Derfor er HPV-vaksinen dyrere enn andre vaksiner

Og dette bør du lese om du er født i 1990 eller tidligere og lurer på om vaksinen vil bli gratis også for deg.

HPV-vaksinen Cervarix tilbys gratis til unge kvinner født mellom 1991 og 1996. De som er født tidligere enn 1990 må imidlertid betale for vaksinen selv. 
HPV-vaksinen Cervarix tilbys gratis til unge kvinner født mellom 1991 og 1996. De som er født tidligere enn 1990 må imidlertid betale for vaksinen selv.  Foto: Guro Holmene / Mediehuset Nettavisen
Publisert

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at over 83.000 unge kvinner har takket ja til tilbudet om gratis HPV-vaksinasjon. Tilbudet gjelder nå for kvinner født i 1991 og senere. 

Det er nå ett år siden tilbudet om gratis vaksine mot HPV-viruset for kvinner født mellom 1991 og 1996, kom. 

Kvinner født tidligere enn 1991 må imidlertid betale for vaksinen selv. Folkehelseinstituttet melder på sine sider at vaksinen koster i underkant av 4000 kroner til sammen. Sammenlignet med andre vaksiner, er dette ganske dyrt. 

Les også: Hva er HPV? 

Vi spurte prosjektleder for HPV-vaksine til unge kvinner ved Folkehelseinstituttet, Anita Daae, om hva som er årsaken til at HPV-vaksinen er så dyr. 

- Vaksiner som har vært på markedet i mange år er ofte rimeligere enn nyere vaksiner. Bakgrunnen for dette er at det er svært dyrt å utvikle vaksiner og fordi det gjøres veldig nøye testing av biologisk materiale, sier hun til Side2. 

HPV-vaksinen gis gratis til kvinner født mellom 1991 og 1996.
HPV-vaksinen gis gratis til kvinner født mellom 1991 og 1996. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Vil kvinner født tidligere enn 1991 også få tilbud om gratis HPV-vaksine etter hvert? 

- HPV-infeksjon forekommer hyppigst blant unge seksuelt aktive personer. Tilbudet er derfor rettet mot kvinner som er født 1991 og senere. Kvinner født i 1990 og tidligere kan ta kontakt med fastlegen sin for å få vaksine, men må dessverre betale for denne selv, fortsetter prosjektlederen. 

Les også: Dette lurer vi på om HPV

Vaksinen som gis, Cervarix, har vist å gi nærmere 90 prosent beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet av HPV på vaksinasjonstidspunktet.

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen vår, og er et virus som gir infeksjon i hud og slimhinner. Det finnes rundt 200 forskjellige typer HPV. 12 av dem kan knyttes til utvikling av kreft.

Les også: Over 250.000 kvinner har droppet celleprøve

Og denne: Kan man få HPV hvis man har en fast partner?

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2017.

Les også