Milliardavtale for grønn flyprodusent

Luftfartsgiganter satser elektrisk

Det britiske selskapet Vertical Aerospace selger fly for milliarder til Virgin, American Airlines og Avolon.

Foto: Illustrasjon:
Publisert

Vi har tidligere skrevet om Vertical Aerospace, i september i fjor, da de lanserte at de skulle ha sin flyvende elektriske drosje i lufta innen 2024. Den første prototypen av det som da var modellen VA-1X skulle i lufta i år, og interessen var allerede stor for fartøyet som klassifiseres som en eVTOL, der e-en står for elektrisk og VTOL står for Vertical Take-Off and Landing.

Nå er den nye modellen X4 klar, og interessen rundt nyvinningen har ikke gått ned, snarere tvert imot. Nå har tre luftfartsgiganter ikke bare meldt sin interesse, de har bestilt opptil 1000 fly, i en avtale som er den største innen elektriske fly noensinne. Samtidig er Vertical Aerospace klar til å bli børsnotert, gjennom en fusjon med oppkjøpsselskapet Broadstone Acquisition Corp.

Virgin Atlantic-nettverk

American har foreløpig bestilt 250 fly, med opsjon om å kjøpe ytterligere 100, mens Avolon har forpliktet seg til 310 fly, med mulighet til å plusse på 180. Virgin Atlantic har en opsjon på 150 fly i Storbritannia og skal ha planer om å lage et kortdistanse eVTOL-nettverk i landet.

Forhåndsbestillingene kommer i kjølvannet av United Airlines tidligere i år meldte at de skulle kjøpe 200 fly fra amerikanske Archer Avaiation, et annet eVTOL-oppstartsselskap.

Nullutslipp

Vericals VA-X4-fly har plass til opptil fire passasjerer, og kan fly opp til 160 kilometer, med hastigheter opp mot 240 km/t.

Selskapet lover nullutslipp, og nesten lydløs fremdrift, i tillegg til at flyet skal leve opp til kommersielle flyselskapers standard.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 30 2021

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2021.

Les også