Skilsmisse og økonomi

– Vi skal skilles. Hvorfor har han rett på så mye mer av formuen enn meg?

– Jeg trodde ærlig talt at jeg hadde krav på halvparten av formuen, men det hadde jeg visst ikke, forteller kvinne. – Dette er en vanlig misforståelse. Mange har nemlig ikke hørt om skjevdelingsreglene, sier advokaten. Han forklarer hva du har krav på ved skilsmisse.

Pluss ikon
SKILSMISSE: Økonomiske rettigheter ved skilsmisse misforstås ofte. Les hva advokaten mener du må vite om.
SKILSMISSE: Økonomiske rettigheter ved skilsmisse misforstås ofte. Les hva advokaten mener du må vite om. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg ble nylig separert fra mannen min, og jeg ble mildt sagt overrasket over hvor lite det viste seg at jeg hadde krav på av min ektefelles samlede formue. Jeg hadde virkelig misforstått hvordan reglene for skifte mellom ektefeller egentlig er!

Da vi giftet oss i voksen alder, hadde mannen min allerede nedbetalt bolig, og han var derfor uten gjeld. Jeg flyttet inn til ham, men noen ektepakt tegnet vi ikke.

Da vi skilte oss seks år senere, trodde jeg ærlig talt likevel at jeg hadde krav på halvparten av hans samlede formue, men det hadde jeg visst ikke. Advokaten forklarte noe om skjevdelingsreglene, noe jeg aldri hadde hørt om før. Kan du forklare hva de går ut på?

Hilsen lett sjokkert frue

Svar:

Dette er nok en vanlig misforståelse blant mange.

Prinsippet om at man har krav på halvparten av den andres formue er for så vidt riktig, men det gjelder bare den delen av formuen som er skapt underveis i ekteskapet. Den formuen anses å være felles.

ADVOKATEN: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv.
ADVOKATEN: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv. Foto: Elin Eike Worren

Den delen av formuen som stammer fra før ekteskapet, eller som stammer fra arv/gave som er mottatt under ekteskapet, trenger man i utgangspunktet ikke dele med ektefellen. Den formuen kan «skjevdeles».

Dett har du krav på ved skilsmisse

Det er et viktig vilkår for skjevdeling at man klarer å spore den aktuelle formuen tilbake til før ekteskapet, eller til mottatt arv/gave.

Når du beskriver at formuen hans består av en gjeldfri eiendom som han hadde før ekteskapet, og fortsatt har i dag, er vilkåret om sporbarhet sannsynligvis oppfylt.

Motsatt hadde vært hvis formuen før ekteskapet for eksempel var penger på en sparekonto, som siden har gått til forbruk. Da kan ikke lenger formuen spores, og han har ikke rett til å skjevdele den verdien senere.

Unntak fra regelen

Det finnes også unntak. Hvis skjevdelingen fører til et åpenbart urimelig resultat, kan retten til skjevdeling helt eller delvis falle bort. Dette unntaket er særlig forbeholdt langvarige ekteskap, hvor blant annet ektefellens innsats for familien vektlegges.

Det er vanskelig å svare på om dette unntaket vil gjelde for deg. Hvis skjevdelingen medfører at du går ut av ekteskapet med lite eller ingenting, kan unntaket muligens bli aktuelt.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere spørsmål og svar fra våre eksperter om samliv

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2024, og sist oppdatert 04/01 2024.

Les også