Hedmarksvidda: Vill, vakker og rå

Her kan du gå i flere dager uten å møte folk

En tur til Hedmarksvidda oppleves som en tur inn i Kittelsens verden. Hvis du vil, kan du gå flere dager uten å møte folk, men du kan risikere å møte alle de fire store rovdyrene våre.

Pluss ikon
<b>VINTEREVENTYR:</b> Hedmarksvidda er et eventyr i vinterdrakt. Det er noe trolsk og magisk ved trærne når de er dekket av snø. 
VINTEREVENTYR: Hedmarksvidda er et eventyr i vinterdrakt. Det er noe trolsk og magisk ved trærne når de er dekket av snø.  Foto: Heidi Amundsen
Sist oppdatert

Hedmarksvidda ligger i de tre kom­munene Løten, Hamar og Ringsaker. Den er den sørlige utløperen av fjellryggen mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen. Her finner du ikke de høyeste toppene, men du finner roen.

Du finner områder med urskog, urørt furu- og granskog, som tar deg med inn i eventyrverdenen. Du finner også herlige fosser og bekker, og lengst nordvest har du snaufjell og topper på rundt 1000 m.o.h.

<b>OVER TREGRENSA:</b> Lengst nordvest på Hedmarksvidda kan man komme over tregrensa. Fra Tuva som er den høyeste toppen på 1090 mo.h. er det flott utsikt.
OVER TREGRENSA: Lengst nordvest på Hedmarksvidda kan man komme over tregrensa. Fra Tuva som er den høyeste toppen på 1090 mo.h. er det flott utsikt. Foto: Heidi Amundsen

Ro og vakker natur

Hedmarksvidda har en spesiell ro over seg, både med de flate fjellene, de store myrene og ikke minst den gamle skogen, der eldgamle trær bruker hundrevis av år på å leve og vokse – og minst like mange år på å dø. I denne gamle urskogen blir det et rikt artsmangfold av både planter og dyr.

Du kommer ikke på de høyeste toppene. Du kan gå langt hvis du vil, men det er minst like fint bare å ta en dagstur. Du trenger ikke gå fort, men gå seigt i myra eller i dypsnøen.

Hedmarksvidda kan være et lite motstykke til trenden med å gå høyest, fortest og lengst. Jeg går gjerne samme sted flere ganger, for man ser alltid noe nytt, hører noe nytt og opplever noe nytt. Ikke minst er det fint å oppleve de fire årstidene. På Hedmarksvidda kan man ta det langsomt, stoppe opp og tenke seg litt om. Her finner jeg roen, både i kropp og sjel.

Om vinteren kler trærne på myrområdene og toppene seg i sin fineste skrud. Det er et vakkert syn, enten de er tunge av nysnø eller dekket av rim. Noen av mine fineste vinterøyeblikk har jeg hatt her. Lange, seige turer i løssnø og herlige utforkjøringer i et trolsk landskap – som tatt ut fra et Kittelsen-bilde.

<b>MANGFOLD:</b> I gammelskogen blir det et rikt artsmangfold av både planter og dyr.  
MANGFOLD: I gammelskogen blir det et rikt artsmangfold av både planter og dyr.   Foto: Heidi Amundsen

Med fjellski på beina

Trives du som meg best med fjellskia på beina, gir Hedmarksvidda uante muligheter, både for dagsturer og lengre turer. Både sommer og vinter starter jeg gjerne fra Nordhue. På ski er det gøy ned mot Yksensjøen. Man går over flott myrterreng og i gammel skog.

Hvis du går videre opp på Gjetholen og inn mot Brumundkampen, kan du gå tilbake mot Målia og videre på myrene mot Budor, så ned til Yksensjøen igjen og opp til Nordhue eller fortsette mot Sjusjøen. Overnatter du ute på denne turen, kan du oppleve noe av villskapen i området.

På barmark kan du legge inn litt padling, både over Yksensjøen og Brumundsjøen. Hvis du vil gjøre turen lengre, kan du padle i Åstaelva og vannene der. Ta gjerne med en lett packraft i sekken! Det er også muligheter for fiske i disse områdene.

<b>MAGISK:</b> Det er magisk å sitte og stirre inn i tyribålet ved et av tjernene. 
MAGISK: Det er magisk å sitte og stirre inn i tyribålet ved et av tjernene.  Foto: Heidi Amundsen
<b>SPENNENDE:</b> Korpereiret er rått både for store og små.  
SPENNENDE: Korpereiret er rått både for store og små.   Foto: Heidi Amundsen

Vill og litt rå

<b>UTFORSKENDE:</b> Å klatre i trærne er en spennende syssel, som det er gode muligheter til å utforske på Hedmarksvidda. 
UTFORSKENDE: Å klatre i trærne er en spennende syssel, som det er gode muligheter til å utforske på Hedmarksvidda.  Foto: Heidi Amundsen

Den trolske stemningen ved et sprakende tyribål ved et lite tjern i gammelskogen må bare oppleves. Når skumringen kommer, er det som alvene danser på tjernet, og nøkken kan stikke hodet opp når som helst. Ofte høres et ul fra skogen så nakkehårene reiser seg. Det kan være ugle, rådyr, rev, gaupe eller ulv – jeg har hørt dem alle! Man kan komme over spor av store dyr i snøen her. Jervespor ser jeg ofte, men både ulv-, gaupe- og bjørnespor er observert.

Det er en del skogsfugl her. I sommerhalvåret kan du ofte høre trompetstøt over myrene om morgenen. Her hekker tranene, og på høsten kan store flokker samles på myrene i sør. Lengst nordvest kan du være heldig og treffe på villrein.

Korpereiret

<b>EGNET FOR BARNEFAMILIER:</b> Området er meget godt egnet for barnefamilier på tur, både med overnatting ute eller leie av hytte med tanke på dagsturer. Om vinteren strekker løypenettet seg utover hele Hedmarksvidda, og om sommeren er det fint å følge stiene. Rondanestien og Birkebeinerstien går gjennom dette området. På UT.no finner du gode turbeskrivelser, mulige overnattingssteder og tips til transport.
EGNET FOR BARNEFAMILIER: Området er meget godt egnet for barnefamilier på tur, både med overnatting ute eller leie av hytte med tanke på dagsturer. Om vinteren strekker løypenettet seg utover hele Hedmarksvidda, og om sommeren er det fint å følge stiene. Rondanestien og Birkebeinerstien går gjennom dette området. På UT.no finner du gode turbeskrivelser, mulige overnattingssteder og tips til transport. Foto: Heidi Amundsen

I Øksna elv er det en canyon som viser området på det råeste. Å følge elva oppover eller nedover er en opplevelse! Korpereiret i Øksna har fått navet etter korpen, eller ravnen som de fleste kjenner den som. Canyonen ble formet mot slutten av siste istid for 9000–11 000 år siden. Avsmelting av isen dannet store vannmasser som gravde seg gjennom Korpereiret på vei østover mot Glomma.

Området har en ganske rå historie. Du kan gå i sporene til hekser, trollmenn og birkebeinere. Det å overnatte på Gitvola 852 meter over havet, særlig sankthansnatta, kan være litt skummelt. Dette var det lokale Blokksberg på 1500- og 1600-tallet.

Det var her de mente at hekser og trollmenn samlet seg for å bedrive sine trolldomskunster. Mellom år 1600 og 1625 er det dokumentert 15 saker der tiltalte ble dømt til døden for trolldom her. 12 ble brent, én rømte, og to ble frikjent. Det er satt opp en plakett på toppen til minne over alle dem som måtte lide her.

Du kan også ta deler av den samme ruta som Birkebeinerne gjorde i 1204 med kongesønnen Håkon Håkonsson, da de hadde baglerne i hælene. De hadde en livsfarlig, iskald og dramatisk flukt på ski over fjellet. En flukt som preger Norges historie. Din tur blir forhåpentligvis ikke så dramatisk. Få med deg roen på Hedmarksvidda, opplev det trolske og ville. 

<b>KORPEREIRET:</b> Ved lav vannføring er det herlig å være i elva Øksna. Det er viktig å ha på gode sko når du går i elva, og å pakke med deg tørt tøy og mat i vanntette poser. Man kan svømme og hoppe seg oppover eller nedover, og leke seg i naturens eget badeland. Ved det øverste fossefallet i canyonen er det flere steder man kan hoppe og stupe ut i den store jettegryta. På grunn av bratte partier kan denne turen være noe krevende. 
KORPEREIRET: Ved lav vannføring er det herlig å være i elva Øksna. Det er viktig å ha på gode sko når du går i elva, og å pakke med deg tørt tøy og mat i vanntette poser. Man kan svømme og hoppe seg oppover eller nedover, og leke seg i naturens eget badeland. Ved det øverste fossefallet i canyonen er det flere steder man kan hoppe og stupe ut i den store jettegryta. På grunn av bratte partier kan denne turen være noe krevende.  Foto: Heidi Amundsen
<b>SKITUR: </b>Todagers skitur fra Budor eller Gåsbu og inn til DNT-hytta Målia. Totalt ca. 10 km fra begge startstedene. En fin familietur i et snilt terreng og flotte løyper. På toppen av Hedmarksvidda. Kjør inn til Skvaldra hyttefelt. Herfra går turen gjennom hyttefeltet og opp på Tuva. En fin rundtur på ca. 10 km. Du kan leie Godlidalshytta og ha flere turer i området.
SKITUR: Todagers skitur fra Budor eller Gåsbu og inn til DNT-hytta Målia. Totalt ca. 10 km fra begge startstedene. En fin familietur i et snilt terreng og flotte løyper. På toppen av Hedmarksvidda. Kjør inn til Skvaldra hyttefelt. Herfra går turen gjennom hyttefeltet og opp på Tuva. En fin rundtur på ca. 10 km. Du kan leie Godlidalshytta og ha flere turer i området. Foto: Heidi Amundsen

Hedmarksvidda: Her kan du overnatte

<b>OVERNATTING:</b> Det finnes åpne koier, flere DNT-hytter og andre overnattingstilbud på Hedmarksvidda.

Åpne koier, telt eller hengekøyer og tarp er gratis hvis du allerede har utstyret.

DNT-hytter: Det er flere DNT hytter i området, blant annet Målia og Øyungshytta. Oppdaterte priser finnes på UT.no. Andre overnattingsmuligheter er Mesnabakken gårdspensjonat, (kr 750 m/frokost pr. pers.). Budor gjestegård tilbyr hytter og leiligheter i ulike prisklasser. Jo flere man er, desto billigere blir det pr. pers. På Sjusjøen er det ulike muligheter. Godlidalshytta ved Skvaldra koster kr 750/850 pr. natt.

Transport: Kostnaden må beregnes ut fra hvor du drar fra og hvilket transportmiddel du velger. Enklest å bruke bil.Er du uten bil: ta tog/buss til Hamar, Lillehammer eller Løten. Herfra kan du starte turen ved togstasjonen el. taxi/buss til ønsket startpunkt. Kommer du med fly, er det enkelt å ta tog fra Gardermoen.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2020, og sist oppdatert 19/03 2020.

Les også