Ulovlig jakt

Viltnemda sjok­kert over gro­tesk funn

Da vilt­nemn­da ryk­ket ut til et sted i nær­he­ten av Ski­en i vår, ble opp­syns­mann Trond Øy­vind Åmås sjok­kert over sy­net som møt­te ham. Likevel ble saken henlagt. NB: Sterke bilder!

GROTESK: Et forferdelig syn møt­te opp­syns­mann Trond Øy­vind Åmås da han kom til åste­det. Da han kom til­ba­ke kort et­ter, var en ut­satt saltstein kas­tet i bus­ke­ne og en mann holdt på med å skjul­e blod­spor. Bildet er redigert på grunn av sterke inntrykk. Bildet kan sees uredigert nederst i saken.
GROTESK: Et forferdelig syn møt­te opp­syns­mann Trond Øy­vind Åmås da han kom til åste­det. Da han kom til­ba­ke kort et­ter, var en ut­satt saltstein kas­tet i bus­ke­ne og en mann holdt på med å skjul­e blod­spor. Bildet er redigert på grunn av sterke inntrykk. Bildet kan sees uredigert nederst i saken. Foto: Trond Øy­vind Åmås
Sist oppdatert

Det var i slut­ten av mars at Trond Øy­vind Åmås ryk­ket ut et­ter tips om res­ter av et dødt rå­dyr. Åmås ble sjok­kert over sy­net som møt­te ham.

– Res­te­ne av et slak­tet rå­dyr lå gjemt un­der noe mose, og ved si­den av lå det tre døde fost­re, for­tel­ler Åmås til Var­den.

Jakt­se­son­gen for rå­dyr star­ter i sep­tem­ber. Det­te er et av de gro­ves­te til­fel­le­ne av ulov­lig jakt Åmås har sett i sine 30 år i vilt­nemn­da.

– Det er så stygt som det går an å få det. In­gen sky­ter et drek­tig rå­dyr, i hvert fall ikke langt uten­for jakt­se­song. Ved å sky­te ett dyr, ble yt­ter­li­ge­re tre dyr drept. Alle i je­ger­stan­den ha­ter det­te, ra­ser han.

Saken ble henlagt

Åmås for­tel­ler til bla­det Jakt at han møt­te en mann i nær­he­ten, som han umid­del­bart fat­tet mis­tan­ke til. Man­nen had­de fjer­net en ut­lagt salt­stein og dek­ket over blod­spor. Åmås fant kula som rå­dy­ret ble skutt med. Han an­meld­te sa­ken og le­ver­te en rek­ke be­vis til po­li­ti­et. Li­ke­vel ble sa­ken hen­lagt.

– Kula er le­vert til po­li­ti­et. Det bør være en­kelt å spo­re den til bør­sa, sier Åmås, som er sik­ker på at den mis­tenk­te man­nen står bak.

Var­den har vært i kon­takt med man­nen som er jakt­le­der for et jakt­lag i Ski­en. Han vil ikke kom­men­te­re sa­ken.

Po­li­ti­ad­vo­kat Gun­stein Bjørg­um be­kref­ter at de had­de en mis­tenkt i sa­ken, men at sa­ken li­ke­vel ble henlagt.

– An­mel­del­sen ble hen­lagt på be­vi­sets stil­ling den 25. juni. Vi må være 100 pro­sent sik­re, og her har vi ikke kun­net be­vi­se hvem som står bak, opp­ly­ser han. Man­nen ble imid­ler­tid an­meldt av po­li­ti­et for brudd på Mat­lo­ven.

Les også (+): Når alt går skeis: 11 tips til god jakt

Fikk et forelegg på 4000 kroner

– For­ut for hen­del­sen med rå­dy­ret la ved­kom­men­de ut fôr eg­net til ville hjor­te­dyr. Han har fått et forelegg på 4000 kro­ner som han har ved­tatt, for­tel­ler Bjørg­um.

Åmås er skuf­fet over hen­leg­gel­sen.

– Man får ikke tatt noen mer på fers­ken enn det­te. Den­ne man­nen bør bli tatt av jakta. Vi kan ikke ha det sånn, sier han og fort­set­ter:

– Det­te be­tyr jo at det er fritt fram for tjuv­jakt i Norge. På grunn av det­te har jeg be­stemt meg for å le­ve­re inn min begren­se­de po­li­ti­myn­dig­het et­ter 30 år, sier Åmås til bla­det Jakt.

Les også (+): Sa opp legejobben for å følge jegerdrømmen

NB: Sterkt bilde følger:

GROTESK: Det­te sy­net møt­te opp­syns­mann Trond Øy­vind Åmås da han kom til åste­det. Da han kom til­ba­ke kort et­ter, var en ut­satt saltstein kas­tet i bus­ke­ne og en mann holdt på med å skjul­e blod­spor.
GROTESK: Det­te sy­net møt­te opp­syns­mann Trond Øy­vind Åmås da han kom til åste­det. Da han kom til­ba­ke kort et­ter, var en ut­satt saltstein kas­tet i bus­ke­ne og en mann holdt på med å skjul­e blod­spor. Foto: Viltnemda

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2020, og sist oppdatert 17/09 2020.

Les også