Storttest av gummistøvler

Praktisk og garantert vanntett

Den solide og enkle konstruksjonen til gummistøvlene gjør nok sitt til at de aldri kommer til å gå helt av moten. Vil du unngå å bli våt på føttene under jakta, er gummistøvler et sikkert valg.

Pluss ikon
Med gummistøver på beina holder du deg tørr på føttene. (Foto: NTB Scanpix)
Med gummistøver på beina holder du deg tørr på føttene. (Foto: NTB Scanpix) Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Gummistøvler er litt «plug and play»; de trenger ikke inngåing, og det er stort sett bare å pakke dem ut av esken og ta dem i bruk. I denne testen fokuserer vi på gummistøvler som er beregnet på jakt og aktivt friluftsliv, og vi har plukket ut de modellene vi mener er mest aktuelle på det norske markedet.

Foto: John Arne Tungen

Selv om også støvler i gummi helst skal ha litt vedlikehold i form av overflatebehandling, krever de lite i forhold til lærstøvler hvor man må være påpasselig med både vask, tørking, fett og skopuss.

Får du hull eller korte revner i en gummistøvel, kan den som regel lappes sammen med en gang ved hjelp av enkle midler du kan ha liggende i sekken. Sett opp mot lærstøvler med membran, er gummistøvler forholdsvis rimelige i innkjøp, samtidig som de kan holde i mange sesonger om du ikke går for mye i steinete terreng.

Om støvlene er veldig møkkete, er det lurt å vaske over dem med vann og en mild såpe før du setter dem bort. Ikke la dem stå på gulv med varmekabler over lang tid, og ikke sett dem i solveggen til tørking eller oppbevaring. Om du har mulighet, er det lurt å sette støvlene på et svalt rom når de ikke er i bruk. Det vil bidra til at gummien holder seg bedre over tid.

Kjekt å vite

Som med alt annet er det ofte en sammenheng mellom kvalitet og pris, og slik er det som regel med gummistøvler også. Likevel er det viktigste med alt fottøy at det passer din fot. Prøv støvlene på før du kjøper. Om du skal gå mye med støvlene, bør påtrekket være forholdsvis fast, og de skal ikke kippe på hælen når du går. Det er lurt å prøve noen ulike modeller. Selv innenfor samme merke kan ulike modeller ha ganske forskjellig passform rundt hæl, over vrist og oppover skaftet. Rullemotstand er viktig for å avlaste foten samtidig som sålen bør være noe vridningsstabil. Om du skal bære tung sekk, er det siste spesielt viktig. Går du mye i terrenget, bør sålen være relativt grov. Går du mest på sti og grus, kan en noe flatere såle fungere best.

Om gummistøvlene blir stående ute på trappa, utsatt for vær og vind over lang tid, vil gummien bli mindre fleksibel, og du vil se at den sprekker litt opp i overflaten – den krakelerer. Våte støvler bør tørkes forsiktig med middels varme. Tørking over bål er selvsagt absolutt ikke å anbefale. Avispapir kan stappes ned i støvlene slik at det trekker til seg fuktighet som har samlet seg opp helt nederst i støvlene.

Under pauser ute på tur er det lurt å ta av seg støvlene og lufte ut svette og fuktig luft. Legg støvlene slik at skaftet ligger med åpningen mot vinden. En liten pinne kan settes på høykant inne i skaftet for å sikre at det kommer til godt med vind slik at lufta inne i støvlene blir skiftet ut.

Det er sikkert noen lesere som savner enkelte modeller i denne testen. Dette kommer av at noen velkjente produsenter, som for eksempel Härkila og Seeland, byttet ut alle modellene sine i våres, og ikke hadde testmodeller tilgjengelige da denne testen ble gjort. Enkelte andre merker er så små på det norske markedet, at selv om de er velkjente i Europa for øvrig, har vi ikke klart å skaffe aktuelle modeller tidsnok til å ha dem med i testen.

Foto: John Arne Tungen

Kevo Outlast High

Ultimate Nordic,

tlf. 22 57 50 50,

www.nokianfootwear.com

Pris: kr 1599,-
Materialer: Naturgummi med Outlast innerfôr
Såle: Gummi yttersåle som kan pigges

Solid og god støvel med god passform. Outlast innerfôr som fungerer godt i skiftende temperatur. Såle som er godt tilpasset helårsbruk og blant annet klargjort for pigger. En av de mest stabile sålene i denne testen med blant annet stålgelenk, men oppleves litt for for stiv i rulleretning til å gi optimal stegavvikling. God demping. Høyt skaft med justering helt øverst som fungerer godt. Ikke optimalt grep i terrenget på mykt underlag, men fungerer god på fast underlag og har vist seg slitesterk. Støvelen har et lett påtrekk og er lett å sparke av seg. Helt klart en solid og god støvel som passer spesielt godt til bruk i overgangsperioder mellom høst og vinter og vinter og vår. Enkel å pigge opp om en ønsker å gjøre dette selv.

+ Isolert, passform, slitestyrke

- Grep, stiv såle

Tornevik Breathable - BEST KOMFORT

Foto: John Arne Tungen

Tretorn Sweden AB,

tlf. +46 42 12 73 00,

www.tretorn.com

Pris: kr 1700,-
Materialer: Naturgummi med neoprene 3D mesh innerfôr
Såle: EVA innersåle, yttersåle av gummi

Uten tvil den mest behagelige støvelen med høyt skaft vi har testet. Et spesielt 3D mesh innerfôr, sammen med utvendige, store paneler uten gummi gir et godt «innemiljø» for føttene. Lett påtrekk, god plass til føttene og god justering helt øverst på skaftet. Pene, solide detaljer. Tydelig at dette er en nøyaktig og god produksjon. Ekstra beskyttelse mot slitasje på tåkappa og bak på hælen, men ellers ingen spesiell beskyttelse rundt foten. Litt løs rundt ankel og ikke den aller beste sålen tilpasset mye vandring, men om komfort er viktigere enn beskyttelse mot stein og kvist, er dette er sikkert valg. Alt i alt en meget god og solid støvel for deg med lange dager ute.

+ Beste komfort, lett påtrekk, god plass

- Beskyttelse på sidene

Terräng

Tretorn Sweden AB,

tlf. +46 42 12 73 00,

www.tretorn.com

Pris: kr 900,-
Materialer: Naturgummi med bomull/polyester innerfôr
Såle: EVA innersåle, yttersåle av gummi

Middels tung/høy hverdagsstøvel som også takler turer i skog og mark. Ønsker du et vanntett fottøy til kortere bærturer og ellers lett variert bruk, kan nok dette være et godt valg. Lett påtrekk, grei plass til foten, ganske åpent skaft og ekstra forsterkninger på utsatte steder gir et produkt tilpasset variert, lett bruk. Mangler den støtten og beskyttelsen til foten mot stein og kvist som noen av de mer solide støvlene i denne testen kan vise til, men ikke alle trenger dette. Refleksdetalj bak på hæl. Viser normal slitasje, og det ser ut til at limte skjøter og detaljer holder godt. En bra støvel til en bra pris.

+ Lett påtrekk, hverdagsbruk

- Beskyttelse, litt tung

Tornevik

Foto: John Arne Tungen

Tretorn Sweden AB,

tlf. +46 42 12 73 00,

www.tretorn.com

Pris: kr 1300,-
Materialer: Naturgummi med neoprene innerfôr
Såle: EVA innersåle, yttersåle i gummi

Solid og god med et lett påtrekk og generelt flere gode kvaliteter. Ikke like «luftig» som Breathable fra samme leverandør, men neoprene innerfôr, sammen med en noe tettere passform, gir en støvel meget godt tilpasset aktivt friluftsliv. Stramming helt øverst på skaftet som fungerer godt. Pene, solide detaljer og tydelig at dette er en nøyaktig og god produksjon. Ekstra beskyttelse mot slitasje på tåkappa og bak på hæl, men ellers ingen spesiell beskyttelse rundt foten. På ingen måte en støvel som er strippet for detaljer, men et rent design og gode materialer gir et produkt med en god balanse mellom soliditet, funksjonalitet og vekt. Et godt valg til variert bruk.

+ God passform, stort
bruksområde, flere gode detaljer

- Beskyttelse på sidene

Finntrim

Ultimate Nordic,

tlf. 22 57 50 50,

www.nokianfootwear.com

Pris: kr 699,-
Materialer: Gummi med polyester innerfôr
Såle: Gummi yttersåle som kan pigges

Klassisk trim- eller turgummistøvel. Setter standarden for lave, lette turstøvler som er tilpasset raske turer i marka. Halvhøyt skaft med strammemulighet øverst som fungerer greit. Ikke den som verken er lettest å trekke på eller av, men sitter meget godt på foten under bruk. Ikke så mye støtte i ankel, men en god såle sett opp mot egenvekt. Sålen kan pigges. Ikke vårt førstevalg til jakt og friluftsliv generelt, men et godt valg til raske turer i marka på jakt etter orienteringsposter, multer og blåbær.

+ Lett, sitter som støpt, god såle

- Lavt skaft, lite støtte i ankel,
beskyttelse på sidene

Trophy II - TESTVINNER

Viking Outdoor Footwear AS,

tlf. 22 07 24 00,

www.vikingfootwear.com

Pris: kr 1299,-
Materialer: Naturgummi med hurtigtørkende polyester innerfôr
Såle: EVA innleggssåle, yttersåle i UGC naturgummi

Vi har testet denne tidligere, med stort hell. Vi sliter med å finne andre modeller som kan vise til samme «totalpakke» med tanke på tøff bruk, vandring og jakt. Godt påtrekk, god passform og skaft med justerbar vidde. Det som skiller denne fra andre gode modeller, er kvaliteten på sålen. Vikings UGC yttersåle i naturgummi er nok fortsatt noe av det beste som er å finne på denne typen produkter. Solid og god beskyttelse av føttene. Vårt førstevalg til tøff, aktiv bruk under jakt og friluftsliv.

+ Solid, passform, såle, støtte

- Egenvekt

Rype/Hauk

Viking Outdoor Footwear AS,

tlf. 22 07 24 00,

www.vikingfootwear.com

Pris: kr 1299,-
Materialer: Naturgummi med hurtigtørkende polyester innerfôr
Såle: Støtdempende innersåle, naturgummi yttersåle

Rype er dameutgaven og Hauk er herreutgaven. Vi har testet begge, og de framstår som helt like med tanke på funksjon. Her har Viking tydelig vektlagt design hentet fra ridestøvler og kombinert dette med kunnskapen de har om gummistøvler. Dette gir en pen og funksjonell jaktstøvel med høyt skaft samtidig som vekta er akseptabel. Kan ikke sammenlignes med Trophy med tanke på soliditet og støtte, men likevel en av de bedre sålene i denne testen. Lett påtrekk og lett å sparke av seg. Viser normal slitasje. Pen nok til daglig bruk, flere vellykkede designdetaljer. Tøff nok til lett jakt og for eksempel hundetrening.

+ Pen design, funksjonell, grei
egenvekt

- Støtte, slitestyrke

Slagbjørn III

Viking Outdoor Footwear AS,

tlf. 22 07 24 00,

www.vikingfootwear.com

Pris: kr 999,-
Materialer: Naturgummi med hurtigtørkende polyester innerfôr
Såle: uttakbar innersåle, svertefri yttersåle i naturgummi

Denne klassikeren fra Viking har vært i salg siden 60-tallet. Modellen er oppgradert flere ganger, og Slagbjørn III er en helt ny modell. Vi kan med en gang si at dette ikke er vårt førstevalg til jakt og lengre vandringer, men bortsett fra dette, fungerer denne støvelen godt til det meste. Høyt skaft drar selvsagt opp vekta noe, men er samtidig veldig kjekt. Snøringen i front fungerer, men er mest til pynt. Lett påtrekk, sitter godt på foten, refleksdetaljer og lett å sparke av seg. Ikke den beste, men heller ikke den dårligste sålen i denne testen. God slitestyrke.

+ Lett påtrekk, praktisk design, stort bruksområde

- Støtte i ankel, stramming på skaft

Falk NEO - BESTE ALLROUNDER

Viking Outdoor Footwear AS,

tlf. 22 07 24 00,

www.vikingfootwear.com

Pris: kr 1399,-
Materialer: Naturgummi med 5 mm neoprene innerfôr
Såle: Uttakbar innleggssåle, yttersåle i UGC naturgummi

Forholdsvis lik Trophy, men med en annen type skaft. Falk Neo har ikke et ytre lag av gummi trukket helt opp, dette gir et mer behagelig og fleksibelt skaft som oppleves veldig behagelig under vandring. Sammen med Vikings egen UGC yttersåle, gir dette en støvel som fungerer meget godt i terrenget. Ulempen er at den ikke tåler like mye slitasje fra for eksempel kvist. Solid oppbygning med stålgelenk for god stabilitet og en mellomsåle som gir god demping. Lett påtrekk og lett å sparke av seg. Til aktiv bruk i terreng i skogen og på fjellet er det denne modellen testerne trekker fram som sitt førstevalg til allsidig bruk.

+ Meget behagelig skaft, god såle, lav egenvekt

- Slitestyrke skaft

Finnjagd

Foto: John Arne Tungen

Ultimate Nordic,

tlf. 22 57 50 50,

www.nokianfootwear.com

Pris: kr 1099,-
Materialer: Gummi med polyester innerfôr
Såle: Gummi yttersåle som kan pigges

Dette er også en modell som har vært på markedet en stund. Klassisk design med høyt skaft som kan strammes. Knytingen bak på legg er ikke like enkel og kjapp i bruk som på de modellene som har hurtigspenner, men sitter godt når du først har knytt. Stålgelenk i såle, men sålen kan likevel ikke måle seg mot de beste i denne testen når det gjelder støtte. Generelt god passform, sitter godt på foten. Hurtigtørkende innerfôr. Skaftet er av lett materiale og rulles enkelt sammen slik at støvlene er enkle å pakke bort i en bag eller sekk. Greit om de skal bæres opp til hytta eller pakkes ned i bilen. Ikke vårt førstevalg til jakt og vandring, men fungerer likevel godt til generelt friluftsliv.

+ Sitter godt, klargjort for pigger, stor bruksområde

- Justering skaft, støtte

Spotec Extreme High

Friluftsmagasinet,

tlf. 32 84 99 10, www.magasinet.no

Pris: kr 849,-
Materialer: 5 mm neoprene med utvendig gummiforsterkninger, ventilerende fôr med frottert overflate
Såle: Gummi

Solide støvler som isolerer godt, men mangler en del på passform og gåkomfort i forhold til de beste i denne testen. Høyt skaft, lett påtrekk og grei å sparke av seg. Man kan nok se at produksjon ikke er like nøyaktig som på de mer påkostede modellene i testen, men slitasjemessig har de klart seg forholdsmessig bra. Den samme vellykkede materialkombinasjonen som vi ser på en del andre modeller, med ytre skall av gummi nederst og et mykere område med neoprene opp over skaftet. Solid og grei til en ok pris.

+ Isolert, solid, påtrekk

- Passform, stegavvikling

Spotec Touring High

Foto: John Arne Tungen

Friluftsmagasinet,

tlf. 32 84 99 10,

www.magasinet.no

Pris: kr 599,-
Materialer: 5 mm neoprene, gummiforsterkninger, ventilerende fôr med frottert overflate
Såle: Oljebestandig gummi

Høyt skaft og oljebestandig såle vil nok appellere til lesere som trenger fottøy som både er vanntett, isolerer noe og som kanskje går mye inn og ut av verksted/garasje. Grei passform, men begrenset gåkomfort.

LOOP

Foto: John Arne Tungen

Shoeday,

tlf. 69 24 17 00,

www.shoeday.no

Pris: kr 599,-

Enkel halvhøy støvel med lett påtrekk og grei passform. Sitter ikke like godt på foten som de beste i testen, og sålen er tynn og gir lite støtte. Refleksbånd på skaftet. Justering øverst på skaftet fungerer bare delvis. Innerfôret løsnet i kanten øverst på skaftet.

Heldre Lia støvel

Foto: John Arne Tungen

Sport Outlet,

tlf. 47 79 14 55 (Slemmestad),

www.sportoutlet.as

Pris:kr 599,-

Lett, tynn støvel som nok kan sammenlignes med en seilerstøvel, men med et noe grovere mønster i sålen. Vid i skaftet og forholdsvis smal lest. Sitter godt på foten, men tynn såle og lite beskyttelse for foten gir begrenset egnethet til friluftsliv. Noe antydning til at innerfôret løsnet helt øverst i skaftet.

Slik er testen utført

Vi har testet støvler med et fast, ytre skall av gummi. Enkelte modeller har innslag av neopren i paneler eller som øvre del av skaft. Støvler rettet mot jakt og generelt friluftsliv er prioritert. Rene neoprenstøvler, motestøvler og de helt enkleste «seilermodellene» har vi styrt unna. Testen er gjennomført i deler av vinter 2018 og vår 2019. Støvlene er brukt til ulike friluftsaktiviteter.

Slitestyrke: Generell konstruksjon, beskyttelse på utsatte steder, klips og reimer. Vektlagt med 30 %.

Komfort, støtte og passform: Hvordan fungerer støvelen under ulike forhold, demping, støtte, justering av skaft og hvordan den oppleves på foten, egenvekt. Vektlagt med 40 %.

Såle: Grep, rullemotstand og stabilitet. Vektlagt 30 %.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Jakt

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2019, og sist oppdatert 16/07 2019.

Les også