden døde. Men det er orden i kaoset. Alt er plassert med omhu, og mye har stått uberørt siden 1990-tallet.
ORDEN I ØRKENEN: Tim kjøpte eiendommen til Crocodile Harry da legenden døde. Men det er orden i kaoset. Alt er plassert med omhu, og mye har stått uberørt siden 1990-tallet. Foto: Haglund, Johnny

Dyster fremtids-scene

Ut av ørkenens flate landskap dukker en scene fra en fantasirik science fiction-film opp. Bokstavelig talt.

− Mad Max Beyond Thunderdome ble spilt inn her i 1985, skryter en litt reservert mann med rynker og rusten stemme. Tim dukker brått opp mellom gamle bilvrak, ødelagte sykler, tomme oljefat og skrantne kaktuser. Skrot fra ende til annen, men det ser likevel ganske oppstilt ut. Noen har plantet det her med omhu: Den beryktede «Crocodile Harry». En legende langt hjemmefra.

<b>NEDGRAVD:</b> Misunnelse, krangel og utmattelse etter jakten på rikdom kunne få alvorlige konsekvenser. I de forlatte opalgruvene ligger fortsatt angivelig en rekke lik begravet.
NEDGRAVD: Misunnelse, krangel og utmattelse etter jakten på rikdom kunne få alvorlige konsekvenser. I de forlatte opalgruvene ligger fortsatt angivelig en rekke lik begravet. Foto: Haglund, Johnny
<b>ANGRER:</b> I gruven tjente Charlie Skrenya først en formue på opaler, senere på utleie til filmgiganter som Warner Brothers. Men jakten på rikdom har hatt sin pris. Han ble fange av Coober Pedys forbannelse.
ANGRER: I gruven tjente Charlie Skrenya først en formue på opaler, senere på utleie til filmgiganter som Warner Brothers. Men jakten på rikdom har hatt sin pris. Han ble fange av Coober Pedys forbannelse. Foto: Haglund, Johnny

Fascinerer

Et hull i det røde og oransje landskapet, egentlig en gruveinngang, viser inngangen til hjemmet hans. Et sted Hollywood-stjernene Mel Gibson og Tina Turner en gang i tiden besøkte.

Men uansett hvor berømte de to er, vil jeg si at han som bodde her en gang for mange år siden fascinerer mer.

<b>46 NASJONER – ALLE TØRSTE:</b> Coober Pedy har 1800 innbyggere med opprinnelse i 46 nasjoner. Problemer med bråk etter inntak av alkohol har vært en utfordring.
46 NASJONER – ALLE TØRSTE: Coober Pedy har 1800 innbyggere med opprinnelse i 46 nasjoner. Problemer med bråk etter inntak av alkohol har vært en utfordring. Foto: Haglund, Johnny

BH-en til Tina Turner

I 1992 var jeg i Australia som backpacker. Jeg hadde kjøpt gammel bil i Sydney mange uker tidligere, og var på vei gjennom Australias enorme landområder. Lite penger hadde jeg. Men tid hadde jeg derimot uendelig med. I Coober Pedy stoppet jeg. På utsiden av denne underlige byen fant jeg veien til Crocodile Harry.

Harry satt inne i hula si med skjegg og gammel kropp, men snakket om kvinners underliv som om han var 40 år yngre.

− Og, fortalte Harry meg stolt:

− ... jeg fikk BH-en til Tina Turner da hun var her.

<b>SVALT OG DISKRET:</b> The Underground Motel er hyggelig innredet, men vinduspussen slipper vertskapet å prioritere.
SVALT OG DISKRET: The Underground Motel er hyggelig innredet, men vinduspussen slipper vertskapet å prioritere. Foto: Haglund, Johnny
<b>KLAR BESKJED:</b> Du ønsker kanskje ikke gjester når du setter opp dette skiltet ved innkjørselen din: «Privat eiendom – hold deg unna. Og til rasshølet som tar ned wiren min og som stjal tauet mitt; fortsett med det!».
KLAR BESKJED: Du ønsker kanskje ikke gjester når du setter opp dette skiltet ved innkjørselen din: «Privat eiendom – hold deg unna. Og til rasshølet som tar ned wiren min og som stjal tauet mitt; fortsett med det!». Foto: Haglund, Johnny

Gjemme seg vekk

Den gang visste jeg ikke mye om den gamle krokodillejegeren, men jeg hadde hørt rykter om at han var i SS under krigen.

− Jeg var ung og ble lurt, hevdet han da jeg spurte. Han ville selvsagt ikke snakke om det, men det ga meg en idé om hvorfor han havnet på denne isolerte plassen.

− Et bra sted å gjemme seg litt vekk, bekrefter Tim, som brått dukker opp igjen fra sin hule i veggen. Han ble kjent med Crocodile Harry i 1978, og de var gode venner helt til den gamle krokodillejegeren døde i 2006. Etter kameratens død kjøpte Tim like godt hele eiendommen.

<b>VERDENS LENGSTE:</b> The Dingo Fence er verdens lengste gjerde og strekker seg 5614 km gjennom Australia, fra østkysten og vestover til kysten i South Australia. Gjerdet ble satt opp i 1885 for å holde dingoene, australske villhunder, ute fra det sørlige Australia på grunn av sauer. En gang var gjerdet hele 9600 km langt.– Du har sauer sør for gjerdet og kveg nord for gjerdet, kan Charlie fortelle. Her er en strekning av gjerdet, som passerer like ved Coober Pedy.
VERDENS LENGSTE: The Dingo Fence er verdens lengste gjerde og strekker seg 5614 km gjennom Australia, fra østkysten og vestover til kysten i South Australia. Gjerdet ble satt opp i 1885 for å holde dingoene, australske villhunder, ute fra det sørlige Australia på grunn av sauer. En gang var gjerdet hele 9600 km langt.– Du har sauer sør for gjerdet og kveg nord for gjerdet, kan Charlie fortelle. Her er en strekning av gjerdet, som passerer like ved Coober Pedy. Foto: Haglund, Johnny
<b>SOL OG STØV:</b> Sola går ned over ørkenbyen Coober Pedy.
SOL OG STØV: Sola går ned over ørkenbyen Coober Pedy. Foto: Haglund, Johnny

Perfekt for rømlinger

Hvorfor Tim havnet her?

− Jeg vet hva du tenker, gliser han, og hinter til det faktum at mange banditter, nazister og andre som ønsket å være i fred, fant Australia som et bra sted å «forsvinne».

− Og dette helvetes bortgjemte, varme og støvete hjørnet av landet er fortsatt et bra sted å være hvis du ikke ønsker oppmerksomhet, gliser Tim, men hevder han selv aldri har rømt fra noe. Opprinnelig kommer han fra Bratislava i Slovakia. Som for de fleste andre var det drømmen om opaler og rikdom som drev ham hit.

" Skulle ønske at jeg aldri hadde forlatt Europa, for jeg kommer aldri vekk fra Coober Pedy.

− Men kanskje jeg burde ha rømt herfra. For når du først slår rot her, kommer du aldri videre, hevder han.

<b>STÅR TOMME:</b> Mange fraflytta hus i Coober Pedy, og ifølge flere jeg snakket med står minst 30 % av husene i byen tomme.
STÅR TOMME: Mange fraflytta hus i Coober Pedy, og ifølge flere jeg snakket med står minst 30 % av husene i byen tomme. Foto: Haglund, Johnny
<b>DAGLIG FORBINDELSE:</b> Verden er ikke som den engang var. Coober Pedy er fortsatt isolert, men nå har byen idet minste daglig bussforbindelse med Adelaide, som ligger ca. 85 mil sørover.
DAGLIG FORBINDELSE: Verden er ikke som den engang var. Coober Pedy er fortsatt isolert, men nå har byen idet minste daglig bussforbindelse med Adelaide, som ligger ca. 85 mil sørover. Foto: Haglund, Johnny

Hus under bakken

Byen har ifølge Tim i dag kun 1800 innbyggere. Mange har bygget sine hjem under bakken. Selv hotellet jeg har funnet, The Underground Motel, er bygget under jordens overflate. Og det er forståelig. Om sommeren er det ikke bare innbyggernes eventuelle forhistorie som gjør det smart å gå under jorden. For her herjer ekstrem hete. Men selv med 40 plussgrader, er motellrommet mitt behagelig.

Og i og rundt de underjordiske hjemmene og alle bilvrakene i den enorme, rødlige ørkenen bor Coober Pedy ytterst gjestfrie innbyggere.

− Ta en øl med oss, inviterer Tim og trekker meg med til The Croatian Club.

<b>EN AV GUTTA:</b> Menn som Jimmy the Scotsman, opprinnelig fra Skottland, finnes det fortsatt noen igjen av i Coober Pedy. Men de gamle, fargerike opalgraverne begynner å tynnes ut.
EN AV GUTTA: Menn som Jimmy the Scotsman, opprinnelig fra Skottland, finnes det fortsatt noen igjen av i Coober Pedy. Men de gamle, fargerike opalgraverne begynner å tynnes ut. Foto: Haglund, Johnny

En fyr uten tenner

Coober Pedy har flere slike klubber, myntet på europeiske innvandrere.

− Coober Pedy har 46 forskjellige nasjonaliteter, hevder Tim og introduserer meg for noen svært originale typer. De sitter rundt et bord, noen med øl og noen med brus.

Den ene sovner litt innimellom mens vi prater. En kar er det ingen som forstår hva sier, han har ikke tenner. At han er snublefull, hjelper heller ikke. En annen fyr, John, med et ansikt som drukner i skjegg og hår, skryter av at han har sluttet å drikke alkohol.

<b>SAMLET PÅ JOMFRUER:</b> Da jeg møtte Crocodile Harry i 1992, hevdet han at han samlet på jomfruer. Og alle kvinnenavnene i taket over senga hans, var jomfruer. Vel, soveværelset til den avdøde Harry er spesielt selv den dag i dag.
SAMLET PÅ JOMFRUER: Da jeg møtte Crocodile Harry i 1992, hevdet han at han samlet på jomfruer. Og alle kvinnenavnene i taket over senga hans, var jomfruer. Vel, soveværelset til den avdøde Harry er spesielt selv den dag i dag. Foto: Haglund, Johnny
<b>SOM EN OST:</b> Landskapet rundt Coober Pedy er gjennomhullet etter mer enn hundre års gruvedrift. Det står skilt som advarer med å gå inn på feltet, men alt står åpent. Bare å vandre inn på egen risiko. Og ifølge flere jeg snakket med, ligger en rekke mennesker begravd i disse tunnelene, etter konflikter opalgravere imellom.Her fra Charlies gamle opalgruve.
SOM EN OST: Landskapet rundt Coober Pedy er gjennomhullet etter mer enn hundre års gruvedrift. Det står skilt som advarer med å gå inn på feltet, men alt står åpent. Bare å vandre inn på egen risiko. Og ifølge flere jeg snakket med, ligger en rekke mennesker begravd i disse tunnelene, etter konflikter opalgravere imellom.Her fra Charlies gamle opalgruve. Foto: Haglund, Johnny

Mørke utsikter

− Jeg holdt på å dø, forteller John og ler rått bak alt håret.

Karene rundt bordet kommer som de fleste andre gjestene, fra andre steder enn Coober Pedy. Noen fra Europa, og noen fra andre steder i Australia. Alle kom de hit for å grave opaler og tjene penger.

Men, med unntak av Tim, som faktisk har tjent seg ganske rik, har de alle brukt minst like mye som de har tjent.

− Men jeg har en grei pensjon fra staten. Og så har vi minnene og frihet da, påpeker John, og bryter nok en gang ut i en utemmet latter.

<b>KARAKTER:</b> John har sluttet å drikke alkohol, etter at legene trodde han ville dø hvis han fortsatte. Nå drikker han brus og det gjorde han da jeg traff han også. Men han virket full. Morsom type, og selvsagt er han en gammel opalgraver.
KARAKTER: John har sluttet å drikke alkohol, etter at legene trodde han ville dø hvis han fortsatte. Nå drikker han brus og det gjorde han da jeg traff han også. Men han virket full. Morsom type, og selvsagt er han en gammel opalgraver. Foto: Haglund, Johnny

Beinhardt fysisk arbeid

Karene snakker om de gode, gamle dagene. Og da er det snakk om historie. For i dag er rundt 30 prosent av husene i Coober Pedy til salgs. Folk flytter fra stedet. Særlig unge menn. Det skorter på jobber.

− Du har selvsagt graving etter opaler, men de fleste unge i dag er ikke glad i beinhardt fysisk arbeid. Turister er en mulig inntektskilde, men de kommer bare noen måneder i året. Damene her kan jo vaske hotellrom og sånn, men det vil jo ikke gutta, tror Tim.

− Da står det bare en mulighet, smiler Tim; − filmbransjen.

<b>SOM EN OST:</b> Landskapet rundt Coober Pedy er gjennomhullet etter mer enn hundre års gruvedrift. Det står skilt som advarer med å gå inn på feltet, men alt står åpent. Bare å vandre inn på egen risiko. Og ifølge flere jeg snakket med, ligger en rekke mennesker begravd i disse tunnelene, etter konflikter opalgravere imellom.Her fra Charlies gamle opalgruve.
SOM EN OST: Landskapet rundt Coober Pedy er gjennomhullet etter mer enn hundre års gruvedrift. Det står skilt som advarer med å gå inn på feltet, men alt står åpent. Bare å vandre inn på egen risiko. Og ifølge flere jeg snakket med, ligger en rekke mennesker begravd i disse tunnelene, etter konflikter opalgravere imellom.Her fra Charlies gamle opalgruve. Foto: Haglund, Johnny
<b>SOM OVERFLATEN PÅ MARS:</b> Landskapet rundt Coober Pedy er ikke akkurat frodig. Ligner vel mer på planten Mars sin overflate. Ikke rart filmselskapene finner stedet attraktivt.
SOM OVERFLATEN PÅ MARS: Landskapet rundt Coober Pedy er ikke akkurat frodig. Ligner vel mer på planten Mars sin overflate. Ikke rart filmselskapene finner stedet attraktivt. Foto: Haglund, Johnny

Spiller inn film

Den muligheten ser Charlie Skreyna også. Han forteller om ferskt spetakkel i et gammelt opalfelt utenfor byen.

− Her spilte de nylig inn en film med Warner Brothers, og de brukte hauger av penger på å sprenge ut deler av landskapet for deretter å hyre inn bulldosere og vakter, ler Charlie.

− De kommer hit stadig vekk, de rike filmselskapene, og spiller inn den ene filmen etter den andre. Og det er jo ikke så rart, påpeker han og speider utover et landskap som ligner på overflaten av Mars.

<b>THE CROATIAN CLUB:</b> Noen av gutta på klubben. Coober Pedy har flere klubber myntet på europeiske innvandrere
THE CROATIAN CLUB: Noen av gutta på klubben. Coober Pedy har flere klubber myntet på europeiske innvandrere Foto: Foto; Roy Erling Karlsøen

Angrer

Ungarske Charlie Skrenya (67) var en lykkesøker. Han forlot det kommuniststyrte hjemlandet på 1970-tallet for å søke rikdom og lykke som opalgraver.

− Jeg kom til Australia i 1980, etter å ha jobbet i Øst-Tyskland. I 1986 flyttet jeg til Coober Pedy med rikdom i blikket, minnes han med en viss anger. For familien sin lot han bli igjen hjemme.

<b>UNDERJORDISKE HOTELL:</b> The Underground Motel er gravd ut under bakken. Selv med 44 plussgrader utenfor, var det behagelig temperatur inne på rommet mitt.
UNDERJORDISKE HOTELL: The Underground Motel er gravd ut under bakken. Selv med 44 plussgrader utenfor, var det behagelig temperatur inne på rommet mitt. Foto: Haglund, Johnny

Ganske ren business

Nå er Charlie pensjonert, og har tid til å ta meg med på en humpete vei ut i ørkenen. Etter en halvtimes tid ankommer vi et gammelt opalfelt med en enorm hule. I området finnes rundt 2,3 millioner gruveganger. I flere av dem ligger mennesker begravd.

− Opal-businessen er ganske ren i dag. For noen tiår siden var misunnelse, skuddveksling og drap nesten dagligdags, hevder han, og påpeker at intet sted egnet seg bedre til å begrave fienden enn i bunnen av en gruvegang.

<b>FRA CROCODILE HARRYS I 1992:</b> Slik så «hagen» til Crocodile Harry ut i 1992. Ganske likt som i dag, og den brune bilen i midten, står der fortsatt. Den grønne, rare bilen bak i bildet, var min.
FRA CROCODILE HARRYS I 1992: Slik så «hagen» til Crocodile Harry ut i 1992. Ganske likt som i dag, og den brune bilen i midten, står der fortsatt. Den grønne, rare bilen bak i bildet, var min. Foto: Johnny Haglund

Snikmord og hardt arbeid

− Deretter fylte du på med masse, og karen vil aldri bli funnet.

Det som fremstår som en forbannelse gjorde at folk trosset misunnelse, krangel, faren for snikmord og knallhardt arbeid, og ble værende:

− Når du har tjent en million dollar på opaler, vil du tjene en million til. Du blir aldri rik nok, smiler Charlie Skrenya.

Nå er det for sent

Som pensjonist sitter han igjen med en bra formue. Og en god porsjon vishet og erfaring.

− I dag har jeg to biler, et stort hus og penger nok til å reise hvor jeg vil. Men jeg fikk aldri vært den ektemannen eller pappaen jeg burde vært. Jeg ofret det fordi jeg hadde rikdom i sikte. Og nå er det for sent: Jeg sitter fast i ensomheten her i Coober Pedy, sier han, og skylder på grådigheten.

− Skulle ønske at jeg aldri hadde forlatt Europa, for jeg kommer aldri vekk fra Coober Pedy.

Nazist og krokodillejeger

<b>RØMT LEGENDE:</b> Crocodile Harry var eks-nazisten som jaget krokodiller og til slutt gikk under jorden i Cooper Pedy. 

Arvid Blumenthal sluttet seg til nazistene i det nazistokkuperte Latvia i 1942.
Han endte opp som Crocodile Harry i den australske ørkenen.

Latvieren Blumenthal var 15 år gammel da andre verdenskrig startet. Under krigsårene ble han både alvorlig skadet og visstnok tatt til fange av amerikanske tropper.

Etter krigen emigrerte han til Australia og ankom eventyrlandet i 1951. I 1956 begynte han å jakte på krokodiller i det nordlige Queensland og Northern Territory. Den gang var Australia vilt og utemmet, og Harry fikk rykte på seg for å være en skikkelig tøffing.

Det sies at Crocodile Harry skal ha drept så mange som 40 000 krokodiller – noen av dem opptil åtte meter lange. Han bodde ute i
bus­hen og levde av å selge kjøtt og skinn fra de store krypdyrene. Han ga til og med ut to bøker om dette livet: «Latvian Crocodile Hunter in Australia» (1957) og «Long after the Sun» (1958).

Etter endt krokodille-karriere, flyttet Harry inn i et hull i bakken i Coober Pedy for å grave etter opaler. Men også for å samle på dametruser. Og det viser seg at historien om at han fikk Tina Turners BH da hun var her i forbindelse med innspillingen av Mad i 1985, stemmer.

− Men dessverre ble den stjålet, minnes Tim, hans gamle venn, som påpeker at Harry er en legende. Den gamle nazisten var en beinhard fyr, en slags ekte Crocodile Dundee.

Og derfor har det også blitt sagt at Crocodile Harry var inspirasjonen til komikeren og skuespilleren Paul Hogan da han lagde de verdensberømte Crocodile Dundee-filmene på 80-tallet. Dette er nok ikke helt korrekt, selv om Harry selvsagt mente det. Men den gamle nazisten var visst også litt skrullete.

− En gang dukket Harry opp på puben iført dameklær, minnes Tim, og det er bare en av mange historier om Harry. I det tøffe, macho opalgraver-miljøet i Coober Pedy, var slik oppførsel selvsagt uhørt.

− Men vi lærte jo etter hvert å leve med raringen, ler Tim,w og forteller at Crocodile Harry døde i 2006, 81 år gammel.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 10 2020

Denne saken ble første gang publisert 13/03 2020, og sist oppdatert 13/03 2020.

Les også