Dyremyter

Myter om dyr: Nei, pinnsvinet er ikke bare søt og uskyldig og bjørnen er ikke aggressiv om den står på to ben

Er bjør­nen sint når den står på to, og stem­mer det at le­men gjør kol­lek­tivt selv­mord? Vi stik­ker hull på noen av dy­re­li­vets my­ter.

<b>MORDER: </b>Vi synes pinnsvinet er søtt, men sannheten er et pinnsvinet er en råtass og en morder. Og nei, pinnsvinet liker ikke melk.
MORDER: Vi synes pinnsvinet er søtt, men sannheten er et pinnsvinet er en råtass og en morder. Og nei, pinnsvinet liker ikke melk. Foto: Dag­finn Kolberg
Sist oppdatert

Mytene om ville dyre er mange og de er seiglivede. Vi avliver ni myter om ville dyr.

LES OGSÅ: Ti podkaster for deg som liker jakt, fiske og friluftsliv

Bjørn på to ben

<b>BJØRNEMØTE:</b> Møter du bjørn og den går opp på to bein, betyr det ikke nødvendigvis at den er aggressiv.
BJØRNEMØTE: Møter du bjørn og den går opp på to bein, betyr det ikke nødvendigvis at den er aggressiv. Foto: Villmarksliv

Man­ge tror det­te er et ut­trykk for ag­gre­sjon. Det er en myte. Bjør­nen rei­ser seg på to for å få bedre over­sikt over om­gi­vel­se­ne.

Den har svakt syn og er av­hen­gig av luk­te­san­sen for å få over­sikt.

LES OGSÅ: Dette skal du gjøre om du møter på en bjørn

Vep­sen dør et­ter stik­ket

Nei, vep­sen dør ikke et­ter stik­ket. Den bru­ker brod­den til å jak­te med, så det ville vært en dår­lig over­le­vel­ses­stra­te­gi. Biene, derimot, ofrer livet når de stikker, da brodden har mothaker og vil bli sittende igjen i huden.

LES OGSÅ: (+) Slik holder du mus, rotter, mygg og andre kryp ute

Far­ge­va­ri­an­ter av rev

REV: Vi tenker ofte på reven som «rød», men den kommer i mange farger.
REV: Vi tenker ofte på reven som «rød», men den kommer i mange farger. Foto: Tom Furuseth

Rød­re­ven er ikke bare rød. Det fin­nes fle­re na­tur­li­ge far­ge­va­ri­an­ter som kors­rev, svart­rev, gull­rev og sølv­rev. Det­te er ikke nød­ven­dig­vis rev som har rømt fra re­ve­far­mer, slik man­ge tror. Fel­les for dis­se er at de har et mør­ke­re kors­møns­ter på ryg­gen, fra ha­le­ro­ten til ho­det.

Oter i høy­fjel­let

Man­ge tror ote­ren kun fin­nes langs kys­ten, men ote­ren kan du finne så høyt som 1000 meter over havet bare det er en elv el­ler vann i nær­he­ten. Ote­ren er fak­tisk av­hen­gig av fersk­vann for å få vas­ket pel­sen sin inn­imel­lom.

OTER PÅ FJELLET: Ja, du kan møte på oteren høyt til fjells.
OTER PÅ FJELLET: Ja, du kan møte på oteren høyt til fjells. Foto: Villmarksliv

Pinnsvinet – bare søt og uskyl­dig?

<b>MORDER:</b> Hvem skulle tro at pinnsvinet er en hardkokt råtass og morder.
MORDER: Hvem skulle tro at pinnsvinet er en hardkokt råtass og morder. Foto: Villmarksliv

Ja da, i hvert fall det før­s­te. Men pinn­svi­net er også en rå­tass som dre­per det den kom­mer over: huggorm, mark, fugl på reir, egg og an­net den kan spi­se.

Kom­mer pinn­svi­net seg inn i hønse­buret, kan det også ende med døde hø­ner. Med sine 4000–6000 be­skyt­ten­de pig­ger er hel­ler ikke pinn­svi­net spe­si­elt redd noe.

Og bare for å ha sagt det igjen: Pinn­svi­net tå­ler ikke melk. Det er lak­to­se­in­to­le­rant. Det er in­gen myte. Sett ut vann hvis du vil gi det noe å drikke.

Mygg og blod­ty­pe

<b>MYGGMYTER:</b> Nei, det finnes ingen dokumentasjon på at myggen går etter «søtt» blod eller en bestemt blodtype.
MYGGMYTER: Nei, det finnes ingen dokumentasjon på at myggen går etter «søtt» blod eller en bestemt blodtype. Foto: Hin­rich Bä­se­mann

Noen vil ha det til at myg­gen fore­trek­ker en be­stemt blod­ty­pe. Det er det in­gen do­ku­men­ta­sjon for.

Der­imot er det helt sik­kert at myg­gen til­trek­kes av svet­te, ånde og kropps­var­men din. Du kan lese om denne og 16 andre myggmyter i denne artikkelen.

Begår lemen kol­lek­tivt selv­mord?

<b>LEMEN:</b> Nei, lemen begår ikke kollektivt selvmord.
LEMEN: Nei, lemen begår ikke kollektivt selvmord. Foto: Er­lend Haar­berg

Nei, le­men kas­ter seg ikke i ha­vet i tu­sen­vis i et slags kol­lek­tivt selv­mord. Dyr vil over­le­ve – de be­går ikke selv­mord.

My­ten ble etab­lert med Dis­ney-fil­men «White Wil­der­ness» i 1958, og er bare opp­spinn. Det be­tyr ikke at ett og an­net le­men ikke druk­ner i el­ver el­ler vann, og i gode små­gna­ger­år kan man finne rik­tig man­ge døde le­me­ner i na­tu­ren.

Bi­ter til det kna­ser

<b>GREVLING: </b>Biter den til det knaser? Tvilsomt om den biter om den ikke er i en presset situasjon.
GREVLING: Biter den til det knaser? Tvilsomt om den biter om den ikke er i en presset situasjon. Foto: Ken­neth Johansson

Nei, det er in­gen grunn til å gå med koks i støv­le­ne for­di grev­lin­gen bi­ter til det kna­ser. Grev­lin­gen er en tem­me­lig nær­synt og fred­sæl fyr, og det skal godt gjø­res å få en grev­ling til å bite deg. Hvis du pres­ser den opp i et hjør­ne i ga­ra­sjen, lyk­kes du kan­skje. Men det vil du ikke.

Du vil hel­ler ikke gå med koks i støv­le­ne. Det er ube­ha­ge­lig.

Gif­ti­ge huggormunger

<b>HUGGORM: </b>En skapning mange ikke liker å møte på, men faktisk er 30 prosent av alle bitt «tørre» - altså uten gift
HUGGORM: En skapning mange ikke liker å møte på, men faktisk er 30 prosent av alle bitt «tørre» - altså uten gift Foto: Jo Stenersen

En myte vil ha det til at huggormungene er mer gif­ti­ge enn de voks­ne. Det stem­mer ikke, og my­ten skyl­des tro­lig at un­ge­ne har mind­re kon­troll på hvor mye gift de sprøy­ter inn når de bi­ter.

Det kos­ter huggormen mye ener­gi å pro­du­se­re gift, så den er gjer­rig på meng­den. For øv­rig er om lag 30 prosent av huggormbittene tør­re, alt­så uten gift.

Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Villmarksliv.

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2020, og sist oppdatert 19/03 2020.

Les også