Sikre tips mot mygg og andre irriterende insekter

Er du rustet mot en ny insektsommer?

Mygg, klegg, flått og knott er noe vi må leve med, men heldigvis er vi ikke helt forsvarsløse mot horden av insekter som svirrer rundt der ute. Les rådene, og sjekk hvilke 14 produkter som kan hjelpe deg i kampen mot plageåndene.

Pluss ikon
<b>PLAGEÅNDER:</b> Hvis sommeren skal nytes, må man finne løsninger som holder plageåndene unna! (Foto: Henrik Strømstad)
PLAGEÅNDER: Hvis sommeren skal nytes, må man finne løsninger som holder plageåndene unna! (Foto: Henrik Strømstad)
Sist oppdatert

Vi har ca. 2000 ulike arter mygg i Norge. Heldigvis er det bare en brøkdel (ca. 40 arter) av disse som er ute etter å stikke oss mennesker. Det begrenser seg til hunner av stikkemygg. De stikker og suger blod fordi de da kan produsere ca. 10 ganger så mange egg som en mygg som ikke har fått fylt opp med proteiner fra blodet vårt. Hannmyggen er en fredelig fyr som i stedet besøker blomster for å spise nektar og pollen. Størrelsen varierer fra 3 mm til ca. 15 mm.

La myggen bli ferdig!

Myggstikket ditt vil klø mindre hvis du har selvkontroll nok til ikke å drepe den før den er god og mett.

Enkelte ganger er det ikke myggen som er plagsom, men knott/sviknott. Spesielt svi­knotten er bitte liten og kommer seg gjennom myggnett hvis det ikke er svært finmasket. Knotten stikker ikke, men den har kraftige kjever som den biter hull i huden med, og så slikker den i seg blod.

Skogflått/flått suger blod av dyr og mennesker og kan overføre sykdommer som Lyme borreliose, skogflåttencefalitt, anaplasmose, harepest og babesiose. Flåtten har flere livsstadier og suger gjerne blod fra oss både som larve, nymfe og som voksen. Larvene/nymfene er svært små og vanskelige å oppdage. Dette medfører at de gjerne får sitte og suge blod så lenge at de rekker å overføre smittestoffene. Voksen flått suger blod i 7–10 dager hvis den får sitte og meske seg uforstyrret.

<b>IRRITERENDE SOM EN KLEGG: </b>Hunnkleggen er ute etter blodet ditt, den kommer vanligvis bakfra og kan være vanskelig å oppdage.
IRRITERENDE SOM EN KLEGG: Hunnkleggen er ute etter blodet ditt, den kommer vanligvis bakfra og kan være vanskelig å oppdage. Foto: Shutterstock

Kleggen kan være en pest og en plage på varme sommerdager. I likhet med myggen, er det kun hunnene som er ute etter blodet ditt. Men til forskjell fra myggen, er kleggen mest aktiv midt på dagen i varme og solskinn. Hvis du er i bevegelse, vil den vanligvis komme bakfra, og det kan være vanskelig å oppdage den før du kjenner den stikker. Myggnett og beskyttende klær holder kleggen unna huden din. I tillegg vil kjemiske myggjagere (myggspiral/Thermacell) som avgir insektmiddel (D-Allethrin) også virke på klegg og de fleste andre insekter. Myggmidlene har også en viss avskrekkende effekt på kleggen.

Klegg tiltrekkes av mørke farger. Så kle deg gjerne i matte, lyse klær. Er du i ro på ett sted, kan du fange kleggen ved å henge opp f.eks. en svart, blank ball og klistre vanlig fluepapir på den. Ballen bør være på størrelse med en håndball/fotball så den er lett synlig for kleggen.

<b>IKKE SÅ FLOTT: </b>Flåtten er vanskelig å oppgave, men bør helst fjernes i løpet av de første 24 timene.
IKKE SÅ FLOTT: Flåtten er vanskelig å oppgave, men bør helst fjernes i løpet av de første 24 timene. Foto: Shutterstock

Flåttbitt

Bitt av flått?

● Fjern den raskt, seinest etter 24 timer.

● Flåtten fjernest best med en flåttpinsett.

● Rød ring rundt flåttbittet? Oppsøk lege!

Fjern flåtten innen 24 timer. Da er risikoen for å bli smittet minimal. Sjekk kroppen når du kommer inn fra tur i et flåttområde. Vær spesielt oppmerksom på de små larvene og nymfene, som er svært vanskelige å oppdage.

Flått fjernes best med en flåttpinsett. Før den inn under hodet på flåtten og trekk den rett ut. Hvis du stresser flåtten mens den sitter fast, for eksempel ved å klemme rundt kroppen og dra, risikerer du at den gulper, og dette øker risikoen for at du får i deg smitte.

Flåtten må selv være smittet for at den skal overføre sykdom til deg. Det første tegnet på at du er smittet av flåttbitt er en rød ring i huden noen dager etter bittet. Det neste er influensalignende symptomer ca. 4 uker etter bittet.

<b>BLI FERDIG: </b>Om du har tålmodighet er det best å la myggen gjøre seg ferdig med stikket, da klør det faktisk mindre.
BLI FERDIG: Om du har tålmodighet er det best å la myggen gjøre seg ferdig med stikket, da klør det faktisk mindre. Foto: Shutterstock

La myggen gjøre seg ferdig

Hvis du har nok selvkontroll, kan det være lurt å la myggen suge seg ferdig før du klasker til den. Den vil da suge opp mye av det antikoagulerende stoffet den har sprøytet inn da den stakk snabelen gjennom huden. Det er dette stoffet som er hovedårsak til kløende myggstikk, fordi det utløser en allergisk reaksjon. Men – hvem i all verden har tålmodighet til å vente til svinepelsen er ferdig? Ikke jeg – så da blir det heller en kløstillende salve på de verste stikkene!

MYGGFRITT: Et hodeplagg med myggnett kan gjøre at du kan være ute selv når det er mye mygg.
MYGGFRITT: Et hodeplagg med myggnett kan gjøre at du kan være ute selv når det er mye mygg.

Klær i lyse farger

Bruk langermede skjorter og lange bukser, helst i lyse farger. Myggen tiltrekkes av mørke fargetoner. Lette og luftige klær er imidlertid gjerne så tynne at myggen greier å stikke gjennom dem. For å unngå dette kan du velge klær med myggmiddel vevd inn i stoffet. Alternativt kan du spraye klærne med langtidsvirkende myggmiddel, men dette får du lettere på huden enn om du velger klær med myggmiddel innvevd i stoffet.

Steng myggen ute!

MYGGNETT: Bruk myggspiral eller CO2-myggjager i teltet for å få et myggfritt miljø, men husk å lufte godt med myggnettet lukket før du legger deg.
MYGGNETT: Bruk myggspiral eller CO2-myggjager i teltet for å få et myggfritt miljø, men husk å lufte godt med myggnettet lukket før du legger deg.

Myggnett fås i alle størrelser, fra et enkelt nett foran ansiktet til store telt som du kan krype inn i om natta. Hold teltet eller lavvoen lukket, særlig hvis det er mørkt og du har på lys, eller når du lager mat og kokeapparatet sender ut store mengder CO2. Mygg og knott som har kommet inn i telt/lavvo, kan fjernes ved å tenne på en myggspiral et kvarters tid med åpningene stengt. Luft deretter med myggnettene lukket. Så kan du krype inn til et insektfritt miljø! (Foto: Shutterstock)

Bruk av myggmidler

DEET-grense

Det er nå tillat å bruke opptil 50 % DEET i myggmidler i Norge. Midler som inneholder DEET, bør likevel brukes med forsiktighet.

Myggmidler inneholder kjemikalier, og det er ingen grunn til å utsette kroppen for disse stoffene hyppigere enn nødvendig. Vi anbefaler spray framfor roll-on; sprayen fordeler myggmiddelet bedre på kroppen. Bruker du roll on, så pass på å smøre godt utover etterpå – ei stripe på armen er ikke nok!

Les alltid instruksene som står på pakningen. Står det at middelet ikke skal brukes av barn under tre år, er det en grunn til det! Barn er små og har større hudareal pr. kilo kroppsvekt enn voksne, og dermed får de i seg en mye høyere konsentrasjon av middelet.

<b>UNNGÅ ØYNE OG MUNN:</b> Det finnes mange myggmidler som gjøre jobben, men vær forsiktig med, de mest effektive kan inneholder stoffer som ikke er bra for deg.
UNNGÅ ØYNE OG MUNN: Det finnes mange myggmidler som gjøre jobben, men vær forsiktig med, de mest effektive kan inneholder stoffer som ikke er bra for deg. Foto: Shutterstock

Myggmidler for huden

Hvordan virker myggmidler?

Når myggen skal finne noen å suge blod fra, søker den etter økt CO₂ innhold i lufta og varme. Dette er fellestrekk for alle varmblodige dyr, inkludert mennesker. I tillegg reagerer myggen også på forskjellige duftstoffer. Noen virker tiltrekkende, mens andre frastøter myggen.

Antall myggstikk kan derfor reduseres hvis du smører deg med frastøtende duftstoffer. Men det eneste som virkelig fungerer 100 %, er myggmidler med DEET eller Picaridin. Disse stoffene forvirrer myggen slik at den ikke setter seg og stikker, men svirrer videre.

Det er mange myggmidler å velge mellom. Mine favoritter er myggmidler som gjennom års bruk har vist at de holder myggen på avstand i mange timer og som samtidig verken føles klissete mot huden eller har sterk lukt. Med andre ord, myggmidler som bare gjør jobben sin, og som du ellers knapt merker noe til. Pumpespray er bedre enn roll-on. Spray er lettere å dosere på huden, og faren for lekkasje under transport er mindre.

Uansett hvor milde myggmidlene er, bør du unngå å få dem i øynene eller i munnen.

Underfølger noen tips til hvordan du «overlever» om myggen eller andre insekter blir for plagsomme:

1. Myggnett for soveplassen

Mosquito Net Pop-Up Dome fra CarePLUS
Mosquito Net Pop-Up Dome fra CarePLUS Foto: Produsenten

Care Plus Mosquito Light Weight Bell
Forhandler: apotek1.no, farmasiet.no
Pris: kr 649,-

I noen situasjoner er det godt å kunne sikre soveplassen med et heldekkende myggnett. Dette myggnettet er stort nok til å dekke to personer, og maskene er små nok til å holde selv sviknotten ute. Utfordringen er å finne et godt opphengspunkt, men når dette er på plass, er myggnettet ferdig montert. Den runde profilen i toppen bidrar til å spenne ut nettet slik at det blir rom inni det. Ved behov legges småstein, tremateriale eller lignende langs kanten nede for å holde denne på plass.

2. Myggsikkert telt

Care Plus Mosquito Net Pop-Up Dome
Forhandler: carePLUS, www.nomaden.no
Pris: kr 649,-

Denne løsningen er svært hendig når du skal sove ute og kun ønsker en myggfri natt. Over hodet er det to runde stenger som folder seg ut når nettet tas ut av posen. Disse gir et stort, romslig rom rundt hodet. Resten av nettet ligger over kroppen og dekker den til. Det er festeløkker slik at nettet kan sikres ned mot bakken eller liggeunderlag/feltseng. Nettet er impregnert med Durallin som hindrer (dreper) mygg som setter seg på nettet og prøver å stikke gjennom det.

Craighoppers Adventure.
Craighoppers Adventure. Foto: Produsenten

3. Beskyttende skjorte

Craghoppers Adventure
Langermet Skjorte
Forhandler: Nomaden, www.nomaden.no
Pris: kr 899,-

Morgen og kveld er det ofte like greit å kle myggen ute i stedet for å bruke myggmiddel. Vanlige friluftsklær er normalt tykke nok til å holde myggen ute. Men er det varmt, kan det være godt med lette og luftige klær. Exofficio (XXL m. flere) og Craghoppers (Nomaden) lager spesialklær som gir god beskyttelse mot alle typer plagsomme insekter/flått.

Myggmagnet?

Noen tiltrekker mer mygg enn andre. Dette skyldes blant annet høyere nivåer av steroider og kolesterol på hudoverflaten. Dette er i stor grad arvelig. Når du puster ut mer karbondioksid, tiltrekker du også mer mygg.

Denne lette, luftige og lettørkede skjorta fungerer godt som dagligskjorte på sommerturer. I tillegg til å være behagelig å bruke, holder den effektivt insektene unna ved at Nosilife (Permetrin) er «vevd» inn i stoffet. Den har praktiske detaljer som krage som kan brettes opp og dekke halsen samt stor innvendig nettinglomme på venstre side og et eget stoffelt for puss av briller/solbriller. Tåler mange vask før insektbeskyttelsen reduseres.

4. Beskyttende bukse

Craghoppers Pro Convertible bukse
Craghoppers Pro Convertible bukse Foto: Produsenten

Craghoppers Pro Convertible bukse
Forhandler: Nomaden, www.nomaden.no
Pris: kr 999,-

En god turbukse for bruk sommerstid, lett og luftig med avtagbare bein (glidelås). Stretchen i stoffet gjør at buksa er svært behagelig i bruk og med god bevegelighet. I tillegg til å være ei praktisk turbukse, er Nosilife (Permetrin) «vevd» inn i stoffet og holder bitende insekter unna. Glidelåser på alle lommer og elastisk snøring nederst på beina gjør at du effektivt kan stenge igjen for mygg og andre kryp.

Care Plus Pop up mygghatt
Care Plus Pop up mygghatt Foto: Produsenten

5. Hatt

Care Plus Pop up Mygghatt
Forhandler: Apotek1, www.apotek1.no
Pris: kr 249,9,-

I årenes løp har jeg brukt mange forskjellige myggnett og mygghatter, kombinert med luer og capser. Pop Up-mygghatten er en kompakt og komplett løsning der bremmen ligger kveilet i tre rundinger som popper ut når mygghatten tas ut av posen.

Bremmen er bred og holder nettet godt ut fra ansikt og nakke. Det er strammesnor for hake slik at den kan festes godt. Den er ikke innsatt med insektmiddel, så du kan risikere at myggen greier å stikke gjennom der hatten sitter mot hodet. Løsningen er enten en bøff/tynn lue under hatten eller å impregnere dette området på hatten med myggmiddel for klær og utstyr.

6. Myggspray

Care Plus myggspray
Forhandler: Apotek1, www.apotek1.no
Pris: kr 194,5,-

Denne myggsprayen fungerer supert mot mygg, og har en behagelig, blomsteraktig lukt. Den inneholder 12,5 % Icaridin og er ikke klebrig på huden. Den lave konsentrasjonen gjør at den kan brukes av alle fra 2 år og oppover. Gir typisk 3–4 timers beskyttelse mot mygg og omtrent det dobbelte mot flått og andre bitende insekter. Flasken rommer 60 ml. Care Plus ble best i test da Villmarksliv testet myggmidler i 2015.

7. Skrem vekk myggen!

Myggspiral
Forhandler: Myggolf, www.noragent.no
Pris: kr 85,- til 119,-

Hvis det er stille vær eller du sitter skjermet for vind, kan én eller flere myggspiraler effektivt holde mygg og knott unna. Jeg foretrekker den gode, gammeldagse myggspiralen framfor de gassdrevne myggskremmerne. Myggspiralen veier nesten ingenting, og det er lett å følge med hvor mye du bruker/har igjen.

Den eneste ulempen er faren for å svi hull i teltbunnen eller starte brann. Finn ei steinhelle eller noe annet brannsikkert å sette den på. Spiralen inneholder <0,2% d-alletrin, resten tremasse. D-alletringassen som frigjøres, er giftig for myggen, og sannsynligvis ikke særlig sunn for oss mennesker heller, så unngå i størst mulig grad å puste inn røyken.

Thermacell Backpacker
Thermacell Backpacker Foto: Produsenten

8. Gassdrevet myggjager

Thermacell Backpacker
Produsent: Thermacell, www.noragent.no
Pris: kr 699,-

Har du allerede en gassboks i sekken, er Backpacker den enkleste og letteste av de gassdrevne myggjagerne. Den skrus rett på boksen. Gassforbruket er forsvinnende lite, kun ca. 1,3 g/t. På toppen av apparatet skyves matten, som inneholder 22 % D-Alletrin, på plass i holderen. Når apparatet tennes, varmes matten opp og avgir insektmiddelet. En ny matte varer ca. 4 timer før den er oppbrukt. Gassen er helseskadelig å inhalere i større mengder, så apparatet må kun brukes utendørs. NB! Det finnes også en nyere modell til 899 kroner.

9. Beskyttende spray for klær og utstyr

Sawyer Insect Repellent
Produsent: Brownells, www.brownells.no
Pris: kr 255,-

Insektbeskyttende spray (0,5 % permetrin) for klær og utstyr. Denne sprayen bør brukes med varsomhet, noe formaningene og advarslene på flasken understreker. Du kan ikke behandle klær som er i bruk, de må tørke og dunste av først. Du må heller ikke få noe av middelet på huden, øynene eller i munnen; det kan gi forgiftning. Behandlingen av utstyret holder kun én til to måneder.

Personlig trives jeg bedre med klær der insektmiddelet er vevd inn i stoffet, og når det gjelder telt og ryggsekk, ser jeg ikke helt poenget med myggbehandling. Det plager ikke meg nevneverdig om det sitter mygg utenpå teltet om natta ...

10. Den søte kløe ...

Eurax salve 10%
Forhandler: Kan kjøpes på apotek
Pris: fra kr 69,-

Ikke klø deg til blods, det gjør det hele bare verre! Bruk en kløstillende krem som for eksempel Eurax (apotek) eller «klø-stopp-produkter» med for eksempel aloe vera og tea tree-olje. Eurax kan også brukes av barn, inneholder krotamiton og gir kløelindring i 6–10 t. Noen sverger til tigerbalsam for å dempe kløen, men jeg synes den blir i heftigste laget så lenge det finnes gode alternativer.

11. Kokosolje mot mygg

I en studie fra 2018 ble det vist at fettsyrer fra kokosolje var effektive til å holde fluer, veggedyr og mygg unna. Det er innholdet av kaprylsyre, kaprinsyre og laurinsyre som antas å gi denne effekten. Beskyttelsen varte i opptil 96 timer, noe som er den lengste beskyttelsen blant naturprodukter til dags dato. Så hvem vet – kanskje kokosnøtten er fremtidens myggmiddel? (Foto: Shutterstock)

12. Effektiv spray

Autan Protection Plus Pumpespray
Forhandler: Apotek/dagligvareforretninger
Pris: kr 119,-

En av myggmiddelfavorittene. Med 20 % Icaridin gir denne beskyttelse mot mygg i ca. 8 timer og mot bitende fluer i ca. 5 timer. Den føles ikke klissete eller fet mot huden, og har en behagelig duft som ikke er påtrengende. Flasken er lett å stappe i lommen eller topplokket på sekken. Sprayen kan brukes på barn fra 2 år og oppover.

13. Teltlykt

<b>KOMBI: </b>Thermacell lykt og myggjager.
KOMBI: Thermacell lykt og myggjager. Foto: Produsenten

Thermacell Scout myggjager/teltlykt
Forhandler: Thermacell, www.noragent.no
Pris: kr 699,-

Kombinert teltlykt og myggjager. Myggjageren drives av en liten gasspatron og tennes enkelt ved å vri på den øverste ringen slik at gassen åpnes, og du tenner brenneren som varmer opp elementet der matten, som inneholder 22 % D-Alletrin, skyves på plass. Når matten varmes opp, avgis insektmiddelet. En ny matte varer ca. 4 timer før den er oppbrukt. Insektmiddelet er helseskadelig å inhalere i større mengder, så apparatet må kun brukes utendørs. Campinglykta drives av 4 AA-batterier og har tre lysstyrker pluss blinkende SOS-signal. Maks lysstyrke er 220 lumen. Myggjager og campinglykt fungerer uavhengig av hverandre.

<b>MYGGMELK: </b>Husk å lese pakningsvedlegget før du bruker myggmiddel. Noen er så kraftige at de kun bør brukes en gang per døgn.
MYGGMELK: Husk å lese pakningsvedlegget før du bruker myggmiddel. Noen er så kraftige at de kun bør brukes en gang per døgn. Foto: Produsenten

14, Myggmelk

Mygga myggmelk 50% Deet
Pris: kr 199,90,-

Denne myggsprayen tar du fram når du virkelig trenger noe som kjeppjager mygg og det meste annet, som f.eks. i utlandet der ett myggstikk kan gi deg malaria, gulfeber eller andre sykdommer du helst bør unngå.

Kraftigere mikstur av DEET er forbudt å selge i Norge. Aldersgrense for bruk er 18 år. Må ikke brukes i ansiktet. Fungerer mot mygg, knott og flått. Mot mygg i Norge varer beskyttelsen ca. 9 timer. Mot de hissigste insektene i utlandet beskytter den ca. 4 timer. Skal kun brukes en gang per døgn.

Vær varsom med DEET!

DEET i høy konsentrasjon er uten tvil svært effektiv mot mygg. Fram til 2016 var det en maksimumsgrense på 20 % DEET i myggmidler i Norge. Den er nå øket til 50 %. Dette gir effektiv myggbeskyttelse i 8–10 timer og kan være en nødvendig løsning hvis du er i land der myggen ikke bare gir et kløende stikk, men kan overføre alvorlige sykdommer.

50 % DEET anbefales kun for de over 18 år. 20 % DEET holder ikke så lenge, og effekten varer kun i ca. 3–6 timer. Barn under 3 år bør ikke bruke DEET i det hele tatt. Unngå DEET i munn og øyne, og vask deg hver kveld for å få vekk det som sitter på huden. Bruk DEET-myggmidler kun på begrensede deler av kroppen.

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2019, og sist oppdatert 16/06 2020.

Les også