Turen går til Varangerhalvøya

Der fjellterrenget slutter i fjæra

På Varangerhalvøya er naturen storslagen og menneskene små. I vår mest arktiske villmark kan du gå på tur, fiske og observere et myldrende fugleliv.

Pluss ikon
<b>SPEKTAKULÆRT:</b> Ytre Syltevika naturreservat er verd en tur, og gjør seg aller best i midnattssol. Reservatet er vernet nettopp for å ta vare på det særpregede landskapet.
SPEKTAKULÆRT: Ytre Syltevika naturreservat er verd en tur, og gjør seg aller best i midnattssol. Reservatet er vernet nettopp for å ta vare på det særpregede landskapet.
Sist oppdatert

På Varangerhalvøya slutter fjellterrenget på mange vis i fjæra. Du kan fiske røye og torsk på samme tur, mens ryper og sjøfugl deler samme luftrom. Sommerstid yrer kysten av fugleliv og området har flere kjente sjøfuglkolonier som Syltefjordstappan, Ekkerøy og ikke minst Hornøya. Innover i terrenget finnes fjellreven. Varangerhalvøya brukes som reinbeite for tamrein. Men innover halvøya ser man også tegn til gamle fangstanlegg for villrein, som fantes her til slutten av 1700-tallet.

<b>INTEGRERT:</b> Bruvollstua i Syltevika er bygget i ett med omgivelsene. Under andre verdenskrig var den åsted for et spiondrama av de sjeldne. Fortsatt kan rester av spiongamma sees bak hytta.
INTEGRERT: Bruvollstua i Syltevika er bygget i ett med omgivelsene. Under andre verdenskrig var den åsted for et spiondrama av de sjeldne. Fortsatt kan rester av spiongamma sees bak hytta.

Grønt og frodig

Du kan følge grønne, frodige elvedaler innover i landet, men de høyestliggende delene av Varangerhalvøya er gold steinørken. Varangerhalvøya nasjonalpark og nærliggende naturreservater og landskapsvernområder dekker det meste av den østligste delen av halvøya. Nasjonalparken ble opprettet i 2006. Den dekker 1804 kvadratkilometer og ansees for å være den mest arktisk pregede delen av norsk fastlandsnatur. Dette gjenspeiler seg også i klimaet. Selv sommerstid er tosifrede gjennomsnittstemperaturer sjeldne, og den som skal ferdes her, må være forberedt på uvær og tåke.

Det er lite tilrettelegging for friluftsliv i nasjonalparken, men en del turstier er merket i utkantene av verneområdene. Det finnes også et fåtall åpne hytter i parken.

Området preges av mange elver og relativt få vann, så for den fiskeinteresserte er det laks og sjørøye som er de lettest tilgjengelige artene. De går opp i en rekke elver rundt hele halvøya, og den villmarksorienterte fluefisker kan oppleve godt fiske langt fra veien. Merk at elvekryssinger kan være utfordrende i perioder med høy vannstand.

<b>IDYLL:</b> Sandfjorddalen er en perle på slike sommerdager. Etter oppstigningen fra elvedalen kommer man inn i lettgått viddeterreng.
IDYLL: Sandfjorddalen er en perle på slike sommerdager. Etter oppstigningen fra elvedalen kommer man inn i lettgått viddeterreng.
<b>FISKELYKKE:</b> Varangerhalvøya har noen gode fiskevann, men mange gode lakseelver. Flere steder kan du jakte på elvas konge langt fra vei.
FISKELYKKE: Varangerhalvøya har noen gode fiskevann, men mange gode lakseelver. Flere steder kan du jakte på elvas konge langt fra vei.

Bruvollstua i Indre Syltevik

Varangerhalvøya er stor, og turmulighetene er enorme. Med telt i sekken kan man flakke rundt i ukevis, og i de mest fjerntliggende delene av området treffer man sjelden folk. For den som gjerne overnatter i hytte, og kanskje er opptatt av rekorder, kan Norges østligste DNT-hytte være et naturlig mål. Hytta finnes i Indre Syltevik ved Syltefjorden og ligger faktisk lenger øst en Istanbul. For å komme til det mest naturlige startstedet må man kjøre fra Vardø til Hamingberg. Det er i seg selv en opplevelse med drageryggformede steinformasjoner på begge sider av veien. Fra parkering på Syltevikmoan er det ca. 7 kilometer til hytta, noe som normalt tar rundt to timer. Underveis går det an å stoppe ved Syltevikvatnet og prøve fiskelykken etter røya. Hytta har tre sengeplasser og plass må bestilles på forhånd. Søk på Indre Syltevik på Ut.no for oppdatert info.

<b>RINGVI:</b> Noen av lomviene har et brillemønster rundt øynene.
RINGVI: Noen av lomviene har et brillemønster rundt øynene.
<b>TETT PÅ:</b> På Hornøya kommer du svært nære fuglelivet, men du må holde deg til etablerte stier og avgrensede områder for ferdsel.
TETT PÅ: På Hornøya kommer du svært nære fuglelivet, men du må holde deg til etablerte stier og avgrensede områder for ferdsel.

Minner fra krigen

Den lille stua ligger skjult bak en berghammer, og er ikke av ny dato. Den ble satt opp av det barnløse ekteparet Andreas og Alfhild Bruvoll på 1930-tallet. Her livnærte de seg av det naturen kunne gi, men alt endret seg da krigen kom. Norske partisaner og russiske agenter ble ilandsatt flere steder i Finnmark. I 1942 slo i alt fem motstandsmenn seg til i en gamme, bare et par hundre meter bak hytta. I 1943 ble det russiske agentnettverket på Varangerhalvøya rullet opp, og 15. juli fant Alfhild det tryggest å rømme. Sammen med ektemannen holdt hun seg skjult i Varangerhalvøyas ødemark fram til høsten. Vinteren 1943–44 overlevde de i et minimalt rom, bygget av fiskekasser under høyet i et fjøs i Båtsfjord.

OMRÅDEFAKTA

Overnattingssteder:
Flere hoteller i byer og tettsteder.
Sjekk www.visitvaranger.no
Bruvollstua i Indre Syltevika finnes på www.ut.no
Nøkkel må hentes i Vadsø.
Vardø hotell www.smakavkysten.no
Informasjon om overnatting i fyret på Hornøya på www.hornoya.no

Adkomst:
Kortbaneflyplass i Båtsfjord, Vardø og Vadsø.
Sjekk www.wideroe.no
Større fly lander i Kirkenes.
Hit flyer både SAS og Norwegian.
Bussruter på www.snelandia.no
Hurtigruten er også et alternativ www.hurtigruten.no
Mulighet for leiebil blant annet
i Vardø, Vadsø

Familietur
Varangerhalvøya har mye lettgått terreng som er velegnet for familier på tur. Her går også villmarka helt fram til bilveiene, slik at man ikke trenger å gå langt. Ta en rusletur oppover en av elvedalene, besøk et fuglefjell eller tilbring en dag i fjæra

Da krigen var over, vendte Alfhild og Andreas tilbake til Syltevika. Men i likhet med mange andre finnmarkinger, oppdaget paret at de ikke nødvendigvis fant fred, selv om krigen var slutt. Høsten 1948 ble de skilt. Andreas var sikker på at kona noen uker tidligere hadde forsøkt å servere ham forgiftet moltekrem.

Mange år senere forsøkte Andreas å flytte tilbake til hytta for å leve sine siste dager der. Det gikk bare noen timer før han kom roende over fjorden med det han ville ta vare på av sitt jordiske gods. Han vendte aldri tilbake. Den mørke historien er en slående kontrast til de flotte omgivelsene en sommerdag i Syltevika. Er du i området, anbefales besøk til Ytre Syltevik naturreservat og en fottur oppover Sandfjorddalen.

Vardø og Hornøya

En lett tilgjengelig attraksjon er Hornøya utenfor Vardø. Øya er kun 0,4 kvadratkilometer og har Norges østligste punkt, men er mest kjent for det rike fuglelivet. Sommerstid er det omtrent 80 000 fugler her, blant annet lundefugl, krykkje, skarv og lomvi. Hornøya ligger kun noen få minutters båttur fra Vardø, og det går flere daglige avganger i sesongen, som varer fra 1. april til 1. september. På Hornøya kommer du ekstremt tett på fuglene, selv om du må holde deg til de merkede stiene og respektere områder med ferdselsforbud.

Som alltid når du har med naturen å gjøre, er det beste å sette seg rolig og vente på at ting skal skje rundt deg. For den vanlige friluftsfant holder det gjerne med noen timer på øya, mens fotointeresserte gjerne vil ha flere dager og gjerne kveldslys eller midnattssol. Da er det greit å vite at det også er mulig å overnatte i den gamle fyrvokterboligen på øya. Det er 11 senger i huset. Denne overnattingen er basert på selvbetjening, og du må ha med både mat og drikkevann. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv

Fyret på Hornøya

Fyret på Hornøya ble åpnet i 1886 og automatisert i 1991. Dagens fyrbygning er fra 1959. Fyrtårnet er 20 meter høyt og firkantet. Det siste er relativt uvanlig. Rundt fyret er uthus, vokterbolig og maskinhus plassert som et tun.

TURTIPS

Bruvollstua i Syltevika

Minimum to dager. Totalt ca. 15 kilometer

Høyeste punkt: Syltevikmoan (ca. 30 moh.)

Kart: Hamningberg (Norge-serien 10191) Vardø (Norge-serien 10185) dersom du skal oppover Sandfjorddalen.

Besøk på Hornøya

Én eller flere dager Totalt ca. 2–3 kilometer

Høyeste punkt: 60 moh.

Kart: Vardø (Norge-serien 10185)

Dette koster det

Flybilletter fra Oslo til Kirkenes varierer en del i pris, men koster gjerne rundt en tusenlapp hver vei med tidlig bestilling. Noe rimeligere, om du har flaks. Flybilletter til kortbaneflyplassene kan være svært kostbare, men kan fås ned til ca. 1500 kroner hver vei.

Hornøya med to overnattinger

Overnatting på fyret: kr 400,- pr. døgn Båttransport: kr 400,-

Indre Syltevik i fire døgn

Hytta koster 100 kroner pr. døgn. Totalt 400 kroner for fire netter. Leiebil fra Vadsø lufthavn og bensin koster ca. 3000 for fire dager.

Skal du reise til Finnmark sørfra, er flybilletten en stor del av kostnaden. Det er derfor å anbefale å sette av mer tid og gjøre flere ting når man først er der. På lengre turer er det et alternativ å kjøre egen bil, noe som gir deg ekstra fleksibilitet når du er der.

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2019, og sist oppdatert 04/11 2019.

Les også