Havfiske for den erfarne

Når du er klar for å fiske med agn, lønner det seg å oppgradere utstyret litt

Der­som du mest­rer det mest grunn­leg­gen­de hav­fis­ket, kan du be­gyn­ne å fiske med agn. Klar for å dra opp litt uer, kveite og hyse?

Pluss ikon
<b>DA­GENS DOB­BEL:</b> Kvei­te og torsk blir dratt opp uten­for Kval­øya i Troms. (Foto: Yng­ve Ask)  
DA­GENS DOB­BEL: Kvei­te og torsk blir dratt opp uten­for Kval­øya i Troms. (Foto: Yng­ve Ask)  
Sist oppdatert

Litt av­hen­gig av hva du skal fiske et­ter så får du kjøpt mak­rell, sild, re­ker, blekk­sprut, an­sjos og bris­ling i fle­re bu­tik­ker. Mak­rell og sild kan du også en­kelt fiske selv med ei hek­le, el­ler fra land med sluk­stan­ga.

Skal du fiske på dy­pet er små­sei bra, og det­te fis­kes gjer­ne rundt grunn­top­per el­ler ved kan­ter som ofte har hard bunn og mye strøm på dyp fra 30–70 me­ter.

De fles­te agn kan bru­kes til de fles­te ar­ter, men jo stør­re fis­ken er, des­to stør­re agn bru­kes.

<b>BLÅ­KJEFT:</b> Ar­tik­kel­for­fat­te­ren med et eks­em­plar av blå­kjeft, som er en fisk i Uerfamilien. 
BLÅ­KJEFT: Ar­tik­kel­for­fat­te­ren med et eks­em­plar av blå­kjeft, som er en fisk i Uerfamilien. 

Dri­ven­de båt

Fis­king er gjer­ne litt «learning by do­ing». Den beste må­ten å lære for­skjel­li­ge tek­nik­ker på, og å få en for­stå­el­se av hva du skal se et­ter når du vel­ger fis­ke­plass og hva slags tak­ler du skal bru­ke, er rett og slett å fiske. Slik får du også fø­lel­se av hvor­dan du skal po­si­sjo­ne­re bå­ten un­der git­te for­hold for å få op­ti­mal ret­ning for hvor­dan bå­ten dri­ver der du skal fiske.

Start med å fiske fra dri­ven­de båt og ikke tenk så mye på å dregge opp på plas­sen du fis­ker. På den­ne må­ten kan du ved senere an­led­nin­ger lære deg plas­se­ne å kjen­ne, og hel­ler kun­ne po­si­sjo­ne­re et an­ker på helt rett plass.

Start grunt

Mu­lig­he­te­ne i ha­vet er uen­de­li­ge, og vann fra 10 til 60 me­ters dyp med enk­le tak­ler er det beste ste­det å star­te. Her må du ta fram det let­tes­te ut­sty­ret, og på kro­ken kan du få van­li­ge ar­ter som hvit­ting, hyse, knurr og flynd­rer. Dis­se li­ker seg på sand- el­ler mud­der­bunn.

Et en­kelt og kort to-kroks paternostertakkel, el­ler et takkel med et slep med en krok i en­den, fun­ge­rer bra til grun­ne­re vann. Fisk en­ten helt sta­tisk langs bun­nen, el­ler fisk det halvaktivt ved at du av og til løf­ter på ag­net. På grun­ne­re vann fis­kes det ofte med slep (en for­tom med ag­net krok som fis­kes på bunnen) og glide­bom som sena sklir fritt igjen­nom. Det­te kan bru­kes til man­ge for­skjel­li­ge ar­ter både på dypt og grunt vann, som for eks­em­pel flynd­rer.

Hvis ikke du har ut­styr for å lage deg tak­ler, kan du også kjøpe fer­dig­la­ge­de tak­ler. Du kan også kjøpe noen hek­ler med mind­re kro­ker og agne dis­se med små bi­ter av mak­rell, sild el­ler reke. En ag­net hek­le fis­ker over­ras­ken­de bra, men ikke for­vent å få de stør­ste fis­ke­ne på det­te.

<b>TAKKELMAKING:</b> Det­te er ut­styr du tren­ger for å lage gode tak­ler. (Foto: Lars Hen­rik Kjøl­berg)
TAKKELMAKING: Det­te er ut­styr du tren­ger for å lage gode tak­ler. (Foto: Lars Hen­rik Kjøl­berg)

100 til 300 me­ter

Til mellomdypt vann – fra 100 til 300 me­ter – tren­ger du ut­styr som tak­ler tyng­re søk­ke­vek­ter og mot­stan­den fra stør­re tak­ler og agn. Når du fis­ker fra dri­ven­de båt vil det­te ska­pe mer mot­stand i van­net, og det gjør at du har mind­re kon­takt med ag­net ditt, som igjen gjør at det blir van­ske­li­ge­re å hol­de bunn­kon­takt. Til­pass der­for søk­ke­vek­ter og ut­styr et­ter det­te. På dy­pe­re vann kan du kom­me i kon­takt med ar­ter som lan­ge og bros­me, som du gjer­ne fin­ner i for­bin­del­se med kan­ter, fritt­lig­gen­de grunn­top­per el­ler i renner på bunnen. Du fin­ner også uer, som li­ker seg i frivannet over struk­tu­rer. I til­legg kan du finne ly­sing, di­ver­se hai­er og ska­ter og fle­re and­re ar­ter. Til de fles­te av dis­se er det paternostertakkel som gjel­der.

Et pa­ter­nos­ter er opp­hen­ge­re som fis­ker over, el­ler like over, bun­nen, og de fles­te av dis­se fis­ke­ne sti­ger gjer­ne en me­ter el­ler to for å ta ag­net. For å lage et paternostertakkel må du kunne lage opp­hen­ger­løk­ker. Du kan med en­kel­het til­pas­se både hvor langt over bun­nen du fis­ker, og hvor man­ge kro­ker du skal bru­ke og hvor langt sel­ve tak­ke­let skal være.

Når jeg fis­ker et­ter for eks­em­pel lan­ge, pleier jeg å ha én krok en me­ter over bunnen, og én krok to til fire me­ter over bun­nen. Det­te er for­di lan­ge­ne ofte svøm­mer litt over.

Hvis jeg fis­ker et­ter sei el­ler uer på dypt vann bru­ker jeg gjer­ne fire til fem opp­hen­ge­re med én til to me­ter mel­lom hver krok, og kan på den­ne må­ten fiske av mer vann. Noen gan­ger står fis­ken noen me­ter over bunnen, og med slike tak­ler har jeg god kon­troll på hvor jeg fis­ker, og jeg slip­per å sveive opp for å fiske over.

<b>TELLEVERK:</b> Denne digitale snøretelleren kan være lur å ha dersom du vil vite hvor mye snøre du har ute. 
TELLEVERK: Denne digitale snøretelleren kan være lur å ha dersom du vil vite hvor mye snøre du har ute. 

Enda dy­pe­re

Fisker du på dy­pet og du vet at fis­ken står høyt over bun­nen, el­ler fak­tisk vet hvor dypt den står, kan en snel­le med et tel­le­verk el­ler en line­tel­ler være et nyt­tig verk­tøy for å fiske pre­sist. Sist­nevn­te fes­ter du på stanga før du slip­per ut, og den vi­ser deg hvor dypt du fis­ker.

Skal du spe­si­fikt fiske et­ter bunn­le­ven­de ar­ter på dypt vann, er et slep å fore­trek­ke. Det­te kan kom­bi­ne­res med et paternostertakkel også, men det er i man­ge til­fel­ler en for­del at sle­pet er gli­den­de og ikke fast, slik at fis­ken ikke mer­ker mot­stand og spyt­ter ut ag­net. Til ska­ter er du nes­ten av­hen­gig av det­te. Da trer jeg en glide­bom rett over for­tom­men min, som er re­la­tivt lang, gjer­ne 10–15 me­ter, og kny­ter den­ne fast i et slep som egent­lig bare be­står av en svi­vel og en krok.

Kvei­te

Skal du fiske et­ter kvei­te er dis­se gla­de i plas­ser på re­la­tivt grunt vann – fra 10 til 100 me­ters dyp – gjer­ne der hvor det er mye byt­te­fisk og strøm. Se et­ter plas­ser med sand, skjell­sand el­ler re­la­tivt slett bunn. Gjer­ne i sand­renner mel­lom grunnetopper el­ler i skrå­nin­ger. Du kan fiske kvei­te med pilk, shad el­ler med hel agn­fisk, men vær vel­dig obs på at du tren­ger ut­styr til­pas­set det­te fis­ket. Kvei­te­ne blir sto­re og kan set­te ut­sty­ret på prø­ve, så her bør du ha ei snel­le med god brems, en stang med nok løf­te­kraft og sene som er tykk nok. For­tom­men din bør be­stå av tykk mo­no­fi­la­ment, el­ler flu­or­kar­bon, med tyk­kel­ser fra 1 til 1,4 mm. Bruk også kun krok, sviv­ler og splitt­rin­ger av god kva­li­tet til det­te fis­ket.

Det fin­nes in­gen fa­sit på hvor du fin­ner fis­ken til en­hver tid – det­te va­ri­e­rer vel­dig et­ter hvor du fis­ker. Prøv for­skjel­li­ge plas­ser og bli kjent med ditt område.

Stenger

I butikkene oppgis klassifiseringene på stenger i pund (lbs) og de vanligste er 6-12lbs, 12-20lbs, 20-30lbs og 30-50lbs. Tallene kan med enkelthet oversettes til hvor tungt fiske de er beregnet for, og av stenger beregnet for meite (fiske med agn) kan tallene oversettes til hvor mye søkkevekt stengene takler i bruk. Mine erfaringer er at du kan bruke 200–300 g på 6–12 lbs, 3–400 g på 12–20 lbs, 6–700 g på 20–30 lbs og 800–1100 g på 30–50 lbs.

Stengene kommer gjerne i lengder fra 6,6 fot til rundt 8 fot, og en helt annen aksjon enn stenger som brukes til aktivt fiske med kunstige agn som pilk og tunge jigger.

Jo dypere og større fisk du skal fiske, jo kraftigere utstyr bør du vurdere. Hva slags stenger som brukes til forskjellig dyp og arter varierer selvfølgelig en del. Her er det mange faktorer som spiller inn, være det strømmen i vannet, hvor fort båten driver, hvor dypt du fisker, hva du fisker etter, hvor tungt søkke du skal bruke og hvor store agn du har.

Bruksområder:

6–12 lbs: Fisket foregår fra grunt vann ned til 100 meter med relativt lette søkker. Her fiskes det typisk etter flyndrer, knurr, forskjellig leppefisk, torsk, småsei, makrell og sild.

12–20 lbs: Mye av det samme som 6–12 lbs stengene, men disse stengene klarer litt mer søkkevekter og et litt bredere bruksområde som håndterer større fisk. De kan med trygghet brukes til mindre langer, lysing, blåkjeft, uer, større sei og selvfølgelig de samme artene som 6–12 lbs.

20–30 lbs: Dette er stengene som har et bredest bruksområde og kan brukes både på grunt vann og helt ned mot 300–350 meters dyp. Selv har jeg brukt stenger i denne klassen til å fiske etter store langer, skater, brosme, torsk og sei. Merk at aksjonen i tuppen kan gi for dårlig nappindikasjon til de mindre artene.

30–50 lbs: Disse håndterer de største fiskene, og brukes til dypvannsfiske hvor det er nødvendig med mye bly.

Festing av agn

Det finnes utallige måter å feste agn på, og alle fiskere er sine egne «eksperter». Det er en fordel at agnet er mest mulig strømlinjeformet, slik at du fester det på kroken i samme retning som agnet er smalest. Når jeg agner, drar jeg kroken igjennom skinnet i enden av agnbiten og bruker surrer det fast med agnstrikk oppover fortommen. Det gjør at fisken vil få kroken i kjeften mer eller mindre med en gang.

Bildet viser redaksjonssjefens foretrukne kveiteagn (den siste tiden har han riktignok begynt å sikre stripsene til jigghodet for å forhindre at de havner i vannet). (foto: Aleksander L. Bergan)

<b>GLIDEBOM:</b> Fest søkket i svivelen og tre sena igjennom røret. Da blir kjenner fisken mindre motstand når den tar agnet. 
GLIDEBOM: Fest søkket i svivelen og tre sena igjennom røret. Da blir kjenner fisken mindre motstand når den tar agnet. 

Sene

Fisker du med tra­di­sjo­nell mo­no­fi­la­mentsene blir det alt­for mye strekk i sena og du vil knapt re­gist­re­re napp.

Der­for bru­ker de fleste havfiskere mul­ti­fi­la­ment, som er helt stumt, har null strekk og gir deg full kon­takt med ag­net og over­le­gen napp­in­di­ka­sjon.

Til det let­tes­te fis­ket hol­der det med 0,20 mm mul­ti­fi­la­ment, til mellomdypt fiske er 0,25-0,28 mm van­lig og til det dy­pes­te fis­ket bru­kes gjer­ne 0,28-0,32 mm. Egent­lig bør det være mot­satt for­di det er mer av­drift i tyk­ke­re sene, og den tyn­ne­re sena er sterk nok til å lande de stør­ste fis­ke­ne.

Mul­ti­fi­la­ment i Norge er også klas­si­fi­sert i pund, og med hvor man­ge kilo den tå­ler. Sist­nevn­te har in­gen­ting å si for hvor stor fisk den tå­ler, men hvor man­ge kilo sena tå­ler i rykk før den ry­ker.

Sene­tyk­kel­ser:

0,23 mm – 20 lbs – 15 kg

0,28 mm – 30 lbs – 20 kg

0,32 mm – 40 lbs – 25 kg

0,36 mm – 50 lbs – 30 kg

Sneller

Til havfiske brukes det multiplikatorsneller og denne typen sneller finnes i mange forskjellige utgaver. De tradisjonelle havfiskesnellene er ganske store og klumpete, men de siste årene har det kommet flere små og lette sneller som tåler mye juling og som rommer mye sene. Disse har ofte en langt bedre brems enn de gamle snellene.

Til den letteste stanga er det ikke nødvendig å ha en snelle som rommer en kilometer med sene, og til utstyret du bruker på dypt vann er det stikk motsatt. En grei huskeregel er å ha dobbelt så mye senekapasitet på snellen som dypet du har planer om å fiske på. Vind og strøm skaper avdrift på båten, og gjør det ofte nødvendig å ha inntil 50 prosent mer sene ute enn dypet du fisker på. Skulle du være uheldig og ryke sena på en fisketur er det utrolig kjedelig og måtte avbryte fisket fordi du ikke når ned til bunn med det som er igjen på snella.

Sneller til havfiske kommer i forskjellige størrelser, men størrelsene varierer en del fra produsent til produsent. Regelen er: Jo høyere tall, jo større er snellen, og desto mer senekapasitet har den. Vanlige sneller varierer fra størrelse 8 til 50. Når du kjøper snelle sjekk hvor mye senekapasitet den rommer med braid (multifilament) og ta en vurdering derfra.

To gir

Havfiskesneller kommer også i to-girs varianter. Disse har høy utveksling i høygiret og veldig lav utveksling på lavgiret. Hvis du skulle være så heldig og få en skikkelig stor og tung fisk kan det være behagelig å ha lavgiret tilgjengelig.

Til det lettere fisket er det vanlig å bruke sneller som egentlig er designet for trollingfiske, og som ofte har telleverk i både fot og i meter. Dette er en fin ting å ha om du fisker på for eksempel en sei stim som står 40 meter over bunn, og du ønsker å fiske presist på disse.

Et bra tips er å styre unna de billigste snellene. Kvaliteten varierer mye, så kjøp sneller fra velkjente produsenter. Legger du ekstra penger i en snelle som er bra og robust, så har du utstyr som varer i mange år.

Tak­ler

Paternostertakkel
Paternostertakkel

Et takkel be­står helt en­kelt av et for­tomsma­te­ria­le, et par sviv­ler og noen kro­ker.

Dis­se kan la­ges i man­ge for­skjel­li­ge varianter, men det van­lig­ste takkelet er et pa­ter­nos­ter (øverst) hvor kro­ke­ne kny­tes fast som opp­hen­ge­re. Den and­re va­ri­an­ten er et slep som bru­kes i kom­bi­na­sjon med glide­bom, som er et rør som du trer sena igjen­nom. Du kan også kom­bi­ne­re dis­se ty­pe­ne for å fiske både over og langs­med bunnen.

På tak­le­ne er det van­lig å bru­ke at­trak­to­rer, som er per­ler i for­skjel­li­ge far­ger, samt for­skjel­li­ge ty­per slan­ger. Jeg bru­ker for det mes­te selv­ly­sen­de slan­ge da den­ne fun­ge­rer som en at­trak­tor og sam­ti­dig be­skyt­ter krok­for­tom­men mot skar­pe ten­ner.

Vit at det all­tid er en for­del å til­pas­se leng­den på tak­ler, for­tom­mer, krok- og agn­stør­rel­se et­ter hva du spe­si­fikt fis­ker et­ter. Hvis ikke, kan du opp­le­ve at du ikke kla­rer å kro­ke mind­re fisk som nap­per, men som ikke kla­rer å slu­ke ag­net, el­ler at stor­fis­ken ry­ker for­tom­men fordi den er for tynn.

Skjøte­knu­ter: Det fin­nes fle­re må­ter å skjøte sam­men ho­ved­se­na og for­tom­men uten å bru­ke svi­vel. Dobbel Uni-knu­te (bildet) og Albright-knu­ten er de to van­lig­ste.
Skjøte­knu­ter: Det fin­nes fle­re må­ter å skjøte sam­men ho­ved­se­na og for­tom­men uten å bru­ke svi­vel. Dobbel Uni-knu­te (bildet) og Albright-knu­ten er de to van­lig­ste. Foto: Ingar Heum
Albright-knuten.
Albright-knuten.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Alt om Fiske

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2019, og sist oppdatert 22/10 2019.

Les også