Skilsmisse og sjalusi

Det burde være jeg som satt på den verandaen og kysset med ham

– En dag jeg gikk forbi huset hans, ble jeg rystet! På verandaen satt eksen min og lo med og kysset på en annen dame. Den natten gråt jeg, innrømmer hans tidligere samboer. – Hva skal jeg gjøre? spør hun. Les samlivsterapeutens råd.

Pluss ikon
SJALUSI: Etter et samlivsbrudd kan følelser blusse opp igjen når den ene går videre. Samlivsterapeut og sexolog Camilla J. J. Sørensen, som driver Kjærlighetstereapeuten, gir råd for hvordan håndtere det.
SJALUSI: Etter et samlivsbrudd kan følelser blusse opp igjen når den ene går videre. Samlivsterapeut og sexolog Camilla J. J. Sørensen, som driver Kjærlighetstereapeuten, gir råd for hvordan håndtere det. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertportrett Marianne Holvik
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Vi hadde vokst fra hverandre, og selv om jeg forsøkte å dra ham med på kino, romantiske middager og liknende, var det liksom ikke sånn som før. Så vi skiltes.

Da jeg hadde bodd alene en stund, gikk jeg en dag forbi huset hans; da ble jeg rystet! På verandaen satt eksen min og lo sammen med en annen dame. De kysset og så ut til å kose seg veldig.

Jeg ble liggende og gruble i senga hele den natten. For første gang gråt jeg på grunn av skilsmissen. Fordi jeg kjente at dette var galt. Det var jeg som skulle ha sittet på den verandaen og ledd med mannen min!

Kjære samlivsterapeut, hva bør jeg gjøre?

Hilsen ulykkelig

Svar:

Hei kjære deg, takk for at du deler!

Først må jeg få si at samlivsbrudd er tøft, og måten man håndterer brudd og denne kjærlighetssorgen på, er ulik for alle mennesker.

Du skriver «det var jeg som skulle ha sittet på den verandaen og ledd med mannen min!» og «vi hadde vokst fra hverandre, og selv om jeg forsøkte å dra han med på kino, romantiske middager og lignende, var det liksom ikke sånn som før.»

Det høres ut som du prøvde igjen og igjen i ditt daværende parforhold for at du skulle få det bedre sammen med ham, men du følte likevel ikke på det du trengte for at dere skulle få det bra sammen. Jeg vil rose deg for innsatsen!

Håpet er det siste vi mister

Var det slik at du var den som tok initiativ for at dere skulle få det bedre sammen, og at du da lenge kjente på å ikke føle deg sett i ditt parforhold? Når vi har det vanskelig i et parforhold over tid, har vi jo et håp og en drøm. Den drømmen er tøff å gi slipp på.

Drøm blir til håp, og håpet er det siste vi mister.

Mange par er sammen lenge uten å kjenne på romantisk tilknytning fordi drømmen har holdt dem sammen.

Tøft å kjenne på sorgen

Det er ofte slik at én av partene prøver og prøver i langvarige parforhold. Men det er slik at det kreves at to er på banen for å få gresset til å gro. Og noen ganger så vokser en også bare fra hverandre, og det er jo ikke så mye å gjøre noe med om følelsene blir helt borte.

Når du nå så han med noen andre, måten de lo sammen på, så kan det jo hende at sorgen traff deg der og da?

Du skriver at du ikke har grått før nå. Nå innså du tapet av drømmen, for du forsøkte jo igjen og igjen for at dere skulle få det bedre. Det betyr at du hadde en drøm for dere to, og nå så du at han skapte nye minner med en annen kvinne. Ikke deg.

Det er helt normalt at det kan være tøft å kjenne på sorgen når en innser at den tidligere partneren prøver å gå videre. Det er også normalt at det kan være vondt å se ham med en annen kvinne, og det kan ta tid.

At du følte noe, kan være sorgen din eller tilknytningen. Det er bare du som har svaret inni deg, og det er ditt valg hva du velger å gjøre med dette.

Den gode samtalen

Å jobbe med sorg kan være fint å gjøre via samtaler. Gode, trygge og dype samtaler med noen du stoler på. Det kan for eksempel være med en terapeut som ikke kjenner til noen av dere, slik at du får sortert tanker og følelser med en utenforstående.

Kanskje det vil hjelpe deg, og det vil trolig også gi mer svar på om dette var sorgen som inntraff, eller om du faktisk føler sterkt for din partner ennå.

Når man går fra partneren sin, er det noe som en trenger å bearbeide. Noen ganger kan dybdesamtaler med den tidligere partneren hjelpe. Snakke sammen om hva dere er takknemlige for, og hva som gikk galt.

Om dette er mulig, kan det sikkert hjelpe dere begge i å få tak i tanker og følelser eller bearbeide dette slik at det blir lettere å gå videre.

I enden av tunnelen, bak det vonde, bak det triste, der skinner sola. Du vil nok senere en gang møte en person som du vil føle deg lykkelig sammen med. For når vi lukker en dør, åpner vi mange nye. Det er sikkert vanskelig å se akkurat nå, og det er også helt normalt.

Lykke til!

Varm klem fra samlivsterapeut og sexolog Camilla J. J. Sørensen

Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2024.

Les også