Vettakollen

Enkel topptur i hovedstaden

Vettakollen er en perle rett utenfor Oslo, og den er dessuten tilgjengelig for de fleste, uansett form.

<b>PRAKTFULL UTSIKT:</b> På Vettakolltoppen har du utsikt over hele Oslo og øyene uti fjorden. Mange turister finner veien opp hit. (Foto: Visit Norway)
PRAKTFULL UTSIKT: På Vettakolltoppen har du utsikt over hele Oslo og øyene uti fjorden. Mange turister finner veien opp hit. (Foto: Visit Norway) Foto: Visit Norway
Sist oppdatert

Hovedstaden er en spesiell by på mange måter. Her koker det av urban energi med alt fra trendy spisesteder til møteplasser for mote, kunst og kultur.

Men du trenger ikke trå særlig langt utenfor ringveien for å utforske naturlige kontraster. I likhet med mange andre byer er Oslo omkranset av flotte åser og fjellsider med varierte turstier for de fleste kondisnivåer, og belønningen er en utsikt som du bare får her.

Egnet for barn

Byutforskning på asfalt og sti gjør at du kan bevege deg høyt og lavt på samme formiddag. Og når målet er å ta en pause fra bylivet uten at det blir mas, er Vettakollen et perfekt mål. Denne toppen mellom Holmenkollen og Sognsvann er en av de mest tilgjengelige og populære markaturene. Og turlengden på 1,2 kilometer hver vei gjør den også godt egnet for barn.

Slik finner du frem

Atkomsten er enkel: Ta T-banen (rute 1 Frognerseteren) til Vettakollen stasjon, og følg Huldreveien oppover fra stasjonen. Ta til høyre i Gulleråsveien, og deretter til venstre inn i Bånntjernveien, som du følger helt inn til skogen bak bebyggelsen. Herfra er det tydelig merket til toppen.

Premien er en sjelden panoramautsikt over hovedstaden og Oslofjorden, og i ryggen har du hele Nordmarka, om du skulle få lyst til å fortsette. En mer slitsom variant er å spasere helt fra sentrum. Da får du etter hvert flere kilometer med bratt stigning gjennom fornemme boligstrøk.

Vil du ha et turkart over området, så kan lett skrive ut et gratis turkart her.

<b>OVERNATTING:</b> Er du heldig, kan det være at du får booket deg en seng på den DNT-eide og bynære Fuglemyrhytta. 
OVERNATTING: Er du heldig, kan det være at du får booket deg en seng på den DNT-eide og bynære Fuglemyrhytta.  Foto: DNT
Foto: Google Maps

Om turen:

Lettgått rusletur til en liten perle.

Område: Asfalt og sti

Sesong: Hele året

Vanskelighetsgrad: Enkel

Varighet: Avhengig av hvor du velger å gå fra. Fra et par timer til et kvarters tid.

Lengde: 1,2 kilometer hver vei fra Vettakollen stasjon.

Høyde: 419 mo.h.

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2020, og sist oppdatert 07/05 2020.

Les også