Steigen

Nordlands hemmelige perle

Steigen er en av de flotteste naturhemmelighetene i Nordland – med spektakulære fjell, hundrevis av små øyer, hvite sandstrender og spennende innlandsområder med elvedrag og gode fiskevann. Vi viser deg vei til denne skjulte perla.

<b>NAUSTHOLMEN OG ENGELØYA:</b> Fra sjøhyttene til Børge Ousland på øya Manshausen i skjærgården utenfor Nordskot, har man en fantastisk utsikt mot Naustholmen, Engeløya og Lofotveggen.
NAUSTHOLMEN OG ENGELØYA: Fra sjøhyttene til Børge Ousland på øya Manshausen i skjærgården utenfor Nordskot, har man en fantastisk utsikt mot Naustholmen, Engeløya og Lofotveggen. Foto: Christer Rognerud
Sist oppdatert

Steigen er en stor kystkommune i Nordland fylke. Det bor cirka 2600 innbyggere i kommunen, og bosettingen er relativt spredt.

Steigen har lenge vært kjent for å være lillebroren til Lofoten – heldigvis uten masseturisme.

De siste årene er det flere og flere som har fått øynene opp for dette fantastiske området, spesielt etter at Børge Ousland kjøpte øya Manshausen, rett utenfor den lille bygda Nordskot, og satset på turisme.

Naturen her gir fantastiske muligheter for friluftsliv. Med gode fiskemuligheter, spektakulære fjellturer, kortere barnevennlige avstikkere og padleturer i skjærgården, har man alle muligheter for å oppleve et stykke unik norsk natur.

Vi har valgt ut et område, en topptur og en villmarkstur for deg som har lyst til å oppleve noe av det beste Steigen har å by på.

<b><BR/>HAVØRNRIKET:</b> Steigen har Norges og en av verdens tetteste bestander av havørn. Rundt 60 hekkende par er registrert her.  

HAVØRNRIKET:
Steigen har Norges og en av verdens tetteste bestander av havørn. Rundt 60 hekkende par er registrert her.  
Foto: Christer Rognerud

Nordskot

Nordskot er ei lita og naturskjønn bygd som ligger idyllisk til midt i skipsleia mellom Bodø og Lofoten i Vestfjorden. Bygda har egen nærbutikk og hurtigbåten anløper daglig – både nordgående og sørgående rute. Det er bilvei helt fram bryggekanten.

Med Nordskot som utgangspunkt har du utallige muligheter for spennende opplevelser – fra fjord til fjell.

Rett utenfor bryggekanten ligger en vakker skjærgård med mange øyer, sandbanker, holmer og skjær.

Skotstindene og Nordskottraversen i øst rammer inn bygda på en spektakulær måte. Sørskottinden er en populær topptur og gir panoramautsikt over skjærgården i Vestfjorden, Engeløya og Lofotveggen. Skjærgården her er et eldorado for padleturer, sjøfiske, fridykking og naturfoto.

Skal du til Nordskot for å fiske kveite eller annen sjøfisk, er Nordskot Brygge det naturlige valget å innlosjere seg på. Nordskot Brygge er et moderne sjøsportsenter av høy kvalitet, som tilbyr overnatting, båtutleie, sjøfiske, RIB-charter og forskjellige sjøsportaktiviteter – en sjelden trivelig, ren og pen sjøfiskecamp.

Vi kan også anbefale et besøk på Børge Ouslands øy, Manshausen, eller Randi Skaug sin holme, Naustholmen, midt i Grøtøyleia. De tilbyr utleie av kajakker og guidede turer og opplevelser, både til fjord og til fjells. De tilbyr også overnatting og matservering for sine gjester.

LES OGSÅ: Vet du hva disse værtegnene betyr?

<b>KVEITEMEKKA:</b> <br/>I skjærgården utenfor Steigen er det veldig gode muligheter for å lure ei fin kveite på kroken. Denne kveita på 77 kg ble tatt i skjærgården utenfor Nordskot.  
KVEITEMEKKA:
I skjærgården utenfor Steigen er det veldig gode muligheter for å lure ei fin kveite på kroken. Denne kveita på 77 kg ble tatt i skjærgården utenfor Nordskot.  
Foto: Christer Rognerud
<b>NORDSKOT:</b> Nordskot er ei lita, naturskjønn bygd som ligger idyllisk til midt i skipsleia mellom Bodø og Lofoten i Vestfjorden.
NORDSKOT: Nordskot er ei lita, naturskjønn bygd som ligger idyllisk til midt i skipsleia mellom Bodø og Lofoten i Vestfjorden. Foto: Christer Rognerud

Topptur til Sørskottinden

<b>SØRSKOTTIND:</b> En topptur på Sørskottind (608 moh.) kan absolutt anbefales. Distansen er ca. 5,5 km tur-retur og kan fint gjennomføres av barn (6 år). 
SØRSKOTTIND: En topptur på Sørskottind (608 moh.) kan absolutt anbefales. Distansen er ca. 5,5 km tur-retur og kan fint gjennomføres av barn (6 år).  Foto: Christer Rognerud

Turen starter på Sørskot, ca. 3 kilometer før du kommer til Nordskot.

Starten av turen er merket «Sørskottfjellet» rett ved hovedveien. Fra hovedveien følger man en godt synlig sti inn i skogen og forbi en gammel bygdeborg.

Et lite stykke opp i lia deler stien seg. Stien er også her merket, men skulle skiltet mot formodning være borte, hold til høyre.

Når du har kommet over tregrensa, går stien langs kanten mot Sørskotvatnet. Her kan du selv bestemme når og hvor du ønsker å gå av stien og sette kursen mot toppen.

Det er ingen merket sti det siste stykket, men det er lett å finne fram. Gå mot det høyeste punktet i horisonten.

Slik reiser du til Steigen

<b>HURTIGBÅT: </b>Du kan ta hurtigbåten fra Bodø til Norskot, Steigen.

Du kan ta tog eller fly til Bodø, og derfra hurtigbåten videre til Nordskot. Det tar cirka 15 minutter å gå fra flyplassen, og 5 minutter fra togstasjonen, til hurtigbåtterminalen midt i Bodø sentrum, rett ved hotell Havet. Båtturen er en flott opplevelse i seg selv og tar 1,5 time og koster 327 kr (honnør 164 kr). Du kan også kjøre bil helt fram til Nordskot. Fra Bodø tar det cirka 3,5 timer med bil.

På toppen finner du en varde og en fantastisk utsikt utover Nordskot, Vestfjorden og store deler av Steigen. Du kan også se Engeløya mellom Skotts-tindene.

Fra Sørskottfjellet kan du også se ned på den etter hvert beryktede og berømte Nordskottraversen. En grå og relativt smal granittrygg, med flere hundremeters stup på hver side.

Turen over Nordskottraversen er en spektakulær tur for dem som vil ha en tøff og luftig utfordring.

Turen krever både rappellering og sikkerhetsutstyr. Både Randi Skaug på Naustholmen og Børge Ousland på Manshausen tilbyr guidede turer over traversen.

LES OGSÅ: Bengt Are (48) har solgt nesten alt han eier -skal være ute i naturen i tusen dager

<b>STEIGENS VILLMARK:</b> Storvatnet er den største innsjøen i Steigen. Bananvatnet, som det også kalles, slynger seg gjennom en trang U-dal og huser stor sjøørret.
STEIGENS VILLMARK: Storvatnet er den største innsjøen i Steigen. Bananvatnet, som det også kalles, slynger seg gjennom en trang U-dal og huser stor sjøørret. Foto: Christer Rognerud
OvernattingNordskot Brygge tilbyr overnatting i fire moderne sjøhus med totalt 22 sengeplasser. Ukepris fra cirka kr 8000–12000 per sjøhus.Manshausen tilbyr overnatting i prisbelønte sjøhytter, sovealkover på loft, eller i ulike typer båter. Priser fra 900–2250 kr per døgn.Naustholmen tilbyr lun overnatting i hovedhuset og i svevetelt ute. Øydøgn koster 1300 kr per person. 
OvernattingNordskot Brygge tilbyr overnatting i fire moderne sjøhus med totalt 22 sengeplasser. Ukepris fra cirka kr 8000–12000 per sjøhus.Manshausen tilbyr overnatting i prisbelønte sjøhytter, sovealkover på loft, eller i ulike typer båter. Priser fra 900–2250 kr per døgn.Naustholmen tilbyr lun overnatting i hovedhuset og i svevetelt ute. Øydøgn koster 1300 kr per person.  Foto: Christer Rognerud
AktiviteterAktørene på Nordskot tilbyr aktiviteter som havkajakkpadling, guiding på Nordskottraversen, guidede turer til fjells og på fjorden, stå opp-padling, klatring, grottetur, ørnesafari, øyvandring, fridykking og sjøfiske. De arrangerer også ulike typer kurs og temahelger. Blant annet 4-dagers våtkort-kurs i havkajakk og festivalene Camp Ousland og Eventyrjenter. 
AktiviteterAktørene på Nordskot tilbyr aktiviteter som havkajakkpadling, guiding på Nordskottraversen, guidede turer til fjells og på fjorden, stå opp-padling, klatring, grottetur, ørnesafari, øyvandring, fridykking og sjøfiske. De arrangerer også ulike typer kurs og temahelger. Blant annet 4-dagers våtkort-kurs i havkajakk og festivalene Camp Ousland og Eventyrjenter.  Foto: Christer Rognerud

Villmarkstur til Storvatnet

Er du på jakt etter et skikkelig villmarkseventyr er dette turen for deg. Den krever litt planlegging, men er etter vår mening verdt det.

Turens mål er Storvatnet, et spennende fiskevann og Steigens største innsjø. Vannet ligger omgitt av de majestetiske Sagdalstindan og Stordalstinden, og bør besøkes når det er gode værutsikter.

Turen starter med båt til Lommeren innerst i Nordfold. Herfra er det ca. en times gange til Storvatnet. Stien er tydelig og går på nordsida av Lommerelva og Lommervatnet. I Lommervatnet er det imidlertid forbudt å fiske, så du må vente med å prøve fiskelykken til du kommer til Storvasselva. Storvasselva byr på spennende fiskeopplevelser. Her kan du være heldig å treffe på skikkelig store rugger, hvor både laks og sjøørret vandrer opp vassdraget.

Stien fortsetter langs elva inn til enden av Storvatnet. Her kan man leie hytte med båt av Steigen JFF. Hytta ligger idyllisk til ved enden av Storvatnet, nær elveutløpet til Storvasselva. Storvatnet er et smalt, langstrakt vann og en båttur til sandstranda i Storvassbotnen, innerst i Storvatnet, anbefales. Her er det mulig å ta med teltet og tilbringe ei natt i storslått natur.

Fisket er best tidlig morgen og kveld, og mulighetene er størst for å få sjøørret. Anne Karen satte for øvrig ny personlig rekord med en pen sjøørret på 2,6 kilo, rett før det ble bekmørkt.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig hengekøye

Få flere slike saker rett til innboksen - abonner på vårt nyhetsbrev.

Villmarkstur til Storvatnet

<b>STORVATNET: </b>Et flott område med mange rødlistede arter.

Storvatnet er Steigens største innsjø i den østlige delen av kommunen. Vannet er ca. ni kilometer langt og er en typisk fjordsjø i en trang U-dal omkranset av Sagdalstindan i vest, Stordalstinden i nordøst og Trollfjellet i sør.I 2011 ble Storvatnet naturreservat opprettet. Formålet er å bevare den sjeldne og sårbare naturen i dette villmarksområdet tilnærmet urørt og med det biologiske mangfoldet man har i dag. Her finnes mange rødlistearter og bl.a. urskogpreget furuskog.Atkomst via Belkjosen: Kjør til Nordfold og videre til saga. Båtturen er ca. 5 km lang og kan avtales via Steigen JFF. Fra Lommeren er det omtrent 1 time å gå til Storvatnet.Steigen JFF leier ut «Storvasseidet» – hytte med båt i enden av Storvatnet. Hytta er utstyrt med ovn og gassbluss og har 12 sengeplasser. Pris per døgn m/ båt kr 500,-Fiskekort til Storvatnet og Storvasselva (bildet) kjøpes på Inatur. (Foto: Aleksander L. Bergan)

Artikkelen ble første gang publisert i Villmarksliv. Klikk her for å abonnere.

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2020, og sist oppdatert 08/06 2020.

Les også