Ut på tur, aldri sur

Hvorfor blir sekken min alltid så tung?

Den korteste veien til lettere sekk, er å legge igjen unødvendig utstyr hjemme. Men lett sekk trenger ikke bety at du sier nei takk til alt som gjør turen behagelig.

Pluss ikon
<b>PAKK LETT:</b> Pakk med omtanke, og du får en langt mer behagelig tur.
PAKK LETT: Pakk med omtanke, og du får en langt mer behagelig tur. Foto: Dag Jenssen/Samfoto
Sist oppdatert

– Jeg skulle bare ta en kort fisketur fra hytta, men selv om jeg kun skulle være borte ei natt, veide sekken 24 kilo!

Min turkompis var lettere sjokkert over hvor mye han hadde dratt med seg for en overnattingstur i sommerfjellet, men da han pakket ut av sekken, fant han i alle fall deler av årsaken:

­– Jeg hadde jo tatt med hele fiskeveska. Den veide fire kilo, og i tillegg kom stang og snelle. Hva som var i veska visste jeg ikke, og jeg brukte selvsagt ikke halvparten av innholdet.

<b>ENKEL VEKTREDUKSJON:</b> Trenger du alt dette, eller holder det med spork og matskål?
ENKEL VEKTREDUKSJON: Trenger du alt dette, eller holder det med spork og matskål?

Bevisst utstyrsvalg

<b>JOGGESKO:</b> Med lettere sekk på ryggen trenger du ikke like kraftige sko. Der sparer du også krefter.
JOGGESKO: Med lettere sekk på ryggen trenger du ikke like kraftige sko. Der sparer du også krefter.

Historien om fiskeveska er ganske typisk. Det blir lett til at man slenger oppi utstyr av gammel vane når man skal pakke til tur. Slik praksis blir det både gram og kilo av. Selv om mange først og fremst tenker på å skaffe seg lettere utstyr når vekten i sekken skal reduseres, er ingenting mer kostnadseffektivt enn å legge igjen utstyr du aldri bruker. Vil du redusere vekten i sekken, er første punkt på programmet derfor en kritisk gjennomgang av hva du pleier å ha med – og hva som egentlig trengs.

Tre kjappe

1 Ikke pakk av gammel vane!

2 Velg mat uten vann.

3 Pakk dagsrasjoner.

«Ingenting mer
kostnadseffektivt enn å legge igjen utstyr du aldri bruker!»

Trenger du alltid å ha med øks? Hva skal du i så fall bruke den til på snaufjellet? Er det nødvendig å ta med hele kjelesettet på en tur hvor du uansett bare skal koke kaffe og steke pølser? Trenger du virkelig en hel liter parafin på en helgetur? Trenger du alle pluggene som fulgte med teltet? Og hvor mange klesskift er nødvendig på en tredagerstur med gode værmeldinger? Om du har en fast utstyrsliste, så noter gjerne hva du faktisk bruker i løpet av en tur. Over tid gir det et godt grunnlag for å redusere antall ting du tar med.

<b>KOKEUTSTYR:</b> <br/>Har du behov for å ha med hele stormkjøkkenet, eller trenger du kun en kaffekjele og en spritbrenner til eventuelle regnværsdager?
KOKEUTSTYR:
Har du behov for å ha med hele stormkjøkkenet, eller trenger du kun en kaffekjele og en spritbrenner til eventuelle regnværsdager?

«De tre store»

Fordel vekta riktig<br>● Vitenskapelige studier viser at energiforbruket vårt øker med mellom 0,8 og 1,8 prosent for hver kilo ekstra i ryggsekken.<br>● Ti kilo ekstra i sekken betyr altså opp mot 18 prosent økt energiforbruk. I tillegg gir en tung sekk økt risiko for både akutte skader og belastningsskader.<br>● Det er ikke bare vekten på sekken som påvirker energiforbruket for å bære den, også plasseringen av lasten spiller inn.<br>● Det er klart fordelaktig å plassere de tyngste tingene høyt i sekken og inn mot ryggen. Dette er også dokumentert gjennom vitenskapelige forsøk.● Enda bedre er det å fordele lasten mellom bryst og rygg. Ved å bære noe av lasten i en bæreveske festet til ryggsekkens brystreimer, blir sekken bedre balansert, og du bruker mindre energi på å holde ryggen rett.<br>● Vitenskapelige studier har vist at oksygenforbruket reduseres med ca. 5 prosent når lasten fordeles mellom bryst og rygg – sammenlignet med å ha all last på ryggen.
Fordel vekta riktig
● Vitenskapelige studier viser at energiforbruket vårt øker med mellom 0,8 og 1,8 prosent for hver kilo ekstra i ryggsekken.
● Ti kilo ekstra i sekken betyr altså opp mot 18 prosent økt energiforbruk. I tillegg gir en tung sekk økt risiko for både akutte skader og belastningsskader.
● Det er ikke bare vekten på sekken som påvirker energiforbruket for å bære den, også plasseringen av lasten spiller inn.
● Det er klart fordelaktig å plassere de tyngste tingene høyt i sekken og inn mot ryggen. Dette er også dokumentert gjennom vitenskapelige forsøk.● Enda bedre er det å fordele lasten mellom bryst og rygg. Ved å bære noe av lasten i en bæreveske festet til ryggsekkens brystreimer, blir sekken bedre balansert, og du bruker mindre energi på å holde ryggen rett.
● Vitenskapelige studier har vist at oksygenforbruket reduseres med ca. 5 prosent når lasten fordeles mellom bryst og rygg – sammenlignet med å ha all last på ryggen.

Det meste av tyngden på ryggen kommer fra det som ofte kalles «de tre store»: ryggsekken, sovepose med underlag og telt. Om du skal kjøpe nytt utstyr for å redusere vekt, er det her du bør starte. En hovedregel er at både telt, sovepose med underlag og ryggsekk skal veie under én kilo per person.

I dag finnes det mange lettvektstelt på markedet som oppfyller dette kravet ganske greit, spesielt dersom flere deler boligen. Velger du en dunsovepose og et lett, oppblåsbart underlag kan du holde varmen i ganske kjølige netter med en totalvekt under kiloen. Om du går litt opp i vekt, og tillater at soveposen nærmer seg kiloen og liggeunderlaget kommer i tillegg, får du et sovesystem som for mange holder til noen få minusgrader.

Vær bevisst<br>● Tenk kroner pr. kilo redusert vekt når du vurderer kjøp av nytt utstyr.<br>● Selv om prosentvis vektreduksjon kan være stor ved å kjøpe en ny gassbrenner, er det ikke sikkert det er en kostnadseffektiv måte for å redusere totalvekten.<br>● Normalt er det på sekk, sovepose, underlag og telt de største vektreduksjonen kan oppnås.<br>● Emballasje kan også utgjøre mye vekt. Du trenger ikke pakksekker ment for en padletur når du skal gå til fots, og ofte kan du fjerne mye innpakning på maten.<br>● Bruk gjerne et regneark for å holde oversikt over vekten i ryggsekken. Det er en fin prosess for å bevisstgjøre seg selv hvor vekten på ryggen kommer fra, og gjør at du ser hvor mye alle tingene du sjelden bruker veier til sammen.
Vær bevisst
● Tenk kroner pr. kilo redusert vekt når du vurderer kjøp av nytt utstyr.
● Selv om prosentvis vektreduksjon kan være stor ved å kjøpe en ny gassbrenner, er det ikke sikkert det er en kostnadseffektiv måte for å redusere totalvekten.
● Normalt er det på sekk, sovepose, underlag og telt de største vektreduksjonen kan oppnås.
● Emballasje kan også utgjøre mye vekt. Du trenger ikke pakksekker ment for en padletur når du skal gå til fots, og ofte kan du fjerne mye innpakning på maten.
● Bruk gjerne et regneark for å holde oversikt over vekten i ryggsekken. Det er en fin prosess for å bevisstgjøre seg selv hvor vekten på ryggen kommer fra, og gjør at du ser hvor mye alle tingene du sjelden bruker veier til sammen.

Også på selve ryggsekken er det mye vekt å spare. Her må du vurdere nøye hvor mye plass du trenger, for en større sekk betyr også økt vekt. På sommerturer klarer man seg overraskende bra med en sekk på 50–60 liter, litt avhengig av hvor mye utstyr man skal ha med i tillegg til selve turutstyret. Romstort ekstrautstyr som vadere og fotoutstyr kan gi økt plassbehov, men større sekk betyr ofte at man tar med seg mer.

Kokeutstyr

Riktig mat<br>● Maten bør ha mye energi og lavt vanninnhold. Jeg bruker frokostblanding tilsatt tørrmelk og sukker til frokost.<br>● Knekkebrød, tørket frukt, nøtter og sjokolade er fint i løpet av dagen.<br>● Til middag bruker jeg ofte pasta, ris eller potetmos med litt spekepølse eller makrell i tomat – eventuelt biter av dagens fiskefangst. Du kan selvsagt også unne deg frysetørret turmiddag.<br>● Det er lett å ta med altfor mye mat. Man skal selvsagt ha litt ekstraproviant, men om det til stadighet er med flere kilo mat hjem fra tur, har du feilberegnet.<br>● Erfaringsmessig er det enklere å beregne riktig om man pakker maten i dagsrasjoner. Det er lettere å holde oversikt over hvor mye du trenger enn når du tenker for en uke samlet.
Riktig mat
● Maten bør ha mye energi og lavt vanninnhold. Jeg bruker frokostblanding tilsatt tørrmelk og sukker til frokost.
● Knekkebrød, tørket frukt, nøtter og sjokolade er fint i løpet av dagen.
● Til middag bruker jeg ofte pasta, ris eller potetmos med litt spekepølse eller makrell i tomat – eventuelt biter av dagens fiskefangst. Du kan selvsagt også unne deg frysetørret turmiddag.
● Det er lett å ta med altfor mye mat. Man skal selvsagt ha litt ekstraproviant, men om det til stadighet er med flere kilo mat hjem fra tur, har du feilberegnet.
● Erfaringsmessig er det enklere å beregne riktig om man pakker maten i dagsrasjoner. Det er lettere å holde oversikt over hvor mye du trenger enn når du tenker for en uke samlet.

Til matlaging er en lett gassbrenner et godt valg. Enkelte spritbrennere er enda lettere, men gir mindre effekt, er dårligere egnet til matlaging og er mer kompliserte i bruk. Hvor mye drivstoff du trenger, er avhengig av hva slags mat du velger. Satser du på mat med kort koketid, sparer du vekt her. Også når det gjelder kjeler, kan du spare mye vekt – først og fremst ved ikke å ta med flere kokekar enn du trenger, men også ved å velge enkle, lette kjeler. Titankjeler er lettest, men svært kostbare. Aluminiumskjeler er et godt og rimelig alternativ.

Klær

Sommerstid ligger skalldressen ofte i ryggsekken og trenger ikke være like solid som for vinterturer. Her er det svært mye vekt å spare på å velge tynnere og lettere varianter. Bruk en lett turbukse i polypropylen eller eventuelt bomull. Da klarer du deg med en tynn og lett skallbukse for regnværsdagene. For isolasjonsplagg gir dun, eller primaloft mye mer isolasjon i forhold til vekt enn ull og fleece. Husk at flere tynne sett med undertøy gir bedre isolasjon og mer fleksibilitet enn færre og tykkere lag.

Også når det gjelder klær, er det mye vekt å spare på ikke å ta med plagg du ikke har behov for. Er du disiplinert og flink til å tørke våte klær når du kan, vil du spare mye vekt på det – ikke minst fordi våte plagg er ekstra tunge. 

<b> TUNGT:</b> Et bevisst forhold til hva du putter i sekken bidrar til å gjøre den lettere. 
 TUNGT: Et bevisst forhold til hva du putter i sekken bidrar til å gjøre den lettere. 

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2019, og sist oppdatert 28/04 2019.

Les også