USAs presidenthistorie

Alle presidentens menn

Det skulle gå seks år fra USA fikk sin uavhengighet før George Washington i 1789 ble innsatt som landets første valgte president. Etter det har ytterligere 43 menn hatt dette vervet, i kortere eller lengre perioder.

<b>STORMFULLE TIDER:</b> Det brygger opp til valg i USA 3. november. Frontene er steile, og kampen er intens om maktens sentrum; Det hvite hus.
STORMFULLE TIDER: Det brygger opp til valg i USA 3. november. Frontene er steile, og kampen er intens om maktens sentrum; Det hvite hus. Foto: FotoIllustrasjon: NTB Scanpix
Publisert

Da Donald Trump inntok Det hvite hus i januar 2017, ble han USAs 45. president.

Imidlertid har det bare vært 43 presidenter før ham, men demokraten Grover Cleveland, som var president fra 1889 til 1893 og igjen fra 1897 til 1901, regnes som landets 22. og 24. president siden republikaneren Benjamin Harrison vant presidentvalget mellom de to periodene.

Ellers er presidentene nummerert uavhengig av om de satt i en, flere eller deler av en periode.

<b>FØRSTEMANN:</b> George Washington.
FØRSTEMANN: George Washington. Foto: NTB scanpix

Måtte trekke seg

Siden 1789 er det bare Franklin D. Roosevelt som har sittet i mer enn to perioder, han ble faktisk valgt hele fire ganger, men døde helt i begynnelsen av sin fjerde presidentperiode.

I 1951, mens etterfølgeren Harry S. Truman satt i sin andre periode, vedtok man et lovtillegg til grunnloven som sier at man ikke kan sitte i mer enn to perioder.

Fire presidenter har blitt drept, og fire har dødd av naturlige årsaker under presidentskapet, mens én – Richard Nixon – har måttet trekke seg for å unngå å bli avsatt etter riksrett.

Foto: NTB Scanpix

Nummer 46?

Siden år 1800 har presidentene bodd i Det hvite hus, på adressen 1600 Pennsylvania Avenue. Det var George Washington som sammen med byplanlegger Pierre L’Enfant valgte stedet, etter at det i 1790 ble vedtatt at det skulle bygges. Til å begynne med het bygget Executive Mansion, men begrepet Det hvite hus ble brukt uformelt frem til det ble offisielt i 1901, under Theodore Roosevelt.

Selve innsettelsen av den neste presidenten er 20. januar neste år. Denne datoen har vært fast siden 1933. Før det ble presidenten innsatt fra 4. mars. Imidlertid foregår valget 3. november, og vi får da vite om det blir fire nye år på den sittende presidenten, eller om Joe Biden blir nummer 46.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 52 2020

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2020.

Les også