Guide til Ørretfiske i Østmarka, Oslo

De beste ørretvannene i Østmarka

I skogene øst for Oslo finnes massevis av fiskevann med fin ørret. Mulighetene er mange, både for den som vil gå et stykke og for den som ønsker seg et sentralt og tilgjengelig fiskevann.

Pluss ikon
<b>KILOSFISK:</b> Etter en lang varmeperiode har ørreten våknet til live igjen. Henning håver en flott ørret i et av Østmarkas mange tjern.
KILOSFISK: Etter en lang varmeperiode har ørreten våknet til live igjen. Henning håver en flott ørret i et av Østmarkas mange tjern. Foto: Stig Werner
Sist oppdatert

Mai og første halvdel av juni hadde vært rekordvarm. Resultatet var at det meste av insektlivet allerede var svidd av, vann og tjern holdt god badetemperatur, og ørretbettet var på sterkt nedadgående.

Men nå hadde det vært et par dager med kaldere vær og mye vind, noe som burde gi positive utslag på ørretens bitelyst.

Det var i hvert fall tanken der vi sto ved et av Østmarkas mange innbydende tjern.

Jeg antok at ørreten sto langs bunnen, og ville forsøke bunnfiske med mark, mens Henning monterte et takkel med en vårflue, type «grandis», som opphenger foran flueduppen.

<b>NÆR KILOEN:</b> Flott ørret som lot seg overliste av dupp og flue med vårflueimitasjon.
NÆR KILOEN: Flott ørret som lot seg overliste av dupp og flue med vårflueimitasjon. Foto: Stig Werner

Henning la etter hvert ut et langt kast forbi en utstikkende myrodde, og da opphengerflua passerte oddens spiss, plasket det til, og en real ørret var kroket. Snart kunne en nydelig ørret nær kiloen håves.

Optimistisk fortsatte Henning sitt fluefiske, men det var kun den ene ørreten som var villig til å stikke snuten over vannoverflaten i det hustrige været.

Vi forflyttet oss etter hvert inn i nordenden av tjernet, og nå var det aktivt markfiske som gjaldt. En eller to grader kaldere vann så ut til å ha det utslaget vi hadde håpet på. Både enkelt duppfiske og bunnfiske med søkke og mark ga flere fine ørreter opp mot trekvart kilo.

Dagen etter var tropevarmen tilbake; ørretfiske i dagslys var bortkastet i flere uker, og fiskedøgnet måtte snus på hodet.

Vann innenfor Losby

Losby er et flott utgangspunkt for fiskevann øst i Østmarka i Lørenskog kommune. Nedenfor Losby Gods finnes en stor parkeringsplass. Det første ørretvannet inn fra Losby som er noe å snakke om, er Tappenbergvann. Vannet ligger i sin helhet i Østmarka Naturreservatet, omkranset av urskog og til dels bratte åssider. Her finnes mye abbor og en god bestand av ørret opp mot en kilo.

<b>FLERE ARTER:</b> Mønevannet huser både abbor, gjedde og ørret.
FLERE ARTER: Mønevannet huser både abbor, gjedde og ørret. Foto: Stig Werner

Søndre Krokvann ligger rett innenfor, og går for å være det kanskje beste ørretvannet i vassdraget. Innbydende odder, nes og viker gjør vannet perfekt til fisking, og det er det flere som har fått med seg.

Rett som det er, rapporteres det om flott fisk – over en kilo – herfra.

Høgkolltjerna er tre små skogstjern oppå den høystrakte Høykollen rett øst for Midtre Krokvann. Tjernene er av de bedre i Østmarka, og ikke minst ligger de i vill og urørt natur.

Endtjern ligger ikke lange turen unna Losby Gods, men vannet ligger vilt til, og huser ørret av fin størrelse. Ofte kan man ha et godt fiske rett etter at isen har gått om våren. Ørret mellom 400 og 500 gram er ganske vanlig.

Biritjern er et skikkelig myrtjern. Tjernet ligger vilt og vakkert til i Østmarka Naturreservat. Tjernet har en god bestand av ørret, og fisker over en halv kilo er mulig å komme i kontakt med.

<b>FLUESUKSESS:</b> Prøv dupp og flue ved litt vind og vakaktivitet langt utpå vannet.
FLUESUKSESS: Prøv dupp og flue ved litt vind og vakaktivitet langt utpå vannet. Foto: Stig Werner

To andre spennende vann i området er Øvre og Nedre Bjørntjernet på østsiden av Tappenbergvann. Også disse er typiske myrtjern. I det øvre finnes kun ørret, mens det også finnes en mindre bestand av abbor i det nedre. Det er ikke mange fiskere innom i løpet av sesongen.

Skålsjøen bør også nevnes. Det er et fint skogsvann på høyden vest for Røyrivann. Ørretbestanden er god, med mye fisk opp til 500 gram. Større finnes.

<b>OVERNATTING:</b> Det er flere overnattingsmuligheter, blant annet på Vangen. Se link til DNT.
OVERNATTING: Det er flere overnattingsmuligheter, blant annet på Vangen. Se link til DNT. Foto: Stig Werner

Vann i nordvest

Grønmo gjenbruksstasjon er et fint utgangspunkt for fisketurer i den helt vestre delen. Her finnes en fin parkeringsplass. Trollvann er mer et tjern størrelsesmessig, og er omkranset av mye myr. Her finnes ørret, og den oppnår vanligvis opp mot 300–400 gram. Svartkulp ligger sør for Østmarkskapellet. Her finnes kun ørret, og den kan bli stor. Vannet har forholdsvis mye vegetasjon langs breddene.

Rundvann ligger rett nedenfor Østmarkskapellet. Det er også et rent ørretvann. Vannet er et av de første som blir isfrie i Østmarka.

Til å ligge så sentralt, og til å være så mye besøkt, er det fin ørret i vannet. Smalvann er et annet vann rett ved kapellet. Vannet huser kun ørret, og den oppnår brukbar størrelse. Vannet er nå et rent fluevann.

Eriksvann sør for Sør-Elvåga kan overraske med én og annen virkelig stor ørret. For et par år siden ble det tatt en på over to kilo.

Paddetjern ligger litt ensomt for seg selv innenfor Krokhol. Tjernet ligger i flott natur, men det fiskes ikke mye her. Ørreten oppnår fin størrelse (400–500 gram), men den er ikke enkel å få. Store Trollvann er et godt ørretvann med muligheter for ørret over en halv kilo.

På forsommeren er det flere som tar turen hit.

Nord i området ligger Nøklevann sentralt, nær bebyggelsen på Oppsal, med enkel tilgang fra Bøler eller Skullerud, men likevel er dette et av de absolutt beste fiskevannene i hele Østmarka.

Det som gjør vannet unikt, er at alle fiskeartene i vannet oppnår real størrelse, ettersom de går over på fiskediett. Ørret på 3–4 kilo tas jevnlig på dorging i sommernatta, og enkelte på ismeite på isen.

Nøklevann er mye besøkt, men siden vannet er såpass stort, er det plass til mange. Lutvann er det andre store vannet i den nordre delen av Østmarka, som huser mye stor fisk av meget god kvalitet. Mye av årsaken er at det finnes marflo i vannet, og den godtar kun vann av god kvalitet.

Det er først og fremst ørreten som blir stor, men det lever også en liten bestand av kanadarøye her.

De er reale fiskespisere, og vekstraten går rett til himmels. Vannet krever litt erfaring, for det er veldig dypt, og det kan være vanskelig å gjøre gode fangster hvis man ikke er kjent. Det anbefales å dorge med kano fordi de store ørretene jager gjerne langt fra land.

Vann i sør

I den sørlige delen av Østmarka finnes flere vann og tjern, og flere ligger vilt til. I Nordre, Midtre og Søndre Kytetjern finnes gode bestander av ørret med en vekt opp mot 500 gram, med enkelte større.

Tonevann ligger et par, tre hundre meter nord for den større Mosjøen. Det finnes mye fisk mellom 300–500 gram, med enkelte større.

Steinsjøen er et fint skogsvann vest for Tonevann. Vannet er langgrunt, og ørreten vaker ofte langt ute. Ørretbestanden er forholdsvis stor, men fiskene kan oppnå både fin størrelse og kondisjon.

Kløftetjern ligger vest for Steinsjøen, og er også et bra fiskevann med en god bestand av ørret mellom 300 og 500 gram. Enkelte presser seg opp mot kiloen.

Svartoren er et merkelig vann, som minner mer om en bred, sakteflytende elv. Ørreten trives, og de kan bli riktig så fine.

Børtevann ligger i den sørøstre delen av området. Dette er et stort vann med masse skjær og øyer. Det anbefales å fiske fra kano, eller å prøve seg på isen.

Ørretbestanden er god, med enkelte virkelig store ørreter som lever av byttefisk.

Imellom Grinderen og Børtervann ligger to vann vilt og noe utilgjengelig til, men både Bøvelstadsvartjernet og Myrsetersvarttjern er spennende fiskevann. Utsettinger har vist at ørreten trives utmerket, og at fiskene raskt oppnår størrelser over 500 gram.

Fiskevann i Rælingen

Helt øst i Østmarka ligger flere fiskevann. Her er det ikke veldig mange fiskere. Flere vann er skikkelige villmarksvann innenfor Østmarka Naturreservatet.

Vannene administreres av Rælingen JFF, og de fleste har en god bestand av ørret. Fisk over en kilo tas hvert år. Den tilrettelagte Myrdammen, med utsettinger av stor ørret, og den store Ramstadsjøen med store fisker, er områdets spydspisser.

Slik kommer du dit

Adkomst: I nordvest: Fra Grønmo for vann rundt Østmarkskapellet. I nordøst: Fra Sandbakken eller Krokhol. Bøler og Skullerud for vann rundt Nøklevann, Østmarksætra for vann rundt Ulsrudvann og Haugerud for vann rundt Lutvann. Parkeringsplasser alle steder.

I sør: Bil til parkeringsplass ved Bysetermåsan. I nord: Utgangspunkt fra Losby Gods. I Rælingen: Langs rv. 120 fra Flateby, Grini eller Nordby. Parkeringsplass ved Myrdammen.

Kart: Turkart 1:50 000 Oslo Nordmark (sommer/vinterutgave)

Mer info: www.ofa.no, www.rjff.no (Rælingen JFF), www.vangenskistue.no (overnatting), www.dnt.no (overnatting), www.ljff.no (Lørenskog JFF), www.losbybruk.no

For den som liker seg bedre ved mindre vann og tjern som ligger mer bortgjemt, finnes flere valgmuligheter, blant annet finnes flott ørret i Fiskelausa, Gryta, Langtjern, Mørkåstjern, Nessetertjerna, Tristillen og Merratjerna.

Kjekt å vite om ørretfiske i Østmarka

Østmarka brukes som betegnelse på skogsområdene øst for Oslo, og inkluderer områder i kommunene Oslo, Lørenskog, Rælingen, Enebakk og Ski. Naturlige grenser er E6 og riksvei 155 i vest, riksvei 155 i sør, riksvei 120 i øst og E6 og riksvei 159 i nord. Totalt dekker Østmarka ca. 256 km².

Østmarka ligger lett tilgjengelig til og har mange innfallsvinkler. Vann og tjern nærmest bebyggelse er ofte hyppig besøkt, og her er stiene rundt vannene godt opptråkket. Men det finnes også mer urørt skog, og med det også mer urørte skogs- og myrtjern, dit man kun kommer om man gjør en innsats.

Skogområdene karakteriseres av et kupert terreng med mange bratte juv og skrenter. I skogene finnes mange vann, og i nesten alle finnes varierende bestander av ulike fiskearter. Østmarka Naturreservat ble fredet første gang 21.12.1990 og utvidet ved kongelig resolusjon 13.12.2002. Her inne finnes flere spennende villmarksvann.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Villmarksliv og Alt om Fiske.

<b>SENTRALT OG UNIKT:</b> Nøklevann er et nærvann, og det er et av de beste fiskevannene i Østmarka.
SENTRALT OG UNIKT: Nøklevann er et nærvann, og det er et av de beste fiskevannene i Østmarka. Foto: Stig Werner
<b>KUPERT:</b> Østmarka er som Nordmarka - kupert. Noen steder får man litt utsyn, men ofte er det tett i tett med skog.
KUPERT: Østmarka er som Nordmarka - kupert. Noen steder får man litt utsyn, men ofte er det tett i tett med skog. Foto: Stig Werner
<b>BRA FISKEVANN:</b> Østmarka ligger lavere enn Nordmarka i nord, og vannene blir dermed tidligere isfrie. Bildet er fra Høgkolltjerna.
BRA FISKEVANN: Østmarka ligger lavere enn Nordmarka i nord, og vannene blir dermed tidligere isfrie. Bildet er fra Høgkolltjerna. Foto: Stig Werner
<b>TILRETTELAGT:</b> Terrenget kan være vilt, men det er samtidig godt tilrettelagt.
TILRETTELAGT: Terrenget kan være vilt, men det er samtidig godt tilrettelagt. Foto: Stig Werner
<b>KANOUTLEIE:</b> Med kano kommer du langt, og mulighetene for å få fisk blir større.
KANOUTLEIE: Med kano kommer du langt, og mulighetene for å få fisk blir større. Foto: Stig Werner

Fiskekort i Østmarka, Oslo

I store deler av Østmarka er det Oslomarkas Fiskeadministrasjon som forvalter fiskerettighetene, kultiverer og selger fiskekort. Helt i øst selger Rælingen JFF fiskekort for vann og tjern i Rælingen kommune.

Fiskekortpriser: OFAs område: Døgnkort kr 110, 3-døgnskort kr 200, halvårskort kr 300, årskort kr 550, årskort familie kr 750. Rælingen JFFs område: Døgnkort kr 50, 3-døgns kort kr 100, årskort kr 300.

Fiskekortsalg: OFA: www.ofa.no, www.inatur.no, Stram Line (Jernbanetorget), Nordisk Fiskeutstyr (Lysaker Brygge), G-Sport Storgata, Torshov Sportsfiske, Jesting Sport (Alnabru) og Glømmi Sport (Nittedal). Rælingen JFFs område: www.inatur.no, Johnsrud Auto (BEST) (Hektner), Anitas Café (Fjerdingby), Gero (Lillestrøm), Gmax (Strømmen Storsenter).

Annet: Utleie av kano på Vangen. Kano følger med ved leie av Røyrivannskoia. OFA har utgitt en fiskekartbok som gir en oversikt over fiskebestander i alle vann, tjern og elver du kan fiske i med OFAs fiskekort, og er et nyttig hjelpemiddel.

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2020, og sist oppdatert 31/01 2020.

Les også